ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

14 ηγέτες της σύγχρονης τέχνης κατά του #Brexit

14 ηγέτες της σύγχρονης τέχνης κατά του #Brexit

“Should I stay or should I go?” τραγουδούσαν οι The Clash το 1981 και σήμερα, 31 χρόνια αργότερα το Ηνωμένο Βασίλειο καλείται να απαντήσει. Με τα επιχειρήματα να ακούγονται ηχηρά και από αυτούς που κάνουν επίκληση στην εθνική κυριαρχία απαιτώντας το Φεύγουμε και από εκείνους που μιλάνε για παραποίηση της εξουσίας της ΕΕ στη διακυβέρνηση του τόπου υποστηρίζοντας το Μένουμε, ο κόσμος των τεχνών δεν θα μπορούσε να μείνει αδιάφορος.

Απέναντι στον Μπόρις Τζόνσον (τέως δήμαρχος Λονδίνου και υπέρμαχος του Brexit) αλλά και τους βουλευτές Γκίζελα Στιούαρτ και Άντρεα Λίντσομ που έχουν εξαπολύσει “σχέδιο μίσους” όπως χαρακτήρισε την εκστρατεία τους ο νυν δήμαρχος του Λονδίνου, Σαντίκ Καν, 14 εικαστικοί δημιούργησαν μηνύματα υπέρ του #Brimain σε μια καμπάνια που επιμελήθηκε το κίνημα Britain Stronger In Europe (BSIE).

“Κανένας άνθρωπος δεν είναι νησί. Καμία χώρα δεν είναι μόνη της” λέει με γραμματοσειρά Helvetica στην τυπογραφική του καμπάνια ο εικαστικός Βόλφγκανγκ Τίλμανς ενώ ο Τζέφερσον Χακ, εκδότης και παράγοντας του Νέου Λονδίνου από τα 90s απευθύνεται στους συμπατριώτες του λέγοντας ότι “Δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό μόνοι”.

Aνάμεσα σε όλους, ο εμβληματικός conceptual artist Μάικλ Κρεγκ-Μάρτιν απορεί στη Guardian:

“Mε σοκάρει το γεγονός ότι άνθρωποι της γενιάς μου που απόλαυσαν όλα τα οφέλη της ΕΕ τώρα εύχονται να τα στερηθούν τα παιδιά και τα εγγόνια τους. Η Ενωση βοήθησε να διατηρηθεί η πιο μεγάλη περίοδος ειρήνης στην Ευρώπη εδώ και αιώνες. Εγγυήθηκε τη δημοκρατία, την ευνομία, την πολιτική ελευθερία τα ανθρώπινα δικαιώματα σε κάθε κράτος-μέλος. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα παραπάνω είναι οι αξίες μας. Οι βρετανικές αξίες”.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ