ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Λε Κορμπιζιέ: Ο αριστουργηματικός κινηματογράφος του απειλείται

Λε Κορμπιζιέ: Ο αριστουργηματικός κινηματογράφος του απειλείται

Το "Neelam Theatre" είναι ένας από τους τρεις κινηματογράφους στο Chandigarh της Ινδίας, που χτίστηκε με μάστερπλαν του Λε Κορμπιζιέ και απειλείται. Ο κινηματογράφος είναι ο μόνος που έχει επιζήσει, βρίσκεται στο Sector 17 της πόλης και η απίστευτη ομορφιά του απαθανίστηκε από τον Βρετανό φωτογράφο Έντμουντ Σάμνερ.

Ο κινηματογράφος σχεδιάστηκε από τον Αντίτια Πρακάς, έναν απ’ τους έξι Ινδούς αρχιτέκτονες στους οποίους ανατέθηκε να δουλέψουν στην οικοδόμηση της πόλης, μετά την ανεξαρτησία της χώρας, μαζί με τον Λε Κορμπιζιέ και τον εξάδερφό του, τον Γάλλο αρχιτέκτονα Πιερ Ζανερέ.

"Το Sector 17 είναι, πραγματικά, η καρδιά της πόλης" εξηγεί ο γιος του Πρακάς, ο Βίκραμ, που είναι καθηγητής Ιστορίας της Αρχιτεκτονικής στο πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον. "Η καρδιά της πόλης δεν είναι το Capital Complex που σχεδίασε ο ίδιος ο Λε Κορμπιζιέ -και το οποίο είναι πιο φημισμένο-, είναι η εμπορική καρδιά της πόλης εκεί που μαζεύεται ο κόσμος. Μ’ αυτή την έννοια, ο κινηματογράφος “Neelam Theatre” και η πλατεία μπροστά απ’ αυτόν είναι το σύμβολο της πόλης. Στη λαϊκή φαντασία, είναι η καρδιά της πόλης" τονίζει.

Το αριστούργημα των 960 θέσεων κινδυνεύει. "Η πλειονότητα αυτών των υπέρογκων κινηματογράφων δεν φέρνουν πια χρήμα και, κατά συνέπεια, οι περισσότεροι έχουν γίνει κινηματογράφοι multiplex" λέει ο Πρακάς που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου.

"Είμαι πεισμένος ότι οι ιδιοκτήτες του “Neelam Theatre” καταστρώνουν στρατηγική να μετατρέψουν τον κινηματογράφο. Επειδή δεν προστατεύεται, δεν είναι στη λίστα της ΟΥΝΕΣΚΟ, δεν είναι Λε Κορμπιζιέ!".

Ανακαλύψτε την ομορφιά στο site του Σάμνερ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ