ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Το ηλεκτρικό VW e-Up! powered by Protergia έχει ειδική τιμή και δωρεάν φόρτιση για ένα χρόνο

Το ηλεκτρικό VW e-Up! powered by Protergia έχει ειδική τιμή και δωρεάν φόρτιση για ένα χρόνο

Τα ηλεκτρικά μοντέλα και η ηλεκτροκίνηση γενικά μπορεί να διαφαίνονται ως το επόμενο μεγάλο βήματα της αυτοκίνησης, μαζί με την αυτόνομη οδήγηση όπως έχουμε γράψει και με άλλη ευκαιρία, αλλά μέχρι στιγμής η διείσδυσή τους είναι μικρή. Στην Ευρώπη γενικά και στην Ελλάδα ειδικά, ενώ αν θελήσει κανείς να αναζητήσει τους λόγους ο πρώτος είναι η περιορισμένη αυτονομία τους και ο δεύτερος και πιο σημαντικός η υψηλή τιμή αγοράς τους.

Βέβαια υπάρχουν και χώρες, όπως η Νορβηγία, όπου τα ηλεκτρικά μοντέλα αποτελούν την πρώτη επιλογή των υποψήφιων αγοραστών και αυτό οφείλεται, πέρα από την όποια ανεπτυγμένη οικολογική συνείδηση, κατά κύριο λόγο στην παροχή κινήτρων. Με επιδότηση της αγοράς, με απαλλαγή από τα τέλη κυκλοφορίας και τα διόδια, με δωρεάν στάθμευση κ.λπ. Ενδεικτικό για το τελευταίο είναι η περίπτωση της Δανίας, όπου η κατάργηση των κινήτρων εξαιτίας ελειμμάτων στον κρατικό προϋπολογισμό οδήγησαν στην πτώση των πωλήσεων των ηλεκτρικών μοντέλων κατά 60% και πλέον.

Στη χώρα μας κίνητρα από την πλευρά του κράτους για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης, προς το παρόν τουλάχιστον, δεν υπάρχουν. Υπάρχουν όμως από τη συνεργασία μιας εταιρείας που έχει στη γκάμα της plug-in υβριδικά και αμιγώς ηλεκτρικά μοντέλα όπως είναι η Volkswagen που στη χώρα μας εκπροσωπείται από την Kosmocar με την Protergia, που είναι ο μεγαλύτερος ιδιώτης παραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα.

Στα πλαίσια λοιπόν αυτής της συνεργασίας το πιο μικρό ηλεκτρικό αυτοκίνητο της VW, το e-Up!, διατίθεται μαζί με επιτοίχιο φορτιστή AC Wallbox που μειώνει σημαντικά το χρόνο φόρτισης σε σχέση με το απλό οικιακό δίκτυο, στην τιμή των 19.950 ευρώ -από 28.200 ευρώ που είναι η τιμή του στον επίσημο τιμοκατάλογο της Volkswagen.

Όπως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις πρόκειται για έναν περιορισμένο αριθμό διαθέσιμων αυτοκινήτων, ενώ επιπλέον όσοι το αποκτήσουν θα μπορούν μέσα από το δίκτυο της Protergia να το φορτίζουν δωρεάν για ένα χρόνο και για την κάλυψη συνολικά 10.000 χιλιομέτρων. Αν υπολογίσει κανείς πως το μέσο κόστος κίνησης του e-Up! είναι μόλις 1,1 ευρώ για κάθε 100 χιλιόμετρα, στα κίνητρα προστίθενται άλλα 1.100 ευρώ, καθώς και ένα τιμολογιακό πακέτο με την ονομασία «e-Protergia Οικιακό» ειδικά σχεδιασμένο από την Protergia για κατόχους ηλεκτρικών Volkswagen.

Όπως προαναφέραμε το 5θυρο, ηλεκτρικό VW e-Up! προορίζεται σχεδόν αποκλειστικά για αστικές μετακινήσεις και έχει αυτονομία 160 χιλιομέτρων, γεγονός που σημαίνει πως ακόμα και με τη χρήση κλιματισμού θα καλύψει χωρίς πρόβλημα τις ημερήσιες ανάγκες μετακίνησης. Ο ηλεκτροκινητήρας του αποδίδει 81 ίππους, εξασφαλίζει ένα 0-80 χλμ./ ώρα σε 8,1 δεύτερα και μια τελική ταχύτητα 130 χλμ./ ώρα και τροφοδοτείται από μια μπαταρία χωρητικότητας 18,7 kWh.

Παράλληλα είναι και ιδιαίτερα καλά εξοπλισμένο, ενώ οπτικά ξεχωρίζει από τα (διακριτικά) αυτοκόλλητα στο προφίλ του, καθώς και από τα λογότυπα Protergia στη μεσαία κολώνα και την 5η πόρτα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ