Μόνο προκλητικά επιτυχημένη μπορεί κανείς να ορίσει την δεύτερη διοργάνωση που φέρει την υπογραφή της ιταλικής Vogue. Το δεύτερο φεστιβάλ φωτογραφίας μόδας Photo Vogue Festival ολοκληρώθηκε στο Μιλάνο δημιουργώντας συζητήσεις και σοκάροντας πολλούς που δεν είναι συνηθισμένοι στη συχνά ακραία εικαστική φωτογραφία μόδας.

Στο φετινό πρόγραμμα του Φεστιβάλ (16-19 Νοεμβρίου) οι επισκέπτες ανακάλυψαν το ονειρικό σύμπαν του Πάολο Ροβέρσι, μετρ της φωτογραφίας μόδας, στο Palazzo Reale (Βασιλικό Ανάκτορο) στο Μιλάνο ενώ μία ομαδική έκθεση έκλεψε εντυπώσεις και προκάλεσε συζητήσεις.

Η έκθεση "Fashion & Politics in Vogue Italia" διερευνά τον τρόπο με τον οποίο - παρά τις κριτικές και τις αντιπαραθέσεις- η ιταλική έκδοση του περιοδικού, Vogue Italia αντιμετώπισε σημερινά κοινωνικά ζητήματα μέσω της φωτογραφίας μόδας. Ειδικότερα εξετάζει πώς η φωτογραφία της μόδας μπορεί να ασχολείται με ζητήματα όπως το φύλο, ο πλούτος, η επιδημία του υπερκαταναλωτισμού, το περιβάλλον, η διαμαρτυρία και η οικοδόμηση ταυτότητας. Η Vogue Italia έχει πρωτοποριακό ρόλο στη δημοσίευση επίμαχων φωτογραφιών μόδας που μετέφεραν μηνύματα και έθεταν ερωτήματα.

Η έκθεση περιλαμβάνει το τεύχος "Hope, A letter to True" του Bruce Weber (2003) που ήταν ένθετο με το τεύχος Νοεμβρίου του Vogue Italia πριν την κυκλοφορία του ομώνυμου ντοκιμαντέρ του φωτογράφου μόδας και κινηματογραφιστή με θέμα τα αγαπημένα του κατοικίδια, το εξώφυλλο "Makeover Mandess" του Steven Meisel (2005) στο οποίο προβάλλει τη μανία με τις πλαστικές επεμβάσεις και τη σειρά φωτογραφιών "Disaster" του David LaChapelle, με την οποία θίγει το θέμα της κλιματικής αλλαγής.

Το περιοδικό έχει προβλέψει πολλά ζητήματα, από τη νοσηρή εμμονή με την πλαστική χειρουργική και την ωραιοποίηση από τα ΜΜΕ των κλινικών απεξάρτησης, από το στερεότυπο μοντέλο της τέλειας οικογένειας μέχρι τον ακραίο καταναλωτισμό. Οι φωτογράφοι, τα έργα των οποίων παρουσιάζονται στην έκθεση, δεν δίστασαν ποτέ να πάρουν θέση - η φωτογραφία ξεπερνούσε τον αρχικό σκοπό ως απλή διαφημιστική πλατφόρμα, αναφέρει δημοσίευμα της Vogue Italia.

Με ομιλίες, εκθέσεις και πρωτοβουλίες σχετικές με τη φωτογραφία που διοργανώθηκαν με την υποστήριξη πολιτιστικών ιδρυμάτων και Σχολών Φωτογραφίας το Photo Vogue Festival ήδη εχει εδραιωθεί ως τόπος συνάντησης και σημείο αναφοράς για όλους τους λάτρεις της φωτογραφίας, της τέχνης και της μόδας, προσφέροντας στους επαγγελματίες και τους ερασιτέχνες την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με σημαντικές προσωπικότητες της βιομηχανίας.