ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Χριστούγεννα 2017: οι μελωδίες της περιώνυμης King’s College Choir στο Μέγαρο Μουσικής

Χριστούγεννα 2017: οι μελωδίες της περιώνυμης King’s College Choir στο Μέγαρο Μουσικής

Έχει στο ενεργητικό της περισσότερες από 100 ηχογραφήσεις και πάμπολλες διεθνείς περιοδείες και εδώ και σχεδόν έναν αιώνα, εκατομμύρια πιστοί ακροατές σε όλο τον κόσμο παρακολουθούν κάθε χρόνο την ραδιοφωνική μετάδοση της λαμπρής χριστουγεννιάτικης συναυλίας της ενώ η τηλεοπτική μετάδοση της χριστουγεννιάτικης Λειτουργίας της από το 1954, συγκεντρώνει το ενδιαφέρον του τηλεοπτικού κοινού, εντός και εκτός βρετανικών συνόρων. Ο λόγος για την περίφημη αγγλική χορωδία King's College, η οποία έρχεται για μία και μοναδική συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, την Τετάρτη, 13 Δεκεμβρίου (στις 20:30).

Το διάσημο ιστορικό σύνολο υπό τον Στήβεν Κλήομπερυ, θα προσφέρει σε μικρούς και μεγάλους ένα εορταστικό πρόγραμμα με κάλαντα, χριστουγεννιάτικα τραγούδια και θρησκευτικούς ύμνους φημισμένων συνθετών από την προκλασική εποχή έως σήμερα. Θα ακουστούν ακόμη συνθέσεις για εκκλησιαστικό όργανο που θα ερμηνεύσουν ο Χένρυ Ουέμπσντεηλ και ο Ντόναλ Μακ Καν.

Η χορωδία του King's College (Κολεγίου του Βασιλιά), με έδρα το Κέμπριτζ, οφείλει την ύπαρξή της στον Ερρίκο ΣΤ΄, που ίδρυσε το Κολέγιο το 1441 και οραματίστηκε τους καθημερινούς ψαλμούς στις Θείες Λειτουργίες, μέσα στο περίφημο παρεκκλήσι του Κολεγίου του. Η αρχική αυτή σύλληψη αποτελεί θεμέλιο λίθο της χορωδίας, την οποία απαρτίζουν 16 παιδιά-χορωδοί, 14 φοιτητές- υπότροφοι χορωδιακού τραγουδιού και 2 υπότροφοι εκκλησιαστικού οργάνου.

Το σύνολο απέκτησε παγκόσμια φήμη χάρη στην ετήσια χριστουγεννιάτικη ραδιοφωνική μετάδοση της Λειτουργίας του, με τίτλο "Φεστιβάλ Εννέα Αναγνωσμάτων και Καλάντων". Πρόκειται για την μακροβιότερη ραδιοφωνική μετάδοση ετήσιας Λειτουργίας: γίνεται από το BBC εδώ και 90 χρόνια. Επίσης, από το 1954, η χορωδία τελεί μια χριστουγεννιάτικη Λειτουργία που μεταδίδεται τηλεοπτικά με τον τίτλο "Carols from King's".

Χάρη και στις εκτενείς ηχογραφήσεις της, η χορωδία του King's College είναι γνωστή διεθνώς και προσκαλείται στις μεγαλύτερες σκηνές και από το 2012 απέκτησε δική της δισκογραφική εταιρεία (Nine Lessons & Carols).

Τις "Λειτουργίες" της έχουν παρακολουθήσει οι μονάρχες της Μεγάλης Βρετανίας, από την Ελισάβετ Α΄ έως τη σημερινή βασίλισσα, πολιτικοί αρχηγοί από τον Τσώρτσιλ έως τον Γκορμπατσόφ, και προσωπικότητες όπως ο Κάρολος Δαρβίνος, που αγαπούσε τόσο το το King's College Choir ώστε όταν βρισκόταν στο Κέμπριτζ έβαζε τους μικρούς χορωδούς να τραγουδούν αποκλειστικά γι΄ αυτόν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ