ΜΟΔΑ

On Screen: Στη σειρά «Τhe Queen’s Gambit» ο αληθινός πρωταγωνιστής είναι το σκάκι και τα 60s

On Screen: Στη σειρά «Τhe Queen’s Gambit» ο αληθινός πρωταγωνιστής είναι το σκάκι και τα 60s

Kαι η Anya Taylor-Joy είναι η πιο κομψή «Beth Harmon» που θα μπορούσαμε να φανταστούμε.

H σειρά που βρίσκεται μέσα στο top ten, στο trending του Netflix, τις τελευταίες εβδομάδες μας έκανε να εκτιμήσουμε δύο πράγματα: την ευγενής σκακιστική τέχνη και το sixties στυλ της Anya Taylor-Joy, του κοριτσιού που θυμίζει την Emma Stone και έχει κάνει το Hollywood να προφέρει το δύσκολο όνομά της πολύ συχνά το τελευταίο διάστημα. Η σειρά διαδραματίζεται στην Αμερική στις δεκαετίες του '50 και του '60 και είναι μια προσαρμογή του μυθιστορήματος του Walter Tevis που είχε κυκλοφορήσει το 1983 με το ίδιο όνομα, «Το Γκαμπί της Βασίλισσας». Τα κοστούμια που φοράει η Anya σε όλη τη σειρά των επτά επεισοδίων, είναι πιστή αναπαράσταση των συγκεκριμένων δεκαετιών, με πιο μινιμαλιστικές (έλλειψη μοτίβων) αλλά και άκρως εντυπωσιακές (τα παλτό είναι από μόνα τους σημείο αναφοράς) προσθήκες. Θυμίζουν τα κοστούμια που λατρέψαμε στο Mad Men, παρόλο που πίσω από αυτήν τη σειρά βρίσκεται η διάσημη Γαλλίδα ενδυματολόγος, Gabriele Binder, και όχι η Janie Bryant που έχει κερδίσει Emmy Award για το Mad Men.

«Όλη η γκαρνταρόμπα της ‘Beth’ κατασκευάστηκε στο ατελιέ μας που διαθέτει κοστούμια αποκλειστικά για ταινίες και τηλεοπτικές εκπομπές», δήλωσε στο POPSUGAR η Binder. Παρόλα αυτά η ενδυματολόγος εξήγηση πως πολλά από τα κοστούμια της σειράς είναι «ανακατασκευές» αυθεντικών vintage κομματιών, ενώ άλλα είναι φορέματα εμπνευσμένα από το εκλεπτυσμένο στυλ των style icons της δεκαετίας του ’60, της Audrey Hepburn και της Edie Sedgwick.

«Η ‘Beth’ έχει αυτοπεποίθηση και σε θέματα εκτός σκακιού. Θέλει να νιώθε ελεύθερη και αγαπά τη μόδα, όπως παραδέχεται και η ίδια στη διάρκεια ενός αγώνα με τον ‘Benny Watts’ στη Νέα Υόρκη. Γι΄αυτό και μία από τις πρώτες κινήσεις που έκανε όταν κέρδισε τα δικά της χρήματα ήταν να αγοράσει φορέματα που πίστευε πως έχουν άποψη και εκπέμπουν κύρος στους αντιπάλους της», εξηγεί η Binder.

Όποιος έχει παρακολουθήσει ήδη τη σειρά είναι πιθανό να έχει «εγκλωβιστεί» σε συγκεκριμένες εμφανίσεις: στο μαγιό με κουκούλα που φοράει η ‘Beth’ στην Πόλη του Μεξικού, το οποίο, όπως αποδεικνύεται, επιλέχθηκε για το λεπτό νήμα του που θύμιζε σκακιέρα , ή το φτερωτό, τύπου Sedgwick, φόρεμα που φορούσε όταν διασκέδαζε στο δωμάτιο. Αυτές μπορεί να είναι ενδεικτικές της συνολικής, 60s αισθητικής της σειράς αλλά δεν είναι η μόνες αντιπροσωπευτικές της αισθητικής των Mods και της retro αίγλης που αποπνέει «Το Γκαμπί της Βασίλισσας». Με τίτλο του μία διάσημη σκακιστική κίνηση, αυτή η παραγωγή πετυχαίνει κάτι που μόνο ως ενδυματολογική επιτυχία μπορεί να χαρακτηριστεί: να σε γεμίσει νοσταλγία για μία περίοδο που μπορεί να μη γνωρίζεις και να μην έχεις ζήσει ποτέ. Τσεκ ματ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ