ΜΟΔΑ

Issey Miyake: με νέο ναό μόδας χαρίζει ξανά ζωή στα ιστορικά machiya του Κιότο

Issey Miyake: με νέο ναό μόδας χαρίζει ξανά ζωή στα ιστορικά machiya του Κιότο

Τα machiya -γράφεται με δύο χαρακτήρες, ο ένας σημαίνει "πόλη", ο άλλος "σπίτι"- είναι παραδοσιακά σπίτια στην Ιαπωνία που συνήθως φιλοξενούσαν μαγαζί στο ισόγειο, κατοικία στη σοφίτα και αποθήκη πίσω. Κάποτε τα παραδοσιακά αρχιτεκτονήματα στην παλιά αυτοκρατορική πρωτεύουσα της Ιαπωνίας, το Κιότο, πρωταγωνιστούσαν στη ζωή της πόλης.

Σήμερα όμως οι περισσότεροι ιδιοκτήτες αδιαφορούν για την ιστορικότητα τους και δεν επενδύουν στην ανακαίνιση τους προτιμώντας να χτίσουν σύγχρονες κατοικίες. Αυτό δεν είναι επιτρεπτό για τον σπουδαίο σχεδιαστή μόδας Ιssey Miyake που επέλεξε ένα από τα ελάχιστα machiya που έχουν απομείνει και 132 χρόνια μετά την ανέγερση του το κάνει ναό της μόδας.

Πιέτες, τεχνολογία, ανακυκλώσιμα υλικά. Γιατί ο Issey Miyake είναι ένας ζωντανός μύθος της μόδας

Ο Miyake συνεργάστηκε με τον αρχιτέκτονα εσωτερικών χώρων Naoto Fukasawa για να μετατρέψει την παλιά κατοικία σε μια ξεχωριστή boutique που κουβαλάει την ιστορικότητα των machiya και τη ρηξικέλευθη αντίληψη μόδας του πάντα μεταμοντέρνου σχεδιαστή.

Ο Fukasawa θέλησε να "γεννήσει μια ήσυχη και λεπταίσθητη ατμόσφαιρα" αφήνοντας ανέγγιχτο το εξωτερικό του οικήματος. Ωστόσο μετέτρεψε την αποθήκη σε μια μικρή αίθουσα τέχνης, στην οποία ο οίκος Issey Miyake σχεδιάζει να εκθέσει το δικό του "πνεύμα δημιουργίας πραγμάτων" πλάι σε αναφορές στην τοπική κουλτούρα και ιστορία.

Χριστούγεννα 2017: ο ναός της πολυτελείας Bergdorf Goodman αποτίει φόρο τιμής στη Νέα Υόρκη

Το διώροφο εσωτερικό είναι πλέον ένας ανοιχτός ενιαίος χώρος, έχει μείνει μόνον η ξύλινη παραδοσιακή δομή. Γυάλινες βιτρίνες θα φιλοξενήσουν, σε σκούρο φόντο, αξεσουάρ του οίκου. Οι τοίχοι σοβατίστηκαν αλλά έχουν αφεθεί άβαφοι για να είναι το φόντο στο οποίο θα εκτίθενται ρούχα και τσάντες.

"Ένας καινούργιος χώρος γεννήθηκε, όπου ένα παραδοσιακό ματσίγια του Κιότο και το πνεύμα του Ισέι Μιγιάκε να δημιουργεί πράγματα συνεργάζονται όμορφα" είπε ο Fukasawa.

Η αυτοκρατορία των manga στην Ιαπωνία

"Ο σοβάς, σε χρώμα γκρίζο-ανθρακί, γεννά μια ήσυχη και λεπταίσθητη ατμόσφαιρα, όπου συναντιόνται και γίνονται ένα η ομορφιά της παράδοσης και η καινοτομία" πρόσθεσε. Αντιθέτως, οι τοίχοι της πρώην αποθήκης είναι βαμμένοι σε παραδοσιακό για μια αίθουσα τέχνης λευκό χρώμα.

Τα εγκαίνια του Issey Miyake Kyoto έγιναν την περασμένη εβδομάδα, με έκθεση των συνεργασιών του Ισέι με τον Ιάπωνα σχεδιαστή γραφιστικών Iko Tanaka.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ