ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων: «Ικέτιδες» του σήμερα στη Βουλή των Ελλήνων

Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων: «Ικέτιδες» του σήμερα στη Βουλή των Ελλήνων

Mε αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, όπως έχει καθιερωθεί η 20ή Ιουνίου από τον ΟΗΕ η Βουλή των Ελλήνων παρουσίασε σήμερα την έκθεση φωτογραφιών με πορτρέτα προσφύγων του Ελβετού φωτογράφου Mark Henley, με τίτλο Αντιμετωπίζοντας την προκατάληψη.

Εγκαινιάζοντας την έκθεση, η Γ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής Τασία Χριστοδουλοπούλου αναφέρθηκε στην Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων που "αποτελεί μια ημέρα περισυλλογής, έκφρασης ανησυχίας αλλά και αλληλεγγύης των ανθρώπων που σέβονται τον ανθρώπινο πόνο και προσπαθούν να κατανοήσουν τις καινούργιες πραγματικότητες, τα νέα κοινωνικά φαινόμενα χωρίς φόβο και προκατάληψη".

"Ξέρουμε όλοι ότι η είσοδος των προσφύγων στην παγκόσμια σκηνή ήταν ένα γεγονός που ταρακούνησε όλη την ανθρωπότητα και πιστεύω ότι υποχρέωσε όλους, κυβερνήσεις, κόμματα, ανθρώπους, πολίτες, ακτιβιστές, καλλιτέχνες να εκφραστούν" είπε.

"Σύγχρονοι Ικέτιδες"

"Η προσφυγιά κατάφερε να ενώσει την τέχνη με την πολιτική. Και αυτό κατά τη γνώμη μου ήταν το πιο σπουδαίο που έγινε σε αυτά τα κρίσιμα τρία χρόνια που πέρασαν" ανέφερε η Χριστοδουλοπούλου, προσθέτοντας ότι "ένα τέτοιο δείγμα δουλειάς αποτελεί και η σημερινή έκθεση του Ελβετού καλλιτέχνη Mark Henley, με τα πορτρέτα του να εκφράζουν τον ανθρώπινο πόνο αλλά ταυτόχρονα και την ανθρώπινη προσδοκία. Η Βουλή των Ελλήνων δε μπορούσε να μην ανταποκριθεί, όχι μόνο στην Ημέρα των προσφύγων, αλλά και σε εαυτή την Έκθεση γιατί η Βουλή είναι ένας θεσμός δημοκρατικός, ουμανιστικός, ένας θεσμός συνεννόησης των ανθρώπων και νομίζω ότι και με αυτή την πρωτοβουλία μπορούμε να εκφράσουμε τα αυθεντικά συναισθήματα των πολιτών της Ελλάδας απέναντι στο προσφυγικό ζήτημα" τόνισε η Αντιπρόεδρος της Βουλής.

Η Χριστολουπούλου υπογράμμισε την ανάγκη της αλληλεγγύης και της συμμετοχής προς την αναζήτηση συλλογικών απαντήσεων. "Η Ευρώπη μας πληγώνει" είπε χαρακτηριστικά και επικαλούμενη το πρόσφατο περιστατικό άρνησης της Ιταλίας να δεχθεί πρόσφυγες, εξέφρασε την εκτίμηση πως "τα επόμενα χρόνια θα ζήσουμε πολλά τέτοια στιγμιότυπα και χρειάζεται να έχουμε αντιστάσεις για να κρατήσουμε τον ανθρωπισμό μας. Αυτό το crash test που έγινε με τους πρόσφυγες στην ανθρώπινη φύση μας ελπίζω ότι θα γεννήσει καινούργια πράγματα, νέες ιδέες οι οποίες θα γίνουν πλειοψηφικές προκειμένου να μπορέσουν να επηρεάσουν και τις κυβερνήσεις. Κατά συνέπεια όλοι μαζί να προσπαθήσουμε να δώσουμε ένα ξεχωριστό νόημα στη σημερινή μέρα, να την αναμεταδώσουμε σε όλο τον κόσμο, να την νοηματοδοτήσουμε ξανά, στην ουσία της, και να μιλήσουμε για τους σύγχρονους 'Ικέτιδες' που αναζητούν ένα ασφαλές καταφύγιο. Είναι θύματα πολέμου και δεν είναι θύτες. Οι υπεύθυνοι του πολέμου δεν απολογούνται σε κανέναν αλλά απολογούνται τα θύματα του πολέμου, οι πρόσφυγες που θέλουν να σώσουν τη ζωή τους. Αυτή βαρβαρότητα δεν επιτρέπεται να συνεχιστεί" κατέληξε.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Βουλής, ο Ελβετός φωτογράφος Mark Henley, περιγράφοντας την έκθεση του ανέφερε πως αποτελεί κομμάτι ενός project που έχει διάφορα στάδια. Παρουσιάζοντας τα πορτρέτα των προσφύγων μπορούμε και τους δίνουμε μια δυνατότερη φωνή.

"Οι άνθρωποι αυτοί με κοίταξαν στα μάτια κι ελπίζω πως θα κοιτάξουν κι εσάς" είπε και πρόσθεσε πως "είναι όντως ένα crash test αυτό που συμβαίνει καθώς τα πράγματα δεν πηγαίνουν πάντοτε όπως κανείς περιμένει. Ωστόσο χρειαζόμαστε στη δράση που υπάρχει και στην αντίδραση μια περαιτέρω αντίδραση. Χρειαζόμαστε κι άλλα στάδια στην αντιμετώπιση του όλου ζητήματος. Ήταν τιμή και προνόμιο για εμένα να παρουσιάζω τη δουλειά μου εδώ, στο Ελληνικό Κοινοβούλιο".

Η έκθεση εγκαινιάστηκε από τη Γ΄ Αντιπρόεδρο της Βουλής Αναστασία Χριστοδουλοπούλου, την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λυδία Κονιόρδου και τον Επιτετραμμένο a.i. της Ελβετίας Mike Ammann, παρουσία του Α’ Αντιπροέδρου της Βουλής Αναστάσιου Κουράκη, Βουλευτών, του Γενικού Γραμματέα της Βουλής Κώστα Αθανασίου.

Η έκθεση αποτελεί συνδιοργάνωση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, της Πρεσβείας της Ελβετίας στην Ελλάδα και του Ιδρύματος Fluxum/Flux Laboratory.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ