Συμμετέχοντας στην επανάσταση του design που έχει βάλει προτεραιότητα στην ατζέντα του την αειφορία και την πράσινη οικονομία η βιομηχανική σχεδιάστρια Σαρλότ Άλεν (Charlotte Allen) από τη Βρετανία "βάζει τον κόσμο στη θέση του".

Η Άλεν χρησιμοποιεί το design ως εργαλείο που μπορεί να συμβάλει στην επίλυση κοινωνικών προβλημάτων.

Ευαίσθητη στο θέμα της αλόγιστης συσσώρευσης οικιακών απορριμμάτων η Άλεν συγκέντρωσε τα "σκουπίδια" ενός μηνός από το σπίτι της. Χρησιμοποίησε τα ανακυκλώσιμα υλικά και κατασκεύασε ένα σκαμπό κουζίνας (από χρησιμοποιημένο χαρτί και πλαστικό).

Τίτλος στο δημιούργημα και σκαμπό της; Prolong που σημαίνει παρατείνω.

Food Revolution: από υπολείμματα τροφής σερβίτσια φαγητού για την αειφορία

"Έδωσα στον εαυτό μου τη σύντομη 'Παράταση', στην οποία ήθελα να παρατείνω τη σχέση που έχουμε με τα σκουπίδια μας" εξήγησε η Άλεν.

Η Άλεν συνέλεγε επί 30 ολόκληρες μέρες καθημερινά απορρίματα και βρέθηκε με πάνω από 50 πλαστικά μπουκάλια και έναν σωρό χαρτί και χαρτόνι.

Με διάφορες τεχνικές και κάνοντας χρήση μηχανημάτων συμπίεσης στο εργαστήριό της στο πανεπιστήμιο, η Άλεν κατασκεύασε ένα ύψους 60 εκατοστών σκαμπό για την κουζίνα της.

Το "κάθισμα" του σκαμπό είναι από πλαστικό HDPE (απαντάται σε μπουκάλια σαμπουάν ή γάλατος) και τα πόδια είναι από συμπιεσμένο χαρτί και χαρτόνι μαζί με PVA.

Τα σκουπίδια της Άλεν - με τη μορφή ενός σκαμπό - "επέστρεψαν΄" στην πηγή προέλευσης τους: την κουζίνα της.