Μετά από τρία χρόνια πριν, όταν και ξεκίνησε επίσημα η κατασκευή του πιο ψηλού αγάλματος στον κόσμο, οι πρώτες φωτογραφίες από τα έργα ανέγερσης του Αγάλματος της Ενότητας εντυπωσιάζουν.

Το ύψους 182 μέτρων άγαλμα θα είναι διπλάσιο από το εμβληματικό Άγαλμα της Ελευθερίας στη Νέα Υόρκη.
Το άγαλμα απεικονίζει τον Σαρντάρ Πατέλ, τον "αρχηγό Πατέλ" όπως τον αποκαλούσαν.

Ο Πατέλ ήταν ο πρώτος αντιπροέδρος της Ινδίας, ιδρυτικό στέλεχος του κόμματος National Congress και θεωρείται ένας από τους "πατέρες" της Δημοκρατίας της Ινδίας.

Ο Πατέλ γεννήθηκε στην ύπαιθρο στο Γκουτζαράτ, και το άγαλμα χτίζεται στο νησάκι Sadhu-Bet, τρεισήμισι χιλιόμετρα από το φράγμα Σαρντάρ Σαροβάρ, στη διοικητική περιφέρεια Ναρμάντα του Γκουτζαράτ.

Όπως φαντάζεται κανείς, οι λύσεις που χρειάζεται να δίνουν οι μηχανικοί για μια τέτοια κολοσσιαία κατασκευή είναι περίπλοκες - αλλά οι Ινδοί είναι φημισμένοι μηχανικοί - και ο βαθμός της ενίσχυσης είναι υψηλός για να στηριχτεί το Άγαλμα της Ενότητας σε αυτό το νησάκι.

"Μια βραχώδης προεξοχή της όχθης προς το μέσον του ποταμού Ναρμάντα" το περιγράφουν οι αρχιτέκτονες του γραφείου MGA&D που έχει αναλάβει τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό. Μόνον μετά την κατασκευή ενός υδατοφράκτη πιο κάτω, η οποία θα ακολουθήσει, και τη συνεπακόλουθη άνοδο της στάθμης του νερού κατά έξι μέτρα, το Sadhu-Bet θα ξαναγίνει νησάκι.

Εκτός από το Άγαλμα της Ενότητας, το αρχιτεκτονικό γραφείο έχει σχεδιάσει δρόμους πρόσβασης, κήπο και ένα πλήρες κέντρο για τους επισκέπτες, αφιερωμένο στον Βαλαμπχμπχάι "Αρχηγό Πατέλ", εκθέτοντας το έργο της ζωής του ως ηγέτης των Ινδών και των αγώνων του για την ανεξαρτησία της Ινδίας, στο πλευρό του Γιαβαχαρλάλ Νεχρού.

Τα εθνικά μνημεία - όπως και η ονοματοδοσία δρόμων και πλατειών - είναι απαραίτητα στοιχεία για την επινόηση αλλά και για την κατά καιρούς αναγκαία ενίσχυση της εθνικής ταυτότητας. Η Ινδία, σε μόνιμη αντιπαλότητα με το γειτονικό μουσουλμανικό Πακιστάν και με φιλοδοξίες στο παγκόσμιο γεωπολιτικό παιχνίδι, χρειάζεται ένα ακόμη σύμβολο της "ινδικότητας".