ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Καλά, σοφά και ανάποδα, Χριστούγεννα από την Tate Gallery σε όλους

Καλά, σοφά και ανάποδα, Χριστούγεννα από την Tate Gallery σε όλους

Η Tate Britain, το πολιτιστικό ίδρυμα της Βρετανίας που φημίζεται για την ευρηματικότητα ή την εφευρετικότητα του στους εορτασμούς των Χριστουγέννων χαρίζει ακόμη ένα ιδιαίτερο δέντρο, έργο τέχνης, όπως κάνει και κάθε χρονιά.

Φέτος η Ιρανή Σιραζέ Χουσιαρί αναποδογύρισε την παράδοση με το εικαστικό της δέντρο να κρέμεται από τον κορμό του, πάνω από την ελικοειδή κλίμακα της κεντρικής εισόδου, ανάποδα. Τα κλαδιά του γυμνά, οι ρίζες του όμως, εκτεθειμένες φέρουν μια στρώση φύλλων χρυσού.

"Θα ήθελα να θυμηθούμε ότι το πεύκο είναι ένα από τα πιο παλιά είδη στο φυτικό βασίλειο και να αναγνωρίσουμε ότι οι ρίζες είναι η πηγή της συνεχούς σταθερότητάς του, της τροφής του, της μακροζωίας του" είπε η εικαστικός που επανέρχεται στην Tate μετά το 1993. Τότε η Χουσιαρί είχε φιλοτεχνήσει το πέμπτο χριστουγεννιάτικο δέντρο του πολιτιστικού ιδρύματος.

Το μουσείο είχε διακόψει την ετήσια παράδοση όταν ξεκίνησε η, ύψους 45 εκατομμυρίων στερλινών, ανακαίνισή του από τον αρχιτέκτονα Caruso St John. Οι εργασίες ολοκληρώθηκαν και οι υπεύθυνοι, με νοσταλγία, κάλεσαν την Χουσιαρί να δημιουργήσει ξανά την αρχική εγκατάσταση, έτσι ώστε "μια διαφορετική γενιά να έχει την εμπειρία της μεγαλοπρέπειας της δουλειάς της, στο εντυπωσιακό σκηνικό της νέας εισόδου και κλίμακας".

"Καθώς οι ρίζες μένουν κρυμμένες, είναι καλύτερα να αναζητούμε αυτό που είναι κρυμμένο παρά αυτό που είναι προφανές. Όπως έγραψε ένας βουδιστής μοναχός, ένα γέρικο πεύκο κηρύσσει σοφία" είπε η Χουσιαρί για τις ρίζες του δέντρου που υποδέχεται τους επισκέπτες της Tate.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ