ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνεδριάζει το Π.Σ. του ΣΥΡΙΖΑ και η Κ.Ο. των ΑΝΕΛ

Συνεδριάζει το Π.Σ. του ΣΥΡΙΖΑ και η Κ.Ο. των ΑΝΕΛ
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην πΓΔΜ αναδιατάσει τις πολιτικές δυνάμεις στο εσωτερικό καθώς όλα το κόμματα καλούνται να αξιολογήσουν τις επόμενες κινήσεις τους. Στην σκιά της εσωκυβερνητικής διαφωνίας για την αποτίμηση του δημοψηφίσματος, συνεδριάζουν σήμερα τα κομματικά όργανα ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ. 

Στον ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζουν πως το αποτέλεσμα είναι θετικό και πως δεν παίζει ρόλο η αποχή ενώ, σε τηλεφωνική επικοινωνία του Αλέξη Τσίπρα με τον Ζόραν Ζάεφ, ο Έλληνας πρωθυπουργός έδωσε συγχαρητήρια στον Σκοπιανό ομόλογό του για το θάρρος του και τον κάλεσε να προχωρήσει στα επόμενα βήματα.

Η βασική εκτίμηση στην κυβέρνηση είναι ότι ο Ζόραν Ζάεφ θα ξεπεράσει τα εμπόδια - παρά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος – και θα υλοποιήσει τα δικά του βήματα «το αργότερο ως τον Μάρτιο».

Παράλληλα, πηγές της Κουμουνδούρου διαβεβαιώνουν ότι η κυβέρνηση, ανεξάρτητα από τη στάση του Πάνου Καμμένου και των ΑΝΕΛ «θα κυρώσει τη συμφωνία με πλειοψηφία μεγαλύτερη των 151».

Σήμερα, Τρίτη 02/10, θα συνεδριάσει το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ υπό την προεδρία του Αλέξη Τσίπρα, με πρώτο θέμα στην ατζέντα τις εξελίξεις στο ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ.

Αντικείμενο του ΠΣ, πέραν της τρέχουσας επικαιρότητας, αναμένεται να είναι και η προετοιμασία εν όψει της Κεντρικής Επιτροπής η οποία ( εκτός απροόπτου) θα συνεδριάσει το προσεχές σαββατοκύριακο 5-6 Οκτωβρίου.

Πέραν των Αυτοδιοικητικών Εκλογών, των συμμαχιών και του πολιτικού στίγματος για την επόμενη ημέρα, η ΚΕ θα εκλέξει και το νέο κομματικό όργανο που θα διαδεχθεί την σημερινή Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναβρασμός στους ΑΝΕΛ – Δικαιωμένος δηλώνει ο Καμμένος

Υπό την σκιά του δημοψηφίσματος, αλλά και της «πρόκλησης» του Νίκου Κοτζιά προς τον Πάνο Καμμένο, να φέρει πρόταση κατά της κυβέρνησης στη Βουλή ώστε να φανούν οι πραγματικοί συσχετισμοί, συνεδριάζει η Κ.Ο. των ΑΝΕΛ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πάνος Καμμένος θα ισχυριστεί ότι το μικρό ποσοστό συμμετοχής στο δημοψήφισμα επιβεβαίωσε τις εκτιμήσεις του ότι η Συμφωνία των Πρεσπών δεν θα «περάσει» στη γειτονική χώρα.

Με ενδιαφέρον αναμένεται η απάντηση του Πάνου Καμμένου στα όσα είπε σε χθεσινή του συνέντευξη ο Υπουργός Εξωτερικών, πως η σημερινή Βουλή θα εγκρίνει τη συμφωνία των Πρεσπών όταν η άλλη πλευρά ολοκληρώσει τις δεσμεύσεις που προκύπτουν από αυτή.

Με ενδιαφέρον αναμένεται και το κλίμα το οποίο θα επικρατήσει κατά τη συνεδρίαση, με δεδομένο ότι ο βουλευτής Θανάσης Παπαχριστόπουλος έχει μόλις πριν λίγες ημέρες διαχωρίσει τη θέση του από την κεντρική γραμμή του κόμματος, δηλώνοντας χαρακτηριστικά πως θα στηρίξει τη Συμφωνία των Πρεσπών και ότι διαφωνεί με τη στάση του Πάνου Καμμένου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ