ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Το καινούργιο Suzuki Swift έχει ωραίο στυλ και ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά

Το καινούργιο Suzuki Swift έχει ωραίο στυλ και ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά

Μπορεί με την αναφορά του ονόματος της Suzuki να έρχονται στο μυαλό μοντέλα όπως τα Jimny και Vitara, όμως εξίσου σημαντικό είναι και το Swift. Το Swift που είναι διαχρονικά ένα από τα πιο επιτυχημένα αυτοκίνητα της δεύτερης πιο μικρής κατηγορίας και που σε κάθε γενιά του ξεχώριζε με κάποια ιδιαίτερα γνωρίσματα του.

Στην τελευταία του εκδοχή ξεχωρίζει ευθύς εξαρχής με την εμφάνισή του. Η οποία είναι σύγχρονη και νεανική και προσδιορίζεται κυρίως από την εμφατική του μάσκα και τη διαμόρφωση της οροφής, σε συνδυασμό με το χαρακτηριστικό σχεδιασμό της πίσω κολώνας και τις κρυφές χειρολαβές που του εξασφαλίζουν ένα άμεσα αναγνωρίσιμο προφίλ.

Από πλευράς διαστάσεων το νέο Swift όχι μόνο δεν μεγάλωσε σε σχέση με τον προκάτοχό του αλλά το μήκος του μειώθηκε οριακά (κατά 10 χιλιοστά). Αυτό που έκαναν όμως οι σχεδιαστές και μηχανικοί της ιαπωνικής μάρκας είναι η ανακατανομή των αναλογιών και των όγκων. Έτσι μείωσαν το μήκος του εμπρός τμήματος, αύξησαν σημαντικά αυτό του πίσω και πρόσθεσαν 15 χιλιοστά στο μεταξόνιο. Η επιλογή τους όχι μόνο κολακεύει τις αναλογίες και τη δυναμική της εικόνας αλλά βελτιώνει και τους χώρους στο εσωτερικό.

Το Swift, παρόλο που από πλευράς μεγέθους κινείται κάτω από το μέσο όρο της κατηγορίας Β, γεγονός που το καθιστά ιδιαίτερα ευέλικτο μέσα στην πόλη, είναι ιδιαίτερα άνετο για τέσσερις ή ακόμα και για πέντε επιβάτες. Παράλληλα διαθέτει πλέον και ένα σαφώς πιο μεγάλο πορτμπαγκάζ, η χωρητικότητα του οποίου φτάνει τα 265 λίτρα -μια αύξηση που ξεπερνά το 25% σε σχέση με το μοντέλο της προηγούμενης γενιάς και σαφώς πριμοδοτεί την πρακτικότητά του.

Το ίδιο κάνουν και οι αρκετές θέσεις και θήκες για μικροαντικείμενα στο εσωτερικό του, που σχεδιαστικά δεν θα μπορούσε παρά να είναι και αυτό σύγχρονο και νεανικό. Μάλιστα οι interior designers της Suzuki προσπάθησαν να βάλουν τον οδηγό ακόμα πιο πολύ στο επίκεντρο, στρέφοντας ελαφρώς προς αυτόν την οθόνη αφής των 7 ιντσών στην κεντρική κονσόλα, από την οποία ελέγχεται τόσο το σύστημα infotainment όσο και οι δυνατότητες διασύνδεσης smartphones.

Μια δεύτερη οθόνη μπορεί να υπάρχει και στον πίνακα οργάνων, ο οποίος είναι ιδιαίτερα ευανάγνωστος, ενώ ενδιαφέρον στοιχείο, ειδικά με τα δεδομένα της συγκεκριμένης κατηγορίας, είναι και το flat bottom τιμόνι, που συμβάλλει στη δημιουργία μιας πιο σπορτίφ αίσθησης.

Το δεύτερο σημείο που κάνει το νέο Swift να ξεχωρίζει είναι το καινούργιο πλαίσιό του με την ονομασία HEARTECT, που πέρα από άκαμπτο είναι και ιδιαίτερα ελαφρύ. Γενικά το Swift είναι από τα πιο ελαφριά σύγχρονα μοντέλα, όχι μόνο της συγκεκριμένης κατηγορίας αλλά συνολικά, μιας και το βάρος του είναι μόλις 840 κιλά -120 λιγότερα σε σχέση με τον προκάτοχό του, μείωση ιδιαίτερα σημαντική.

Τα λίγα κιλά κολακεύουν όχι μόνο τα οδηγικά του χαρακτηριστικά -το Swift έχει προβλέψιμη και ασφαλή συμπεριφορά, ενώ επιπρόσθετα υπάρχεουν διαθέσιμα και όλα τα σύστηματα υποβοήθησης- αλλά τόσο τις επιδόσεις όσο και την οικονομία που εξασφαλίζουν οι κινητήρες με τους οποίους εξοπλίζεται.

SUZUKI SWIFT 2017 18

Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα σχεδιαστικά στοιχεία του νέου Swift είναι η διαμόρφωση της πίσω κολώνας σε συνυδασμό με τις κρυφές χειρολαβές. Πηγή: Suzuki

Ο βασικός είναι και αυτός με το μεγαλύτερο κυβισμό, ο 1.200 DualJet. Πρόκειται για ένα τετρακύλινδρο ατμοσφαιρικό σύνολο με απόδοση 90 ίππων, που στην πράξη και χάρη και στο χαμηλό βάρος του αμαξώματος αποδεικνύεται ελαστικό από χαμηλά και οικονομικό (επίσημη μέση κατανάλωση 4,3 λίτρα για κάθε 100 χιλιόμετρα). Παράλληλα εξασφαλίζει και ικανοποιητικές επιδόσεις (0-100 σε 11,9 δεύτερα, τελική 180 χλμ./ώρα), ενώ συνδυάζεται τόσο με αυτόματο κιβώτιο CVT, όσο και με τετρακίνηση αλλά και με ένα ελαφρύ υβριδικό σύστημα (mild hybrid system ο δόκιμος αγγλικός όρος), που η Suzuki ονομάζει SHVS.

Με το τελευταίο μπορεί να συνδυαστεί και ο turbo της γκάμας, ο 3κύλινδρος των 1.000 κυβικών και των 112 ίππων και των 170 Nm, που έχει ακόμα μεγαλύτερα αποθέματα ισχύος σε όλη την κλίμακα λειτουργίας του. Παρουσία του το Swift είναι ακόμα πιο γρήγορο (0-100 σε 10,6 δεύτερα, τελική 190 χλμ./ώρα) και εξίσου οικονομικό.

Οι τιμές του νέου Suzuki Swift ξεκινούν από τις 11.680 ευρώ για την έκδοσή του των 1.200 κυβικών και των 90 ίππων και από τις 13.880 ευρώ για την turbo των 112 ίππων. Στην πορεία αναμένεται και η Sport, με ακόμα μεγαλύτερη ισχύ και πιο σπορ χαρακτήρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ