ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης: Ταρατατζούμ & παιδεία κάθε σαββατοκύριακο του Νοεμβρίου

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης: Ταρατατζούμ & παιδεία κάθε σαββατοκύριακο του Νοεμβρίου

Για παιδιά 2-12 ετών αλλά και για όσους θέλουν να καλλιεργήσουν το αιώνιο, θείο βρέφος μέσα τους το διαμάντι της πρωτεύουσας που διακριτικά υπερασπίζεται την κομψότητα και τον πολιτισμό, το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης έχει τη δική του ατζέντα και μας "κλείνει" κάθε σαββατοκύριακο του Νοεμβρίου με σειρά προτάσεων.

Το άτυπο "σχολείο" αισθητικής και γνώσης καλεί παιδιά και ενήλικες να γνωρίσουν το συναρπαστικό κόσμο του Μουσείου μέσα από παραμύθια, διαδραστικές ξεναγήσεις, εικαστικά εργαστήρια, θέατρο, φωτογραφία και μουσική.

Για παιδιά 2-3,5 ετών


Παίζοντας με ρυθμό
: Τζαμ, τζουμ, ταρατατζούμ…. Μπαμ, μπουμ…τσίκι, τσίκι, τσίκι….τριαλαριλαριλαρο...
 Εργαστήριο για γονείς και παιδιά

Στα φετινά εργαστήρια μέχρι το Μάϊο, ο ρυθμός είναι ο οδηγός και εμείς τον ακολουθούμε. Παιχνίδια με ήχους, ιστορίες με διαφορετικό ρυθμό, μουσικές απ’ όλον τον κόσμο, ρυθμικές κινήσεις του σώματός μας και έργα που έχουν κίνηση και ρυθμό, συνθέτουν το γαϊτανάκι των φετινών μας εργαστηρίων. Γονείς και παιδιά θα πειραματιστούν με διαφορετικούς ήχους, θα παίξουν με υλικά δημιουργώντας ρυθμικές συνθέσεις και θα συμμετέχουν στα παραμύθια κρατώντας το ρυθμό.

Η κατσαρόλα Τζουμ τζουμ ταρατατζούμ και τα ρυθμικά κολάζ
Κυριακή 5/11 11.30-13.00, Κυριακή 12/11 11.30-13.00 
& Κυριακή 19/11 11.30-13.00

Μία μάγισσα που τραγουδάει, ένας γάτος αλλιώτικος από τους άλλους και μία μαγική κατσαρόλα που αλλάζει τα χρώματα του κόσμου. Όλα αυτά συναντάμε τούτη τη φορά στο παραμύθι μας.

Τζουμ τζουμ ταρατατζούμ κι αλλάζει χρώματα ο γάτος….
Τζουμ τζουμ ταρατατζούμ κι αλλάζει χρώματα το σπίτι….
Τζουμ τζουμ ταρατατζούμ και στο εργαστήρι μας έρχεται ο Henry Matisse και η Sonia Delaunay!

Με τους ήχους της μαγικής κατσαρόλας, γονείς και παιδιά θα παίξουν με τα τετράγωνα του Henry Matisse και τους κύκλους της Sonia Delaunay για να φτιάξουν τα δικά τους ρυθμικά κολάζ. Θα ζωγραφίσουν με κραγιόνια, μαρκαδόρους και τέμπερες, θα κόψουν και θα κολλήσουν και στο τέλος θα δημιουργήσουν τη δική τους κατσαρόλα που θα αφηγείται τη δική της ιστορία.

Σ’ αυτό το εργαστήρι συνδυάζουμε τρεις τεχνικές, τη ζωγραφική, τα αποτυπώματα και το κολάζ. Τα παιδιά ανακαλύπτουν τα ίχνη που αφήνουν τα κραγιόνια, τις γραμμές και τα σχήματα. Βλέπουν πώς ένα αντικείμενο αφήνει το αποτύπωμά του, τι ήχο κάνει και πώς μπορούν μετά να το κόψουν για να το απομονώσουν. Η ζωγραφική και το κολάζ με το κόψιμο, σκίσιμο και κόλλημα που απαιτεί, βοηθάει τα παιδιά στο συντονισμό των λεπτών κινητικών τους δεξιοτήτων.

Τζουμ τζουμ ταραττζουμ και η ιστορία μας αρχίζει!

Υ.Γ. Γονείς και παιδιά, φορέστε άνετα και πρόχειρα ρούχα και ετοιμαστείτε να λερωθούμε, γιατί σίγουρα θα λερωθούμε!

Για παιδιά 2-3,5 ετών/Απαραίτητη η παρουσία γονέα
Με την Αφηγήτρια Αντωνία Βέλλιου και την Αναπτυξιακή Ψυχολόγο Δέσποινα Σακελλαρίου 
Εισιτήριο:€15
Φίλοι ΜΚΤ: €12 (1 παιδί/μέλος, με την επίδειξη κάρτας μέλους στο ταμείο)
Αδέλφια στο ίδιο εργαστήριο: €12
Πληροφορίες - Κρατήσεις Τ: 210 7294220, Δευτέρα – Παρασκευή: 10:00-13:00

Για παιδιά 4-5 ετών

Νομάδες - Περιπλανητές του κόσμου


Από τις τούνδρες της Μογγολίας στην έρημο Σαχάρα, από τις πεδιάδες της Οκλαχόμα στα βουνά του Αφγανιστάν, από την Πίνδο στην Τασμανία και από την Αρχαιότητα στο Τώρα. Σε όλα αυτά τα μέρη θα περιπλανηθούμε στο φετινό μας εργαστήριο, μαζί με τις νομάδες του κόσμου. Θα ακολουθήσουμε τα καραβάνια τους, θα στήσουμε τις σκηνές τους, θα ακούσουμε τις ιστορίες και τις μουσικές τους και θα δούμε πώς ζουν και ποιες ήταν οι συνήθειές τους.

Η ζωή και οι συνήθειες των νομάδων θα μας δώσουν έμπνευση για να φτιάξουμε μακέτες, σκηνές, γλυπτά, καραβάνια, στολίδια, υφαντά και άλλα πολλά. Και σ’ αυτό μας το ταξίδι, όμως, δεν θα αφήσουμε έξω τους γονείς.
Ελάτε να περιπλανηθούμε μαζί στους δρόμους των νομάδων!

Τουαρέγκ. Το τραγούδι της ερήμου

Σάββατο 18/11, 11:00-12:30 & Κυριακή 26/11, 11:30-13:00

Στο εργαστήρι αυτό ακολουθούμε τα καραβάνια των Τουαρέγκ και διασχίζουμε την έρημο της Σαχάρας. Οι Τουαρέγκ, αυτοί οι «ελεύθεροι άνθρωποι», φοράνε στο κεφάλι τους τα χαρακτηριστικά μπλε τουρμπάνια και τις κελεμπίες τους, φορτώνουν τις καμήλες τους, ανεβαίνουν στα άλογά τους και ξεκινάνε για τον επόμενο προορισμό που θα στήσουν τις σκηνές τους.
Αχακέτ, ταφάλα, ακαρμπάν, ατεγκάμ, ταγκαζάμ… τόσα και άλλα τόσα διαφορετικά ονόματα για τις σκηνές της φυλής των Τουαρέγκ.


Ανάμεσα τους και η Φάτιμα που ένα βράδυ μέσα την έρημο μας τραγουδάει το δικό της τραγούδι. Η ζεστή φωνή της μας λέει τις περιπέτειες που πέρασε, τις δυσκολίες που αντιμετώπισε μέχρι να συναντήσει το πεπρωμένο της, πώς συνάντησε τους ανθρώπους με τα μπλε τουρμπάνια και πώς τους έμαθε να φτιάχνουν σπίτια που θα τα έπαιρναν μαζί τους.
Έτσι κι εμείς παίρνουμε το μυστικό της Φάτιμα και φτιάχνουμε το δικό μας καταυλισμό, δημιουργώντας μακέτες σκηνών με ξύλα, πανιά και νήματα. Βλέπουμε τα διαφορετικά είδη σκηνών των Τουαρέγκ και σε τι χρησίμευε η καθεμιά, αποφασίζουμε ποια υλικά θα χρησιμοποιήσουμε και φτιάχνουμε τη σκηνή που θέλουμε να κατασκηνώσουν οι νομάδες μας. Στο τέλος, μαζί με τους γονείς, τα παιδιά θα βάψουν σε χρώμα ίντιγκο ένα κομμάτι πανί για να έχει ο καθένας πάνω του το χρώμα της ερήμου.
Και το καραβάνι μας ξεκινάει!
Υ.Γ. Τα παιδιά να φοράνε άνετα και πρόχειρα ρούχα!

Για παιδιά 4-5 ετών


Με την Αφηγήτρια Αντωνία Βέλλιου και την Αναπτυξιακή Ψυχολόγο Δέσποινα Σακελλαρίου
Εισιτήριο: €10 
Φίλοι ΜΚΤ: €7 (1 παιδί/μέλος, με την επίδειξη κάρτας μέλους στο ταμείο)
Αδέλφια στο ίδιο εργαστήριο(το δεύτερο ή τρίτο παιδί): €7
Πληροφορίες - Κρατήσεις Τ: 210 7294220, Δευτέρα – Παρασκευή: 10:00-13:00

Για παιδιά 5-7

Ένα Μουσείο στα μέτρα μου

Το θέμα των φετινών εργαστηρίων είναι τα μουσεία του κόσμου. Μικρά και μεγάλα μουσεία, γνωστά και λιγότερο γνωστά. Μουσεία τέχνης, αρχαιολογικά, αλλά και άλλα πρωτότυπα, περίεργα και μοναδικά μουσεία. Τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν όλα αυτά τα μουσεία, να μάθουν για τα έργα τέχνης που υπάρχουν σε αυτά και χρονολογούνται από την αρχαιότητα έως τις μέρες μας και να γνωρίσουν το έργο γνωστών, και όχι μόνο, καλλιτεχνών.

Τα μουσεία θα «έρθουν» στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης μέσα από περιηγήσεις, αφηγήσεις, προβολές, παιχνίδια ρόλων και κατασκευές. Τα παιδιά θα.. φέρουν τα μουσεία στα μέτρα τους δημιουργώντας, με έναν ξεχωριστό και μοναδικό τρόπο, τα δικά τους έργα, τις δικές τους εκθέσεις και τα δικά τους μουσεία με πολλά και διάφορα υλικά, φαντασία και παιχνίδι. Ελάτε να γνωρίσουμε τα μουσεία του κόσμου μαζί!


Πλάθω και ηχώ

Για παιδιά 5-7 ετών: Σάββατο 4/11, 11:00-13:00
Για παιδιά 7-10 ετών: Σάββατο 18/11, 11:00-13:00

Τί είναι ένα ηχητικό γλυπτό; Είναι κάποιο μουσικό όργανο ή κάποιο άγαλμα που μιλάει; Σε αυτό το εργαστήριο θα γνωρίσουμε την ηχητική τέχνη και τον Ελβετό καλλιτέχνη Zimoun. Θα ανακαλύψουμε απίθανους συνδυασμούς και μηχανισμούς για να κατασκευάσουμε το δικό μας γλυπτό που παράγει ήχους, χρησιμοποιώντας καθημερινά υλικά, όπως χαρτόνι, χαρτί, χορδή κ.ά. Τέλος, θα επιχειρήσουμε να δημιουργήσουμε μια ηχητική εγκατάσταση στην οποία τα γλυπτά μας θα πραγματοποιήσουν ένα μουσικό ρεσιτάλ!

Για παιδιά 5-7 και 7-10 ετών


Με την Εικαστικό-Art Therapist Νιόβη Σταυροπούλου και την Εικαστικό Χρυσούλα Πλακιώτη


Εισιτήριο: €12 
Φίλοι ΜΚΤ: €10 (1 παιδί/μέλος, με την επίδειξη κάρτας μέλους στο ταμείο)
Αδέλφια στο ίδιο εργαστήριο(το δεύτερο ή τρίτο παιδί): €10


Πληροφορίες - Κρατήσεις Τ: 210 7294220, Δευτέρα – Παρασκευή: 10:00-13:00


Ζωγραφίζοντας μάρμαρα στο νερό

Σε αυτό το εργαστήριο θα ταξιδέψουμε στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας στον Πύργο της Τήνου. Θα μάθουμε για τη τεχνολογία του μαρμάρου και θα πειραματιστούμε με το «Paper marmbling», μια τεχνική σχεδιασμού σε υδάτινη επιφάνεια που παράγει σχέδια παρόμοια με το μάρμαρο και άλλα είδη πέτρας. Θα ζωγραφίσουμε με χρώματα πάνω στο νερό, και θα αποτυπώσουμε τα «μαρμάρινα» σχεδιά μας σε χαρτί και ύφασμα.

Για παιδιά 5-7 και 7-10 ετών
Με την Εικαστικό-Art Therapist Νιόβη Σταυροπούλου και την Εικαστικό Χρυσούλα Πλακιώτη
Εισιτήριο: €12 
Φίλοι ΜΚΤ: €10 (1 παιδί/μέλος, με την επίδειξη κάρτας μέλους στο ταμείο)
Αδέλφια στο ίδιο εργαστήριο(το δεύτερο ή τρίτο παιδί): €10
Πληροφορίες - Κρατήσεις Τ: 210 7294220, Δευτέρα – Παρασκευή: 10:00-13:00

Για παιδιά 5-7 ετών: Κυριακή 12/11, 11:30-13:30
Για παιδιά 7-10 ετών: Κυριακή 26/11, 11:30-13:30

Γονείς και παιδιά 6-12 ΕΤΩΝ

Διαδρομές στο Μουσείο

Διαδραστικές ξεναγήσεις για Οικογένειες με παιδιά από 6-12 ετών


Ποιες ιστορίες κρύβονται στα αντικείμενα του Μουσείου; Τι λείπει από τα κυκλαδικά ειδώλια; Τι σχέση έχει ο Κυκλαδικός πολιτισμός με τα στοιχεία της φύσης; Τα γουρουνάκια με τα παιδιά; Ο αθλητισμός με τους Θεούς; Ο κισσός με τη διασκέδαση; Τι μαγικές δυνάμεις μπορούσε να έχει ένα πήλινο αγγείο; Σε ποιο νησί έβρισκαν οι αρχαίοι τα πιο πολύτιμα υλικά της εποχής τους; Πώς περνούσαν οι μέρες και οι νύχτες στην αρχαία Αθήνα; 
Φέτος, οι Διαδρομές στο Μουσείο γίνονται κάπως πιο... μυστηριώδεις. Συμμετέχουμε σε ειδικές αποστολές, μπαίνουμε σε ρόλους, αποκρυπτογραφούμε μηνύματα και γενικότερα αξιοποιούμε όλα μας τα χαρίσματα για να λύσουμε τους γρίφους που οδηγούν στα ίχνη των αρχαίων ιστοριών. Αν βάλουμε τα δυνατά μας, αν βρούμε τα κομμάτια που λείπουν , οι θεοί θα είναι με το μέρος μας !

Η διατροφή των αρχαίων 


Κυριακή 5/11, 11:30-12:30

Τα αγγεία του μουσείου αποκαλύπτουν τις διατροφικές συνήθειες των αρχαίων. Ποια σκεύη χρησιμοποιούσαν; Ποια φαγητά προτιμούσαν; Στα συμπόσια έπαιρναν μέρος οι γυναίκες;

Ιερά Ζώα-Μαγικά φυτά


Σάββατο 11/11, 11:00-12:00

Τι είναι το ιχθυοπινάκιο και τι σχέση έχει με ένα ζευγάρι χρυσά σκουλαρίκια; Ένα κοχύλι με τον καλλωπισμό των γυναικών; Ο κισσός με τη διασκέδαση;

Για γονείς και παιδιά 6-12 ετών
Με την Αρχαιολόγο-Μουσειοπαιδαγωγό Κατερίνα Σταμίδη
Εισιτήριο: €5 


Πληροφορίες - Κρατήσεις Τ: 210 7294220, Δευτέρα – Παρασκευή: 10:00-13:00

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
Νεοφύτου Δούκα 4 
T: 210 7228321-3.

Πληροφορίες - Κρατήσεις Τ. 210 7294220, Δευτέρα - Παρασκευή 10:00-13:00/ Μπορείτε να παρακολουθείτε τις ημερομηνίες και το αναλυτικό πρόγραμμα των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του σαββατοκύριακου, στο www.cycladic.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ