ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως ασύλητο τάφο

Η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως ασύλητο τάφο
Ευρωκίνηση

Ένας ασύλητος, με πλούσια κτερίσματα τάφος πολεμιστή, ήρθε στο φως από την σκαπάνη των Τζακ Λ. Ντέιβις και Σάρον Ρ. Στόκερ, από το πανεπιστήμιο του Σινσινάτι. Ο τάφος βρέθηκε κοντά στο μυκηναϊκό ανάκτορο του Νέστορα, στον Άνω Εγκλιανό της Πύλου.

Ο τάφος, ο οποίος ανήκε σε πολεμιστή, χρονολογείται περίπου το 1500 π.Χ και αποτελεί, σύμφωνα με τις περιγραφές τους «την πιο εντυπωσιακή περίπτωση επίδειξης προϊστορικού πλούτου σε ταφικά μνημεία της ηπειρωτικής Ελλάδας, που έχει έρθει στο φως τα τελευταία 65 χρόνια».

Δίπλα στον πολεμιστή βρέθηκαν σειρά από αντικείμενα, όπως ένα χάλκινο σπαθί με λαβή από χρυσό και ελεφαντοστό, χρυσά σφραγιστικά δακτυλίδια και κύπελλα, σπάνια χρυσή αλυσίδα, ασημένια κύπελλα -ορισμένα με χρυσά χείλη- χάλκινα αγγεία, χάλκινο αμφορέα, χάλκινες πρόχοι, καθώς και χάλκινες λεκανίδες, περισσότεροι από πενήντα σφραγιδόλιθοι ελεφαντοστού με εγχάρακτες παραστάσεις και περισσότερες από χίλιες ψήφοι από πολύτιμους λίθους.

Ο άντρας που βρίσκεται στον τάφο είναι περίπου 30 - 35 ετών και είχε μαζί του πάνω από 1.400 αντικείμενα, πολλά εκ των οποίων είναι μινωικής τέχνης. Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με τους ανασκαφείς οι οποίοι εργάζονται πάνω από 25 χρόνια στην περιοχή, πως τόσο η Πύλος, όσο και οι Μυκήνες στη βορειοανατολική Πελοπόννησο, είχε έντονα επηρεαστεί από τη μινωική τέχνη γύρω στο 1500 π.Χ.

Το ανάκτορο του Νέστορα στο λόφο του Άνω Εγκλιανού καταστράφηκε από πυρκαγιά περίπου το 1200 π.Χ. Το είχε ανακαλύψει το 1939 ο Κωνσταντίνος Κουρουνιώτης, διευθυντής του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου και ανασκάφηκε από τον Καρλ Μπλέγκεν, καθηγητή του Πανεπιστημίου του Σινσινάτι.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, στο δάπεδο του τάφου βρέθηκε ο σκελετός ενός ενήλικου άνδρα, τοποθετημένου σε ξύλινο φέρετρο. Όπλα βρέθηκαν στην αριστερή πλευρά του και στο ύψος των ποδιών, κοσμήματα στην δεξιά πλευρά, ενώ, κοντά στο λαιμό βρέθηκε μια μοναδική και«θαυμάσια διατηρημένη» χρυσή αλυσίδα.

Επίσης χρυσά κύπελλα είχαν αποτεθεί επάνω στο στήθος και στο στομάχι του νεκρού. Στη δεξιά πλευρά του σκελετού και γύρω από το κεφάλι, βρέθηκαν πάνω από 1.000 ψήφοι από ημιπολύτιμους λίθους - κορναλίνη, αμέθυστο, αχάτη και χρυσό -, περισσότεροι από πενήντα σφραγιδόλιθοι στην επιφάνεια των οποίων απεικονίζονται θεές, ταύροι με ακροβάτες πιασμένους από τα κέρατά τους (ταυροκαθάψια) καθώς και άλλες δυσερμήνευτες σκηνές.

Τα κτερίσματα που αρχικά είχαν τοποθετηθεί πάνω στο φέρετρο, διασκορπίστηκαν μετά τη διάλυσή του και θρυμματίστηκαν πάνω στο σκελετό, δυσκολεύοντας έτσι την ανασκαφική εργασία.

«Ο νεκρός πολεμιστής ήταν προφανώς μια εξέχουσα προσωπικότητα της εποχής του, δηλαδή της πρώιμης μυκηναϊκής περιόδου κατά την οποία οι λακκοειδείς τάφοι των Μυκηνών χρησιμοποιούνταν για τον ενταφιασμό της μυκηναϊκής αριστοκρατίας. Ως εκ τούτου, δεν πρέπει να μας ξαφνιάζει το γεγονός ότι τα περισσότερα από τα 1.400 αντικείμενα που συνόδευαν το νεκρό πολεμιστή είναι μινωικής τεχνοτροπίας ή κατασκευάσθηκαν στην Κρήτη», αναφέρουν οι ανασκαφείς.

Η ανασκαφή στον Άνω Εγκλιανό αποκάλυψε επίσης τα οικοδομικά κατάλοιπα ορισμένων μικρών σπιτιών, μικρό τμήμα από την πρώιμη οχύρωση της ακρόπολης, καθώς και αποθέτη της Μέσης και Ύστερης Εποχής του Χαλκού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ