ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Βραβείο Pritzker: Σε τρεις Καταλανούς το τρόπαιο της αρχιτεκτονικής

Βραβείο Pritzker: Σε τρεις Καταλανούς το τρόπαιο της αρχιτεκτονικής

Μια πρωτιά στα χρονιά, το περίβλεπτο βραβείο αρχιτεκτονικής Pritzker απονεμήθηκε για πρώτη φορά όχι σε έναν αλλά σε ένα τρίο με αρχιτεκτονικό όραμα και αλλεργία για τους προβολείς και την περιττή δημοσιότητα.

Στον αντίποδα των αρχιτεκτόνων σταρ (βλ. starchitects) οι τρεις Καταλανοί Ραφαέλ Αράντα, Κάρμε Πιζέμ και Ραμόν Βιάλτα του RCR Arquitectes, είναι οι νικητές του βραβείου Pritzker, που θεωρείται για πολλούς το αντίστοιχο ενός βραβείου Νόμπελ ή ενός Όσκαρ στην αρχιτεκτονική.

Είναι η πρώτη φορά που απονέμεται σε τρία πρόσωπα από κοινού αυτό το βραβείο, που δημιουργήθηκε το 1979 και απονέμεται για την εργασία ενός αρχιτέκτονα εν ζωή.

Έχοντας δημιουργήσει το γραφείο τους στη μικρή πόλη του Olot το 1988 οι τρεις τους φημίζονται για την ανάδειξη του τόπου τους μέσα από projects που αναδεικνύουν τη φύση αλλά και την κουλτούρα της περιοχής τους. Τα υλικά τους παίζουν με τα στοιχεία του φωτός, των σκιάσεων, των σκληρών και εύθραυστων υλικών.

"Η συμμαχία τους έχει ως αποτέλεσμα αρχιτεκτονήματα ρηξικέλευθα και ποιητικά" ανακοίνωσε ο πρόεδρος της κριτικής επιτροπής Glenn Murcutt.

"Πάντα προσπαθούμε να απέχουμε από τις τάσεις και τη μόδα" σχολίασε ο Βιάλτα σε συνέντευξη του στην Εl Pais. "Όπου και αν βρεθούμε πρέπει να αντιληφθούμε τα πάντα. Το χώρο, τον τόπο, τους ανθρώπους. Αν αυτά δεν μας γίνουν γνωστά δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα" σχολίασε ο Αράντα.

Περιηγηθείτε στη gallery για τα απρόβλεπτα διαχρονικά αριστουργήματα τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ