Ένας τριώροφος, ύψους εννιά μέτρων, ξύλινος λαβύρινθος «εγκαταστάθηκε» προσφάτως στην αυλή Sackler Coutyard του V&A (του μουσείου Victoria and Albert) στο Λονδίνο κερδίζοντας τις εντυπώσεις.

Ονομάζεται «MultiPly» και είναι εγκατάσταση του αρχιτεκτονικού γραφείου Waugh Thistleton, στο πλαίσιο της Εβδομάδας Ντιζάιν του Λονδίνου.

Η εγκατάσταση θέλει να αναδείξει τις δυνατότητες κτιρίων με μηδενικές εκπομπές άνθρακα σε μια συγκυρία που οι επιπτώσεις των ανθρώπινων δραστηριοτήτων στο κλίμα του πλανήτη είναι όλο και περισσότερο εμφανείς.

Ο "λαβύρινθος" αποτελείται από μια σειρά κυβόσχημων δωματίων, τα οποία συνδέονται μεταξύ τους με πολλές εσωτερικές σκάλες και γέφυρες.

Το υλικό που χρησιμοποιήθηκε στην κατασκευή είναι το CLT (Cross-laminated timber), ένα είδος πολυστρωμματωμένου ξύλινου υλικού, πολύ πιο ισχυρού από το συνηθισμένο ξύλο.

Το «MultiPly» αποτελείται από 111 επιφάνειες CLT, οι εκπομπές από την κατασκευή και μεταφορά των πρώτων υλών είναι αντισταθμισμένη, κατά συνέπεια η εγκατάσταση του με έδρα το Λονδίνο αρχιτεκτονικού γραφείου είναι μηδενικών εκπομπών άνθρακα.

Όταν πέφτει το βράδυ, απαλά φώτα ενσωματωμένα στις θύρες του «λαβύρινθου» φωτίζουν τον πύργο από ξύλο με ένα γλυκό φεγγοβόλημα.

Η Εβδομάδα Ντιζάιν του Λονδίνου (London Design Week) διαρκεί έως τις 23 Σεπτεμβρίου.