ΟΜΟΡΦΙΑ

Τα ενέσιμα στην πανδημία έπαψαν να είναι μόνο επιφανειακά

Τα ενέσιμα στην πανδημία έπαψαν να είναι μόνο επιφανειακά

Και ο Δρ. Μιχάλης Τσούνης μας μίλησε για το νέο ρόλο τους

Ο κορονοϊός SARS COVID-19 βρίσκεται ήδη ένα χρόνο στη ζωή μας και τα καταστροφικά του αποτελέσματα δεν είναι εμφανή μονάχα στο πεδίο της δημόσιας υγείας. Η ψυχολογία μας έχει επηρεαστεί σημαντικά όπως και η ψυχοκοινωνική αλληλεπίδραση μεταξύ μας εξαιτίας της συνεχόμενης χρήσης μάσκας. Τι σημαίνει όμως αυτό;

Με τη μάσκα να καλύπτει τα 2/3 του προσώπου μας, το να ερμηνεύσουμε τις εκφράσεις των συνομιλητών μας γίνεται ολοένα και πιο δύσκολο. Μην μπορώντας να δούμε τις εκφράσεις του προσώπου στο σύνολό τους, η αποκωδικοποίηση των μη λεκτικών συναισθημάτων μπορεί να οδηγήσει σε λανθασμένα συμπεράσματα. Για παράδειγμα, η συνοφρύωση είναι ενδεικτικό θυμού αλλά και απέχθειας, μπορεί ακόμα να συνοδεύει όμως και ένα χαμόγελο. Μην έχοντας την επιβεβαίωση της έκφρασης του στόματος, είναι πολύ εύκολο να κάνουμε λάθος υποθέσεις. Μάλιστα, θα μπορούσε κανείς να πει ότι, η μάσκα, ενισχύει –ως ένα βαθμό– την αντίληψη των αρνητικών συναισθημάτων και μειώνει την αντίληψη των θετικών συναισθημάτων.

Κάπου εδώ λοιπόν έρχονται τα ενέσιμα υλικά όπως το botox είτε να επιβαρύνουν είτε όμως και να απαλύνουν τα παραπάνω προβλήματα ή διλήμματα. Δεδομένου λοιπόν ότι έχει παρατηρηθεί αυξημένη ζήτηση των ενέσιμων υλικών, επικοινωνήσαμε με τον Δρ. Μιχάλη Τσούνη, Χειρούργο Κεφαλής και Τραχήλου, για να ρίξουμε φως στην υπόθεση από την πλευρά ενός ειδικού. Σύμφωνα με τον Δρ. Τσούνη, τα ενέσιμα μπορούν να βοηθήσουν την ψυχοκοινωνική αλληλεπίδραση των ανθρώπων, αρκεί να χρησιμοποιηθούν σωστά και με μέτρο. «Με τις δεδομένες συνθήκες, με τη συνεχή χρήση μάσκας δηλαδή, η χρήση των ενέσιμων έχει αποκτήσει άλλη βαρύτητα» λέει χαρακτηριστικά και συνεχίζει «Επηρεάζουν τα ορατά σημεία του προσώπου και κατά συνέπεια την έκφραση. Η συνοφρύωση στο μεσόφρυο για παράδειγμα, εκδηλώνει θυμό. Αντίστοιχα, το σήκωμα των φρυδιών δηλώνει έκπληξη και οι ρυτίδες στο πόδι της χήνας εμφανίζονται εντονότερα όταν χαμογελάμε. Αν περιορίσουμε αυτές τις κινήσεις με υλικά όπως το botox, εύκολα κάποιος μπορεί να επηρεαστεί και η αντίληψη του συνομιλητή μας».

Είναι εύκολο λοιπόν να θεωρήσουμε ότι όσο λιγότερο botox κάνουμε, τόσο καλύτερα θα μπορούμε να εκφραστούμε και τόσο πιο εύκολα θα αντιλαμβάνεται ο συνομιλητής μας τις εκφράσεις μας αλλά δεν ισχύει πάντα αυτό. «Κάποιοι άνθρωποι συνοφρυώνονται ασυναίσθητα και χωρίς λόγο, κάποιοι άλλοι σηκώνουν με τον ίδιο τρόπο τα φρύδια τους. Το botox λοιπόν μπορεί να βοηθήσει στο να απαλύνει ως ένα βαθμό την επικοινωνία των παρεξηγήσιμων και αρνητικών εκφράσεων όπως η συνοφρύωση» λέει ο Δρ. Τσούνης και συμπληρώνει: «Αντίστοιχα, προσέχοντας την τοποθέτηση και την ποσότητα του botox στις ρυτίδες του ποδιού της χήνας, μπορούμε να φρεσκάρουμε το πρόσωπο χωρίς να επηρεάσουμε την επικοινωνία των θετικών συναισθημάτων όπως το χαμόγελο».

Με λίγα λόγια, το botox πλέον παίζει διπλό ρόλο και λέμε διπλό γιατί αφενός φρεσκάρει την όψη μας και μας κάνει να νιώθουμε καλύτερα (κάτι που έχουμε ανάγκη και έχουμε ήδη αναλύσει από την πλευρά της ψυχολογίας) και αφετέρου, μπορεί να παίξει τον δικό του σημαντικό ρόλο στις δύσκολες συνθήκες που βιώνουμε όλοι μας. τι μας συμβουλεύει λοιπόν ο Δρ. Τσούνης; «Είναι καλό να περιποιούμαστε τον εαυτό μας, κυρίως για να νιώσουμε καλύτερα. Δεν αναφέρομαι φυσικά στις υπερβολές. Είναι χρέος του ειδικού να αρνηθεί την υπερβολή σε κάθε περίπτωση και αυτό ισχύει πάντα, όχι μόνο τώρα κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Έπειτα πρέπει να προσέξουμε τους ειδικούς που θα εμπιστευθούμε. Μόνο εξειδικευμένοι ιατροί μπορούν να κάνουν την σωστή τοποθέτηση που δεν θα επηρεάσει την έκφραση αρνητικά και θα χαρίσει φυσικό αποτέλεσμα» και είναι απόλυτα λογικό. Τι έχει παρατηρήσει όμως ο ίδιος; Έχει αυξηθεί η ζήτηση των ενέσιμων;

«Όχι δραματικά, θα έλεγα ότι η ρινοπλαστική έχει την πρωτιά. Η μάσκα βοηθά σε αυτή την επέμβαση και την αποθεραπεία της» μας είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε: «Ό, τι κάνουμε για τον εαυτό μας είναι καλό, ακόμα και όταν πρόκειται να το καλύψουμε μετά με μία μάσκα και πράγματι, το bοtox μπορεί να βοηθήσει αρκετά στην δεδομένη στιγμή και με πολλούς τρόπους αρκεί να είμαστε ενήμεροι και να κάνουμε σωστές επιλογές».

Ανακεφαλαιώνοντας λοιπόν, το botox έχει περάσει σε μία νέα εποχή και δεν είναι πλέον ένδειξη ματαιοδοξίας. Μπορεί να μας βοηθήσει ψυχολογικά κάνοντάς μας ομορφότερες και να μας βοηθήσει να εκφραστούμε και να επικοινωνήσουμε καλύτερα σε μία εποχή που το πρόσωπο και το χαμόγελό μας είναι κρυμμένα πίσω από μία μάσκα.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ