ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Άγρια, βρώμικη Δύση: ο ακτιβιστής οικολόγος Bordalo II για την καταστροφή του πλανήτη

Άγρια, βρώμικη Δύση: ο ακτιβιστής οικολόγος Bordalo II για την καταστροφή του πλανήτη

Σε ένα εγκαταλελειμμένο μοτέλ του Λας Βέγκας εγκαινίασε ο Bordalo II την πιο φιλόδοξη έως σήμερα εγκατάστασή του.

Ο Πορτογάλος ακτιβιστής και οικολογικός καλλιτέχνης -έτσι αυτοπροσδιορίζεται- είναι γνωστός για τις εγκαταστάσεις «ζώων-σκουπιδιών» τις οποίες συνθέτει με υλικά που εντοπίζει σε χέρσες εκτάσεις, χωματερές, εργοστάσια που δεν λειτουργούν πια, μάντρες συγκέντρωσης παλιοσιδερικών και κέντρα ανακύκλωσης.

Στην τελευταία του σύνθεση, με το όνομα «Wild, wild waste», έφερε στο φως μια παρωδία ζωολογικού κήπου, με εμβαδόν 930 τετραγωνικών μέτρων, που είναι διάστικτη από υπερμεγέθεις γλυπτές εγκαταστάσεις άγριων ζώων.

Ο Bordallo II αρέσκεται να προκαλεί τους θεατές να στοχαστούν πάνω στη φύση του ανθρώπου, την παραγωγή σκουπιδιών και την εμπορευματοποίηση των ζώων.

Πίσω από το «Wild Wild Waste» είναι η διεθνής δημιουργική ομάδα Justkids και η διαδικτυακή εταιρεία λιανικής Zappos.

«Ο Bordalo εμπνέεται από αυτό που έχει απορριφθεί, από το κατεστραμμένο, το σπαταλημένο, με κάποιον τρόπο από την καθημερινότητά μας» υπογραμμίζει η επιμελήτρια στην Justkids, Σάρλοτ Ντιτουά.

«Δημιουργεί μια φανταστική εγκατάσταση που είναι παιχνιδιάρικη και, ταυτόχρονα, θέτει ερωτήματα όσον αφορά στη σχέση μας με την παραγωγή απορριμμάτων και την αίσθηση ευθύνης» συμπληρώνει.

Η εγκατάσταση περιλαμβάνει μια τεράστια φάλαινα, μπλεγμένη σε ένα δίχτυ. Ένα λιοντάρι που έχει τεθεί υπό κράτηση, μέσα σ' ένα φορτηγάκι. Ένα σμάρι πιγκουίνων να κάθονται πάνω σε κύβους από πλαστικό.
Μια οικογένεια πάντα, από μέρη αυτοκινήτων.

«Η συγκινησιακή φύση της όλης εγκατάστασης μας έδωσε ένα μικρό μάθημα: να κάνουμε περισσότερα, κάνοντας λιγότερα, στη δουλειά μας και στο περιβάλλον μας» είπε ο Τάιλερ Ουίλιαμς του zappos.com.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ