ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ιεό Μινγκ Πέι: Έφυγε από τη ζωή ο οραματιστής αρχιτέκτονας της γυάλινης πυραμίδας του Λούβρου

Ιεό Μινγκ Πέι: Έφυγε από τη ζωή ο οραματιστής αρχιτέκτονας της γυάλινης πυραμίδας του Λούβρου
AP Photo/Jockel Finck

Ήταν ο άνθρωπος που δημιούργησε ένα από τα πλέον αμφιλεγόμενα, αλλά ταυτόχρονα εμβληματικά σύγχρονα μνημεία: Τη γυάλινη πυραμίδα του Λούβρου. Όπως και αυτή, έτσι και όλο το έργο του μοντερνιστή σινοαμερικανού αρχιτέκτονα που πέθανε πλήρης ημερών, υπήρξε πολύ αμφιλεγόμενο στην εποχή του, αλλά πλέον είναι αναπόσπαστο τμήμα της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς

Ο σινοαμερικανός μοντερνιστής αρχιτέκτονας Ιεό Μινγκ Πέι, ένας από τους σημαντικότερους του 20ού αιώνα, πέθανε σε ηλικία 102 ετών. Πλήρης ημερών και ήρεμος, καθώς η οικογένειά του είπε ότι πέθανε κατά τη διάρκεια της νύχτας, στον ύπνο του.

Είχε γεννηθεί στον Γκουαγκτζού της Κίνας το 1917 και σε ηλικία 18 ετών πήγε στις ΗΠΑ για σπουδές, μεταξύ άλλων στο ΜΙΤ και το Χάρβαρντ. Από το 1955 είχε το δικό του αρχιτεκτονικό γραφείο. Ο Πέι υπήρξε γνωστός για τις γεωμετρικές γυάλινες και μεταλλικές επιφάνειες και την έμφαση που έδινε στο φυσικό φως, ενώ αγαπούσε ιδιαίτερα την ισλαμική αρχιτεκτονική. Ανάμεσα στα πιο γνωστά δημιουργήματα του Ι.Μ. Πέι συγκαταλέγονται οι περίφημες Γυάλινες Πυραμίδες στην είσοδο του μουσείου του Λούβρου, ένα αμφιλεγόμενο στην εποχή του έργο, το οποίο σήμερα θεωρείται αναπόσπαστο τμήμα του μνημείου. Το 1989 που το έργο ολοκληρώθηκε –επί Φρανσουά Μιτεράν– είχε συναντήσει οξύτατες αντιδράσεις, καθώς πολλοί πουρίστες της κλασικής αρχιτεκτονικής το θεωρούσαν προσβολή προς τον ιστορικό αυτό χώρο, που ήταν τα ανάκτορα των Γάλλων βασιλιάδων ως τον 18ο αιώνα και μετά τη Γαλλική Επανάσταση μετατράπηκε σε μουσείο.

AP 19086639359601

AP Photo/Francois Mori

Τρεις δεκαετίες μετά τα εγκαίνιά της, όμως, η Γυάλινη Πυραμίδα του Λούβρου θεωρείται ένα από τα εμβλήματα του Παρισιού, γεγονός που δείχνει πόσο οραματιστής υπήρξε στο έργο του ο Πέι. Εργαζόταν ακόμη και σε προχωρημένη ηλικία: ένα από τα τελευταία έργα του ήταν το Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης στη Ντόχα του Κατάρ που το ολοκλήρωσε μετά τα 80 του. Σχεδίασε ακόμη τον ουρανοξύστη της Bank of China στο Χονγκ Κονγκ, το δημαρχείο του Ντάλας και την προεδρική βιβλιοθήκη Τζον Φ. Κένεντι στη Βοστόνη. Είχε βραβευτεί πολλές φορές ενώ το 1983 έλαβε το κορυφαίο αρχιτεκτονικό βραβείο Πρίτσκερ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ