ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Τζ. Ρ. Ρ. Τόλκιν: σαν σήμερα γεννήθηκε ο πραγματικός Άρχοντας των Δαχτυλιδιών (vid)

Τζ. Ρ. Ρ. Τόλκιν: σαν σήμερα γεννήθηκε ο πραγματικός Άρχοντας των Δαχτυλιδιών (vid)

Μισούσε τους Ναζί, δεν εκτιμούσε ιδιαίτερα τη δημοφιλία των Χόμπιτ και έζησε και πέθανε δίπλα από τη γυναίκα της ζωής του με την κοινή ταφόπλακα τους να μιλάει για δύο καταραμένους από τη μοίρα εραστές. Ο σπουδαίος ακαδημαϊκός και συγγραφέας Τζ. Ρ. Ρ. Τόλκιν, ο πατέρας του "Άρχοντα των Δαχτυλιδιώνγεννήθηκε σαν σήμερα και αυτή είναι η ιστορία του.

 

"Οι πολιτικές απόψεις μου κλίνουν ολοένα και περισσότερο προς την Αναρχία (με τη φιλοσοφική έννοια του όρου, που σημαίνει κατάργηση του ελέγχου και όχι γεννειαφόροι βομβιστές) –ή προς τη μη-συνταγματική μοναρχία" έγραφε ο Τζον Ρόναλντ Ρόιελ Τόλκιν στις "Επιστολές, αρ. 52, προς τον Κρίστοφερ Τόλκιν" στις 29 Νοεμβρίου 1943.

Αυτή ήταν μία μόνο από τις πολλές αλήθειες του γλωσσολόγου και ειδικού στα αρχαία Αγγλικά και την αρχαία σκανδιναβική λογοτεχνία Τόλκιν που υπήρξε επίτιμος καθηγητής στην Οξφόρδη από το 1925 μέχρι 1959 όμως όλοι τον γνωρίζουμε ως τον δημιουργό και εμπνευστή της Μέσης Γης και των πλασμάτων που κατοικούν εκεί. Αν ο Τόλκιν δεν υπήρχε, κανείς δεν θα ήταν ποτέ Άρχοντας των δαχτυλιδιών.

Όπως αναφέρει το Mental Floss ο Τόλκιν ήταν ένας μάλλον αιρετικός ως το κόκκαλο άντρας που δεν εκτιμούσε το γεγονός ότι τα μυθιστορήματα φαντασίας του ήταν πολύ πιο γνωστά από το ερευνητικό σώμα της εργασίας του. Ως γνήσιος ακαδημαϊκός ο Τόλκιν δεν ενδιαφερόταν ιδιαίτερα για τα Χόμπιτ και όλους όσοι τους έκαναν τη ζωή δύσκολη ή εύκολη -άλλωστε όταν καταδυόταν μέσα στον κόσμο της μυθοπλασίας το έκανε ως χόμπι.

Βετεράνος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου (οι περιπέτειες του Φρόντο και της παρέας του είχαν έμπνευση τα χαρακώματα των μαχών που έζησε ο συγγραφέας) ο Τόλκιν γνώρισε την τραγωδία του θανάτου από νωρίς. Ρομαντικός ως τζέντλεμαν ο Τόλκιν ερωτεύθηκε τη γυναίκα της ζωής του Ίντις Μπράτ στα 16 του με την οποία όμως δεν μπόρεσε να έχει καμία σχέση καθώς εκείνη ήταν Προτεστάντισα και εκείνος Καθολικός.

Αυτή ήταν η εντολή του κηδεμόνα του ωστόσο όταν ο Τόλκιν ενηλικιώθηκε διεκδίκησε τη σύντροφο ζωής του και έμειναν μαζί μέχρι το θάνατο. Η κοινή ταφόπλακα του φέρει τα ονόματα “Beren” και “Luthien”, μια παραπομπή στο βασανισμένο ζευγάρι εραστών που είχε επινοήσει.

Ευφυής και ασίγαστος, ο Τόλκιν επινοούσε καινούργιες γλώσσες (μερικές από τις οποίες έχουμε γνωρίσει στα βιβλία του) και μετάνιωνε που δεν είχε γεννηθεί Εβραίος.

Αυτό έγραψε σε επιστολή του για να εκνευρίσει τον Χίτλερ και το ναζιστικό κύκλο που τον αποθέωνε. Ο ίδιος όμως αντιπαθούσε τόσο το Ναζισμό που σκεφτόταν να απαγορέψει τη μετάφραση του Χόμπιτ στα γερμανικά όταν ένας Γερμανός εκδότης του ζήτησε, σύμφωνα με το Ναζιστικό νόμο, να πιστοποιήσει ότι ήταν “Άρειος”.

"Σε μια τρύπα στο χώμα ζούσε ένας Χόμπιτ"

HOBB

Η πρώτη έκδοση του Χόμπιτ το 1937/ @abebooks

Σύμφωνα με την επίσημη βιογραφία του η Μέση Γη και όλα όσα συνέβησαν σε αυτή προέκυψαν τυχαία όταν ο καθηγητής Τόλκιν, ενώ διόρθωνε διαγωνίσματα, έγραψε σε μια λευκή κόλα: "Σε μια τρύπα στο χώμα ζούσε ένας Χόμπιτ".

Θέλοντας να εξηγήσει στον εαυτό του τι είναι ένας Χόμπιτ, αρχίζει να γράφει μιαν ιστορία, που έμελλε να γίνει άμεσα κλασσική. Αρχικά την είπε σαν παραμύθι στα παιδιά του, μετά την διάβασε στους φίλους του και το 1936 ο Λούις την έστειλε στον εκδοτικό οίκο Allen & Unwin. Εκδόθηκε με μεγάλη επιτυχία το 1937.

Η επιτυχία του "Χόμπιτ" κάνει τους εκδότες να ζητήσουν από τον καθηγητή μια συνέχεια. Στο "Χόμπιτ" είχαν ήδη γίνει κάποιες συγκαλυμμένες αναφορές στον κόσμο της Μέσης-γης. Τώρα του δίνετε η ευκαιρία να αξιοποιήσει πολλά κομμάτια από τα “Lost Tales” , που πλέον ονομάζει “The Silmarillion”. Δίνει τόση σημασία στην παραμικρή λεπτομέρεια, που η συγγραφή του "Άρχοντα των Δαχτυλιδιών" διαρκεί σχεδόν 17 χρόνια. Τελικά εκδίδεται τμηματικά, σε τρείς τόμους, το 1954 και 1955.

Γίνεται δεκτό με μεγάλη θέρμη από το αναγνωστικό κοινό, αλλά διχάζει τους κριτικούς. Η μεγάλη δημοτικότητα του βιβλίου έρχεται αργότερα, με την έκδοση του σε μορφή paperback στις αρχές τις δεκαετίας του ’60. Σχεδόν 60 χρόνια μετά, το έπος του καθηγητή Τόλκιν έχει πουλήσει πάνω από 100 εκατομμύρια αντίτυπα και έχει μεταφραστεί σε περισσότερες από 25 γλώσσες.

Από το βιβλίο στην οθόνη

Μετά την επική κινηματογραφική απόδοση του σύμπαντος του Τόλκιν από τον Πίτερ Τζάκσον ο Μπίλμπο Μπάγκινς, ο Γκάνταλφ και οι σύντροφοι τους στο έπος της Μέσης Γης που εμπνεύστηκε ο σπουδαίος Τόλκιν είναι έτοιμοι να κατακτήσουν τη μικρή οθόνη. Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών γίνεται τηλεοπτική σειρά και το νέο ανακοινώθηκε με κάθε επισημότητα από την Amazon προκαλώντας φρενίτιδα στα forum των ορκισμένων φανατικών της μυθοπλασίας καθώς το Game οf Thrones βρήκε τον πλέον άξιο διάδοχο του στην τηλεόραση.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρίας η τηλεοπτική μεταφορά των περιπετειών στη Μέση Γη θα αφηγείται νέες ιστορίες που προηγούνται της Συντροφιάς του Δαχτυλιδιού (The Fellowship of the Ring), του πρώτου από τους συνολικά 3 τόμους, του επικού μυθιστορήματος "Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών" του Άγγλου συγγραφέα, Τζ. Ρ. Ρ. Τόλκιν που κυκλοφόρησε το 1954 και έδωσε αφορμή στον Πίτερ Τζάκσον να φέρει την ιστορία στην πρώτη κινηματογραφική τριλογία του franchise φαντασίας.

"Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών είναι ένα πολιτιστικό φαινόμενο που κατέκτησε τη φαντασία γενιών και γενιών μέσα απο τη λογοτεχνία και τη μεγάλη οθόνη" αναφέρει σε δήλωση της η Sharon Tal Yguado που αντικατέστησε τον Roy Price μετά την παραίτηση του ένα μήνα πριν μετά από καταγγελίες σεξουαλικής παρενόχλησης εις βάρος του.

"Νιώθουμε τιμή που δουλεύουμε με την εταιρία Tolkien Estate and Trust, τον εκδοτικό HarperCollins και τη New Line σε αυτό το project για να φέρουμε τον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών σε νέες επικές περιπέτειες στην οθόνη" πρόσθεσε.

the lord of the rings trilogy the fellowship jrr tolkien first edition

via raptisrarebooks

"Είμαστε ενθουσιασμένοι που η Amazon, ένας κολοσσός που έχει επενδύσει στη λογοτεχνία, είναι και η εταιρία που θα φέρει τον άρχοντα των Δαχτυλιδιών στη μικρή οθόνη" σχολίασε ο Matt Galsor, εκπρόσωπος της HarperCollins για τον διάδοχο του Game of Thrones που θέλει να καθηλώσει τους θεατές για περισσότερες από μια σεζόν στη Μέση Γη.

Σε παράλληλο χρόνο η Disney ανακοίνωσε ότι ετοιμάζει τηλεοπτικές περιπέτειες του Πολέμου των Άστρων με την επιμέλεια του σκηνοθέτη του "The Last Jedi", Rian Johnson φέρνοντας το Star Wars στη μικρή οθόνη.

Η επική τριλογία του Τζάκσον έχει φέρει περίπου 6 δισεκατομμύρια δολάρια στα ταμεία και έχει κερδίσει 17 Όσκαρ. Η Amazon Studios διευκρινίζει ότι το επόμενο μεγάλο project που φέρνει τον Τόλκιεν σπίτι μας θα περιλαμβάνει δύο σεζόν.

Ο Τόλκιν γεννήθηκε στο Μπλουμφοντέιν της Νότιας Αφρικής στις 3 Ιανουαρίου 1892 και πέρασε στην αθανασία σε ηλικία 81 ετών, στις 2 Σεπτεμβρίου 1973.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ