ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ανατέλλων ήλιος: Ο Άι Γουέι Γουέι φέρνει τους πρόσφυγες στην Κοπεγχάγη

Ανατέλλων ήλιος: Ο Άι Γουέι Γουέι φέρνει τους πρόσφυγες στην Κοπεγχάγη

Συνεχίζοντας τον ακτιβισμό του ο πρόσφυγας καλλιτέχνης από την Κίνα Άι Γουέι Γουέι γέμισε το κέντρο της Nyhavn, μιας ιστορικής συνοικίας στο παραλιακό μέτωπο της Κοπεγχάγης, με περισσότερα από 6.000 σωσίβια που συγκέντρωσε από πρόσφυγες στη Λέσβο σε όλη την πρόσοψη του μουσείου Kunsthal Charlottenborg.

Η εγκατάσταση με τίτλο "Ανατέλλων Ήλιος" που εγκαινιάστηκε στις 20 του μηνός, ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας των Προσφύγων, και θα παραμείνει έως την 1η Οκτωβρίου "φράσσει το πλέγμα των παραθύρων του μουσείου, στην πλευρά που βλέπει στη θάλασσα. Είναι συνέχεια της εμμονής του Κινέζου καλλιτέχνη και ακτιβιστή να ευαισθητοποιήσει εμάς στην χωρίς προφανές τέλος προσφυγική κρίση". Αυτή είναι μια ακόμη εικαστική παρέμβαση του για το προσφυγικό.

Η επωνυμία της εγκατάστασης παραπέμπει στον πίνακα "Ανατέλλων ήλιος" του Κλοντ Μονέ (1872), στο οποίο απεικονίζεται το λιμάνι της Χάβρης, μετά το τέλος του γαλλο-πρωσσικού πολέμου του 1870-71. Αν και στον πίνακά του ο Μονέ συλλαμβάνει την κοινωνική πραγματικότητα των καιρών εκείνων με γερανούς και ατμοκίνητα πλοία, που σηματοδοτούν την ταχεία εκβιομηχάνιση η εγκατάσταση του Άι Γουέι Γουέι τραβά την προσοχή μας στις πολιτικές πραγματικότητες των καιρών που ζούμε, μέσω της χρήσης των σωσιβίων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ