ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Vanity: το κόσμημα της Αρχαίας Ελλάδας αποπλανεί την Πομπηία

Vanity: το κόσμημα της Αρχαίας Ελλάδας αποπλανεί την Πομπηία

Την πολυτελή έκδοση που ταιριάζει στο κόσμημα γιόρτασαν εκπρόσωποι των τεχνών, του πολιτισμού και της πολιτικής στο ανακαινισμένο Φετιχιέ Τζαμί στη Ρωμαϊκή Αγορά που εκθείασαν την τέχνη στις σελίδες του καταλόγου της περιοδικής έκθεση "Vanity-Ιστορίες κοσμημάτων από τις Κυκλάδες" που πραγματοποιεί η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μυκόνου.

Η πρωτοποριακή έκθεση, που συζητήθηκε πολύ τόσο ως προς τη σύλληψη όσο και ως προς την παρουσίασή της, σχεδιάστηκε με τρόπο ώστε να μπορεί εκτός από περιοδική να είναι και περιοδεύουσα. Έτσι, στη χτεσινή εκδήλωση έγινε γνωστό από τον Έφορο Αρχαιοτήτων Πομπηίας Μάσιμο Οσάνα (Massimo Osanna), ο οποίος ήταν ένας εκ των ομιλητών, ότι τον επόμενο χρόνο η Πομπηία θα υποδεχτεί τη Vanity.

Ο κατάλογος ακολουθεί την πρωτοτυπία της έκθεσης, καθώς αποτελείται από δυο διακριτά μέρη, τα οποία ανοίγουν σε αντίθετες φορές. Το ένα μέρος περιλαμβάνει ολοσέλιδες φωτογραφίες των αρχαίων κοσμημάτων και το άλλο τις πληροφορίες που δίνουν γι' αυτά οι 40 συγγραφείς της έκδοσης.

Τα κείμενα είναι στα ελληνικά και στα αγγλικά. Τον κατάλογο συνοδεύει μια μεγάλη "θήκη" με αντίστοιχου μεγέθους καρτέλες, οι οποίες από τη μια πλευρά εμφανίζονται οι φωτογραφίες από τα σύγχρονα έργα της έκθεσης που δημιούργησαν 12 πολλά υποσχόμενοι Έλληνες σχεδιαστές, εμπνεόμενοι από τις αρχαιότητες, και από την άλλη η δίγλωσση αναφορά σε αυτά.

"Η σημερινή είναι η πρώτη από μια σειρά εκδηλώσεων που διοργανώνει αυτή την εβδομάδα η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων στην Αθήνα" δήλωσε η Ράνια Γεωργιάδου, πολιτιστική συντάκτρια, που συντόνιζε την εκδήλωση, κάνοντας αναφορά στην έκθεση "Κυκλαδικά στιγμιότυπα από τα μνημεία και τους ανθρώπους τους" και στο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο για το Αρχαιολογικό Έργο στις Κυκλάδες, που ξεκινούν σήμερα Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2017 στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο.

"Ένα υπέροχο ταξίδι κλείνει σήμερα τον πρώτο κύκλο" δήλωσε ο δήμαρχος Μυκόνου, Κωνσταντίνος Κουκάς, αναφερόμενος στην "καταπληκτική πολυτελή έκδοση" και τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι "είναι άξιοι συγχαρητηρίων όσοι συνεργάστηκαν σκληρά και συνέβαλαν με κάθε τρόπο γι' αυτό το υψηλής ποιότητας αποτέλεσμα. Μέσα από τις σελίδες του εξαιρετικού και πολύ πλούσιου σε φωτογραφικό υλικό καταλόγου γυρίζουμε πίσω στον χρόνο, πολλές χιλιετίες στο παρελθόν, και αντικρίζουμε την ιστορία μας πράγμα που μας κάνει καλύτερους γνώστες" συμπλήρωσε ο κ. Κουκάς, που δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι πλήθος κόσμου από την Ελλάδα και το εξωτερικό επισκέφτηκε την έκθεση, "ικανοποιώντας και τις πιο αισιόδοξες προσδοκίες μας".

Από την πλευρά του ο Δημήτρης Αθανασούλης, προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, αναφέρθηκε στη "διαφορετική προσέγγιση της έκθεσης, την οποία επέβαλε η Μύκονος". Στόχος ήταν η προσέγγιση των επισκεπτών του νησιού, "οι οποίοι δεν είναι αυτοί που θα είχαν ως πρώτο στόχο ένα αρχαιολογικό μουσείο" προσέθεσε μεταξύ άλλων ο Έφορος Αρχαιοτήτων.

Επόμενη στάση: Πομπηία

Την ευχαρίστηση είδηση της συνεργασίας μεταξύ των Εφορειών Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και Πομπηίας, καθώς και του "ταξιδιού" της έκθεσης Vanity στην ιταλική πόλη, γνωστοποίησε από τη μεριά του ο κ. Οσάνα, δηλώνοντας στα ελληνικά πόσο ευτυχής είναι που ένα όνειρο γίνεται πραγματικότητα.

"Είναι μια πολύ σημαντική συνεργασία. Νομίζω ότι τώρα στην Ευρώπη μπορούμε να πάμε μπροστά μόνο με διεθνείς συνεργασίες. Η Ελλάδα και η Ιταλία έχουν τα ίδια προβλήματα στη συντήρηση και στην αξιοποίηση. Δεν μπορούμε να πάμε μπροστά μόνο οι Ιταλοί με τους Ιταλούς και οι Έλληνες με τους Έλληνες" είπε χαρακτηριστικά. Παράλληλα, δήλωσε "εντυπωσιασμένος από την έκθεση", που χαρακτήρισε "πολύ ενδιαφέρουσα, "σύγχρονη" και εύκολο στο να την καταλάβει κανείς".

Η έκθεση Vanity θα πραγματοποιηθεί στη γειτονική χώρα το 2018 ("μόλις βρεθούν οι απαραίτητες χορηγίες" όπως επισήμανε ο Ιταλός αρχαιολόγος), στο αμφιθέατρο κοντά στον αρχαιολογικό χώρο της Πομπηίας, όπου πραγματοποιήθηκε η έκθεση για τους Pink Floyd.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ