ΜΟΔΑ

Aπό το Μαρακές στο Παρίσι, δύο μουσεία εκθειάζουν την καλλιτεχνία του Yves Saint Laurent

Aπό το Μαρακές στο Παρίσι, δύο μουσεία εκθειάζουν την καλλιτεχνία του Yves Saint Laurent
O Υves Saint Laurent στη Μεντίνα της πόλης Twitter

Κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει ότι το αγόρι που ήρθε στη ζωή την 1η Αυγούστου 1936 στο Οράν της, γαλλοκρατούμενης τότε, Αλγερίας θα γινόταν κάτι περισσότερο από ένας απόγονος ενός εύπορου βιομηχάνου.

Ούτε ένας δεν μπορούσε να υποπτευθεί ότι αυτό το ντροπαλό αγόρι με το χοντρό σκελετό γυαλιών στο πρόσωπο να κρύβει τις σκέψεις του θα γινόταν όχι μόνο ένας σχεδιαστής που όρισε τη γαλλική μόδα δίπλα μαζί με την Coco Chanel ή τον Christian Dior, όμως ο Yves Saint Laurent έδειξε από νωρίς ότι ήθελε να ντύσει τον κόσμο πιο όμορφα.

Στα 17 του γράφτηκε σε σχολή μόδας του Παρισιού και το σχέδιό του για ένα βραδινό φόρεμα απέσπασε το πρώτο βραβείο σε ετήσιο διαγωνισμό. Χρόνια αργότερα, στο Παρίσι της 1ης Ιουνίου του 2008 θα φύγει από τη ζωή χάνοντας τη μάχη με τον καρκίνο έχοντας κληροδοτήσει πολλά -κυρίως όμως έχοντας χαρίσει γενναιόδωρα στις γυναίκες τη δύναμη των σχεδίων του της έκαναν ισχυρές.

Ο Yves Saint Laurent έντυσε τις γυναίκες με παντελόνια και ρούχα σαφάρι (δεν θα μπορούσε να κάνει αλλιώς, η καταγωγή και η Αφρική ζούσε πάντα μέσα του) και όταν θέλησε να αναδείξει την υπεροχή της γυναικείας φιγούρας πέρα από τα σέξι κοψίματα των βραδινών δημιουργιών του, τις έντυσε με σμόκιν.

Εμπνευστής άπειρων τάσεων και υπέρμαχος του να είσαι πιστός όχι στις τάσεις αλλά στη "φυσική κομψότητά" έζησε μια ζωή διχασμένη. Έκλυτη, αθώα, πάντα όμως κομψή. Πέρα από το Παρίσι της μόδας ο YSL αγαπούσε το Μαρακές των παραμυθιών.

Εκεί όπου επιστρέφει ο μύθος του σήμερα

«Όταν ο Yves Saint Laurent επισκέφθηκε το Μαρακές το 1966, συγκινήθηκε τόσο πολύ από το μέρος που αποφάσισε να αγοράσει ένα σπίτι και να επιστρέφει εκεί τακτικά. Είναι απόλυτα φυσικό, 50 χρόνια αργότερα, να χτίσεις ένα μουσείο αφιερωμένο στο έργο του, καθώς αυτή η χώρα ήταν τόσο μεγάλη πηγή έμπνευσης γι’ αυτόν» λέει ο Pierre Bergé, μαικήνας των τεχνών, βιομήχανος, ιδιοκτήτης εφημερίδας και σύντροφος του σχεδιαστή από το 1958.

Μαζί ίδρυσαν το 1961 τον οίκο Μόδας Yves Saint Laurent, τον οποίο ο ίδιος διηύθυνε έως το 2012, μόνος πλέον συντηρεί το μύθο του.

5.000 ενδύματα, 15.000 αξεσουάρ υψηλής ραπτικής, δεκάδες χιλιάδες σχέδια και άλλα αντικείμενα θα φιλοξενηθούν στο μουσείο που αναμένεται να ανοίξει τις πύλες του στο κοινό τον Σεπτέμβριο του 2017.

Σχεδιασμένο από το γαλλικό αρχιτεκτονικό γραφείο studio KO, το μουσείο θα είναι των 4.000 τετραγωνικών μέτρων θα είναι δίπλα στον Κήπο Μαζορέλ και θα περιλαμβάνει χώρο 400 τετραγωνικών μέτρων για τη μόνιμη συλλογή, 150 τετραγωνικών μέτρων για περιοδεύουσες εκθέσεις, αμφιθέατρο 130 θέσεων, βιβλιοπωλείο, εστιατόριο με βεράντα και ερευνητική βιβλιοθήκη με 5.000 τόμους. Εξωτερικά το κτίριο θα αποτελείται από κυβοειδή σχήματα, διακοσμημένα με τούβλα που φέρνουν στη μνήμη νήματα υφάσματος.

Δεν είναι τυχαίο ότι θα είναι δίπλα στον Κήπο Μαζορέλ, έξω από τους τοίχους της μεδίνας στο Μαρακές, γνωστό από την περίφημη απόχρωση μπλε κοβαλτίου (το μπλε Μαζορέλ) που χρησιμοποιούσε ο Γάλλος οριενταλιστής ζωγράφος Μαζορέλ και του οποίου πολλές ακουαρέλες φυλάσσονται στην βίλα εκεί.

Ο κήπος πέρασε στην ιδιοκτησία των Laurent και Bergé από το 1980 για να αποτραπεί η μετατροπή του σε ξενοδοχείο και είναι και η τελευταία κατοικία του σχεδιαστή. Εδώ είναι σκορπισμένες οι στάχτες του, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Το μουσείο δεν είναι το πρώτο εγχείρημα του Fondation Pierre Bergé - Yves Saint Laurent (Ιδρύματος Πιέρ Μπερζέ - Ιβ Σεν Λοράν) στο Μαρακές.

Ήδη, μέσα στον Κήπο Μαζορέλ λειτουργεί το Μουσείο Βερβέρων, που στεγάζει την ανεκτίμητη συλλογή βερβέρικης τέχνης των ιδιοκτητών του.

Τα εγκαίνια του μουσείου, τον Σεπτέμβριο του ’17, θα συμπέσουν με τα εγκαίνια μουσείου στο Παρίσι, που θα είναι αφιερωμένο στον Saint Laurent.

Πρόκειται για μία ανακαίνιση της ήδη υπάρχουσας έδρας του Fondation Pierre Bergé–Yves Saint Laurent στον αριθμό 5, Avenue Marceau, εκεί όπου για περισσότερα από 30 χρόνια ο Saint Laurent επινοούσε τρόπους για να γεμίσει τον κόσμο μας με λίγη από την εξωτική μαεστρία του.

BERGE Pierre 24x30 1998

Pierre Bergé

ΔΗΜΟΦΙΛΗ