ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Έκπληξη 8: 280 καλλιτέχνες δημιουργούν και φροντίζουν τους αστέγους της Αθήνας

Έκπληξη 8: 280 καλλιτέχνες δημιουργούν και φροντίζουν τους αστέγους της Αθήνας

Για 8η φορά η ανθρωπιστική εικαστική "Έκπληξη", μια πρωτοβουλία της εικαστικής πλατφόρμας του artAZ σε συνεργασία με την καλλιτεχνική κοινότητα, επιστρατεύει την τέχνη για να υποστηρίξει τους αστέγους της Αθήνας μέσα απο το έργο της ΜΚΟ ΚΛΙΜΑΚΑ.

H "Έκπληξη" είναι μια διεθνής εκστρατεία που συσπειρώνει τον εικαστικό κόσμο και χρησιμοποιεί την τέχνη σαν μέσο επίλυσης σοβαρών κοινωνικών προβλημάτων.

H πρωτοβουλία ξεκίνησε το 2009 και οκτώ χρόνια μετά είναι ένας θεσμός. Περισσότεροι απο 2000 καλλιτέχνες απ΄όλον τον κόσμο έχουν μέχρι στιγμής προσφέρει τα έργα τους αφιλοκερδώς, μέσα από 9 εκθέσεις φεστιβαλικού χαρακτήρα.

Οι καλλιτέχνες δημιουργούν μικρά έργα που διατίθενται σε ενιαία, συμβολική τιμή (50 €), ώστε να μπορεί ο καθένας να υποστηρίξει τον σκοπό και, κάνοντας το, να αποκτήσει ένα ενθύμιο για καλό σκοπό. Η "έκπληξη" είναι ένα παιχνίδι ανάμεσα στον θεατή και τον δημιουργό. Η ταυτότητα του καλλιτέχνη είναι μυστική και αποκαλύπτεται μόνο μετά την αγορά του έργου οπότε είναι ένα άτυπο "κυνήγι θησαυρού" που μας προκαλεί να επιλέξουμε την τέχνη με μόνο οδηγό το προσωπικό μας γούστο.

"Μέσα από εκατοντάδες μικρά έργα θα γνωρίσετε το κοινωνικό πρόσωπο της Σύγχρονης Τέχνης και μαζί τις τάσεις και τα εικαστικά ρεύματα της εποχής" μας λέει η Aλεξάνδρα Κολλάρος, ιδρύτρια του artAΖ και εμπνευστής της ανθρωπιστικής εικαστικής πρωτοβουλίας.

"Είμαστε και φέτος ενθουσιασμένοι με την ανταπόκριση των καλλιτεχνών. Έχουμε συγκεντρώσει ήδη περισσότερα απο 280 έργα τέχνης και, όπως πάντα, δεχόμαστε συμμετοχές μέχρι την τελευταία στιγμή. Όσο περισσότεροι είμαστε, τόσο μεγαλύτερη διαφορά μπορούμε να κάνουμε" προσθέτει.

Τα έσοδα από τις πωλήσεις θα διατεθούν στο Πρόγραμμα Στήριξης Αστέγων της ΚΛΙΜΑΚΑ ΜΚΟ, του μη κερδοσκοπικού κοινωνικού φορέα που παρέχει πολύπλευρες υπηρεσίες σε κοινωνικά αποκλεισμένα άτομα, με στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής τους και την κοινωνική τους επανένταξη.

Από το 2001 υλοποιεί ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα στήριξης στους άστεγους συμπολίτες μας περιλαμβάνοντας δράσεις από την πρόληψη έως την αποκατάσταση.

Η έκθεση των εικαστικών για καλό σκοπό φιλοξενείται στο "ΓΗ Κ44", στο Γκάζι αυτό το τριήμερο (13-15 Οκτωβρίου 2017).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ