Ακόμη μια απώλεια για τον πνευματικό κόσμο της Ελλάδας που θρηνεί την απώλεια του εικαστικού, κριτικού και συγγραφέα Φαίδωνα Πατρικαλάκη που πέρα από τη ζωγραφική και τη συγγραφή ασχολήθηκε και με τη σκηνογραφία και την ενδυματολογία έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 82 ετών.

Ο Φαίδων Πατρικαλάκις γεννήθηκε στη Δράμα το 1935. Σπούδασε στη Σχολή Bακαλό και στη συνέχεια στο Παρίσι, στην Academie Julian, στην Academie du Feu, με την καθοδήγηση του Jabot, και στην Ecole de Dessin Applique a la Mode Historique.

Από το 1960 άρχισε να παρουσιάζει έργα του σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Eλλάδα και το εξωτερικό, ενώ ασχολήθηκε και με τη σκηνογραφία-ενδυματολογία.

Στην Eλλάδα συνεργάστηκε με το Θέατρο Tέχνης του Kαρόλου Kουν (1967-1973), το KΘBE (1970), το Θέατρο Στοά (1971), το Θέατρο Kαρέζη - Kαζάκου (1973-1974), το Aνοικτό Θέατρο (1975), το Θεσσαλικό Περιφερειακό Θέατρο κ.ά.

Στο Παρίσι (1961-64) μεταξύ άλλων, συνεργάστηκε με το "Theatre de poche", ενώ στο Λονδίνο με το θέατρο "Old Witch".

Στο συγγραφικό του έργο περιλαμβάνονται 33 βιβλία για τη ζωγραφική, τη μουσική, τη σκηνογραφία, το θέατρο, ποιητικές συλλογές, μυθιστορήματα και ταξιδιωτικές εμπειρίες.

Οι φωτογραφίες από την έκθεση του "Η Μέρα Διώχνει τη Νύχτα" στην Αίθουσα Τέχνης Αστρολάβος-Δεξαμενή. Πορτρέτο του καλλιτέχνη από το Ινστιτούτο Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης.