ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μουσείο Μπενάκη: τα άγνωστα εικαστικά μονοπάτια του Νίκου Χουλιάρα στην Πινακοθήκη Γκίκα

Μουσείο Μπενάκη: τα άγνωστα εικαστικά μονοπάτια του Νίκου Χουλιάρα στην Πινακοθήκη Γκίκα

"Το σχέδιο πρόσφερε στον Νίκο Χουλιαρά (1940-2015) την αυτονομία που επιδίωκε στη ζωή και στο έργο του. Τα σχέδιά του δεν είναι σπουδές για μεγαλύτερα έργα, παρά αποτελούν αυτόνομες δημιουργίες με πολυάριθμες τεχνικές και διακατέχονται από τις ίδιες εμμονές με τα ζωγραφικά έργα του: η μνήμη των τοπίων και οι τόποι της μνήμης, οι λέξεις και η γραφή, η βία και η τρυφερότητα του έρωτα, το ερημικό ζώο, η σκιά και η νύχτα, η εικόνα του εαυτού εικονίζονται ολοένα στο χαρτί του" αναφέρει το Μουσείο Μπενάκη για την έκθεση «Στη νύχτα του χαρτιού. Γνωστά και άγνωστα σχέδια του Νίκου Χουλιαρά» που εγκαινιάζει τη σεζόν για την Πινακοθήκη Γκίκα από 19/9.

Στην έκθεση θα αποκαλυφθούν γνωστά και άγνωστα σχέδια του ζωγράφου, συγγραφέα και ποιητή Νίκου Χουλιαρά .

Αφορμή για την έκθεση στάθηκε η πρόσφατη ανακάλυψη άγνωστων σχεδίων στη συλλογή του εκλιπόντα καλλιτέχνη τα οποία χρονολογούνται από τα χρόνια του στην ΑΣΚΤ μέχρι τις τελευταίες δημιουργικές του στιγμές.

Η σκιά και η νύχτα, το ερημικό ζώο, οι λέξεις και η γραφή γίνονται αυτόνομες σχεδιαστικές δημιουργίες για τον καλλιτέχνη ακολουθώντας τις ίδιες εμμονές που διατρέχουν τα μεγαλύτερα έργα του. Για την καλύτερη ανάδειξη της σημασίας του σχεδίου στο έργο του Νίκου Χουλιαρά η έκθεση συμπεριλαμβάνει σχέδια από ενότητες-σταθμούς στην εκθεσιακή και εκδοτική ιστορία της ζωγραφικής του πορείας.

Αρχικά αφαιρετικά, όπως και τα ζωγραφικά έργα του, τα σχέδια του Χουλιαρά κατακλύζονται μετέπειτα από την ανθρώπινη παρουσία, πιο γραμμική ή πιο περίτεχνη. Τα σχέδια του κατά τις δεκαετίες του 1960 και του 1970, οι οποίες κυριαρχούν στην έκθεση της Πινακοθήκης Γκίκα, συχνά αποτελούν ένα είδος προσωπικού ημερολογίου: κάποτε με χιούμορ και με αυτοσαρκασμό, αποτυπώνουν τον φιλικό και καλλιτεχνικό του περίγυρο, την πρώιμη ενασχόλησή του με τη σκηνογραφία και το τραγούδι, τα σπίτια όπου έζησε, τη ματιά του στην πολιτικοκοινωνική καθημερινότητα, τις γυναικείες φιγούρες και τα ταξίδια.

«Στη νύχτα του χαρτιού. Γνωστά και άγνωστα σχέδια του Νίκου Χουλιαρά», Πινακοθήκη Γκίκα: Κριεζώτου 3 από 19/9/2018 - έως 24/11/2018.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ