Λεπτή ή χοντρή, διαφανής ή αδιαφανής, κεντημένη ή με ξέφτια, η δαντέλα δουλεμένη από τους μεγαλύτερους οίκους μόδας εκτίθεται στο μεγάλο κοινό από το Σάββατο στο Καλαί της βόρειας Γαλλίας και αναδεικνύει τη φινέτσα των φορεμάτων υψηλής ραπτικής, την οποία συνήθως μπορεί να θαυμάσει μόνο ένα κλειστό κλαμπ.

Μέσα από την έκθεση "Υψηλή δαντέλα", η Πόλη της Δαντέλας και της Μόδας προβάλλει 65 μοναδικά φορέματα που παρουσίασαν μόνο μια φορά στα τελευταία ντεφιλέ τους 14 γαλλικοί και διεθνείς οίκοι μόδας, όπως οι Chanel, Louis Vuitton, Zuhair Murad, οι οποίοι τα δάνεισαν στην έκθεση που πραγματοποιείται από τις 9 Ιουνίου 2018 έως τις 6 Ιανουαρίου 2019.

"Θελήσαμε να δείξουμε τις σύγχρονες χρήσεις της δαντέλας στην υψηλή ραπτική και στο έτοιμο ένδυμα υψηλής ποιότητας", δηλώνει η υποδιευθύντρια και υπεύθυνη εκθέσεων Σαζιά Μπουσέ.

Πρόκειται, εκτός από μερικές εξαιρέσεις, για τη δαντέλα Leavers, πιο γνωστή ως δαντέλα Calais-Caudry, που υφαίνεται πάνω σε τεράστιους αργαλειούς, κυρίως σε αυτή την περιοχή της Ο-ντε-Φρανς στη βόρεια Γαλλία, αλλά και στην Ασία, στην Αγγλία και στην Ιταλία. Μια τεχνική που γεννήθηκε στις αρχές του 19ου αιώνα, της οποίας το μουσείο ανιχνεύει την ιστορία.

Ο οίκος αυτός που εδρεύει στο Καλαί και προμηθεύει κυρίως τον Valentino, παρουσιάζει στην έκθεση μια ποικιλία μαύρων φορεμάτων του, όλα διαφάνειες, διακοσμημένων με χρυσά αξεσουάρ.

Ολη η έκθεση δεν είναι παρά μια περιγραφή της φινέτσας της υφαντικής, της σύνθεσης, του φάρδους, της απόχρωσης του υφαντού που συνοδεύει κάθε φόρεμα. Ενα λευκό πολύ κοντό φόρεμα με μαύρα μοτίβα του Schiaparelli, ένα μοντέλο μπορνό με γούνα του Jean-Paul Gautier, ένα φόρεμα με βολάν σε παστέλ αποχρώσεις του Christian Dior.

"Η δαντέλα δεν είναι παρά μια στήριξη της δημιουργίας, αλλά ιδιαίτερη στήριξη. Και αυτό, γιατί με τη δαντέλα μπορεί να επιτευχθεί αυτό το φινίρισμα, αυτή η διακόσμηση με πούπουλα ή με κέντημα", εξηγεί η επμελήτρια της έκθεσης Σιλβί Μαρό.

"Μεταφράζουμε αυτά που οι πελάτες μας ψάχνουν με την τεχνογνωσία μας. Κάνουμε μια δουλειά υφαντικής τέχνης, δίνουμε ομορφιά", εξηγεί η Ναντίν Ντιφά, γενική διευθύντρια του γαλλικού οίκου Lemarie, θυγατρικού της Chanel, που ειδικεύεται στις δημιουργίες από πούπουλα και στη λειτουργία του υφασμάτινου λουλουδιού στο ρούχο της υψηλής ραπτικής.