ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

$29,5 εκατομμύρια για την πολύτιμη πορσελάνη της Δυναστείας Μινγκ

$29,5 εκατομμύρια για την πολύτιμη πορσελάνη της Δυναστείας Μινγκ

Mε την ιστορία της σημαντικής δυναστείας της Κίνας επάνω στη γυαλιστερή επιφάνεια του, το πορσελάνινο μπολ "Fish Pond" της δυναστείας Μινγκ πωλήθηκε 229 εκατομμύρια δολάρια Χονγκ Κονγκ (29,5 εκατ. δολάρια ΗΠΑ) στην εαρινή δημοπρασία του οίκου Sotheby's χθες, πετυχαίνοντας το δεύτερο υψηλότερο ρεκόρ για πορσελάνη Μινγκ.

Το σκεύος, στα χρώματα του μπλε και του λευκού, που έχει διάμετρο 23 εκατοστά, φέρει ζωγραφική παράσταση: ένα ψάρι που κολυμπά μέσα σε λίμνη με ανθισμένα νούφαρα.

Φιλοτεχνημένο την περίοδο του αυτοκράτορα Xuande (1426-1435), το μπολ διατηρήθηκε σε εξαιρετικά καλή κατάσταση και θεωρείται σπουδαίο δείγμα της πρώιμης νεότερης περιόδου στην Κίνα κατά την οποία κυβέρνησε η δυναστεία Μινγκ.

Ο αντιπρόεδρος του Sotheby's Ασίας Νίκολας Τσόου δήλωσε ότι το μπολ που κατείχε ιδιώτης, είναι εξαιρετικά σπάνιο, πιθανόν μοναδικό και συγκαταλέγεται στα πλέον εξαίρετα κομμάτια που παρήχθησαν κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Xuande. "Είναι ένα πασίγνωστο κομμάτι στην Ιαπωνία, καθώς είχε εκτεθεί στο Εθνικό Μουσείο του Τόκιο το 1963, στο Εθνικό Μουσείο του Κιότο το 1966 και έκτοτε εκτέθηκε πολλές φορές", δήλωσε.

Το παγκόσμιο ρεκόρ για πορσελάνη Μινγκ που έχει πωληθεί σε δημοπρασία κατέχει σήμερα το "Chicken Cup" της περιόδου του αυτοκράτορα Τσένγκουα (1465-1487), μια μικροσκοπική κούπα με ζωγραφισμένους κόκορες, κότες και κοτοπουλάκια, από τη συλλογή Meiyintang, που πωλήθηκε 281,24 εκατομμύρια δολάρια Χονγκ Κονγκ (36,05 εκατ. δολάρια ΗΠΑ) στις 8 Απριλίου του 2014.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ