ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Mπιενάλε Βενετίας: Ένα σκάφος μπάζει νερά στο Fondazione Prada

Mπιενάλε Βενετίας: Ένα σκάφος μπάζει νερά στο Fondazione Prada

"Το σκάφος μπάζει νερά. Ο καπετάνιος είπε ψέμματα". Με αυτόν τον τίτλο η έκθεση που φιλοξενείται στο Ίδρυμα Fondazione Prada της Βενετίας ερεθίζει τη φαντασία και προκαλεί το κοινό.

Η έκθεση παρουσιάζεται στο πλαίσιο της Μπιενάλε στη Βενετία και φέρνει κοντά τρία μέσα καλλιτεχνικής έκφρασης μέσα από το βλέμμα τριών σπουδαίων δημιουργών. Τη φωτογραφία του Τόμας Ντίμαντ, το φιλμ του Αλεξάντερ Κλούγκε και τη σκηνογραφία της Άννα Βίμπροκ.

'Ολα ξεκίνησαν από μία παρανόηση. Κοιτώντας και ανταλλάσσοντας μεταξύ τους την εικόνα μιας αναπαραγωγής του πίνακα "Μέρες... τελευταίες" (1883) του ιταλού ζωγράφου Άντζελο Μορμπέλι οι τρεις σύμμαχοι Ντίμαντ, Κλούγκε και Βίμπροκ αποφάσισαν να ερμηνεύσουν ο θέμα του πίνακα με διαφορετικό τρόπο ο καθένας.

Αντί για μια ομάδα ηλικιωμένων αντρών στο άσυλο ανιάτων Pio Albergo Trivulzio στο Μιλάνο που αποτύπωσε ο Μορμπέλι οι φιγούρες στον πίνακα "ερμηνεύθηκαν" ως συναξιούχοι ναυτικοί που ζουν τις τελευταίες μέρες τους σ' έναν ξενώνα.

Στο βενετσιάνικο παλάτι του 18ου αιώνα, στην Ca' Corner della Regina, η συνεργατική δημιουργία ξετυλίγεται και στα τρία πατώματα. Οι επισκέπτες μπορούν να δημιουργήσουν ο καθένας τη δική του αφήγηση, καθώς ακολουθούν διαφορετικές διαδρομές στα οπτικά σύμπαντα των τριών καλλιτεχνών.

Η έκθεση διαρκεί από τις 13 Μαΐου έως τις 26 Νοεμβρίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ