ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Σπάνιες φωτογραφίες του Αμαζονίου - Η αμόλυντη ομορφιά του, τον 19ο αιώνα

Σπάνιες φωτογραφίες του Αμαζονίου - Η αμόλυντη ομορφιά του, τον 19ο αιώνα
Albert Frisch

Ένας αλιγάτορας παραμονεύει στις όχθες του Αμαζονίου. Καλύβες από άχυρο στέκονται σε ανοίγματα, περιτριγυρισμένες από παρθένα ζούγκλα. Ιθαγενείς ποζάρουν για μια από τις πρώτες φωτογραφικές μηχανές που βρέθηκαν ποτέ στην απομονωμένη αυτή περιοχή της Βραζιλίας. Με τον Αμαζόνιο να κινδυνεύει πλέον από την υλοτομία αλλά και τις πυρκαγιές που τον κατακαίνε, αυτές οι φωτογραφίες του 19ου αιώνα είναι μια ματιά σε ένα παρελθόν που χάνεται και μάλλον ανεπιστρεπτί.

Τραβήχτηκαν το 1867 και το 1868 από έναν όχι πολύ γνωστό Γερμανό φωτογράφο, τον Άλμπερτ Φρις και βγήκαν πρόσφατα σε πλειστηριασμό από τον οίκο Sotheby's, στη Νέα Υόρκη, όπου πουλήθηκαν για πάνω από 100.000 δολάρια.

Ταξιδεύοντας με τα πόδια και με βάρκες, ο Φρις κάλυψε περίπου 1.600 χιλιόμετρα κατά τη διάρκεια πέντε μηνών μέσα στη ζούγκλα. Η φωτογραφία ήταν ήδη δημοφιλής στη Βραζιλία εκείνη την εποχή, αλλά μόνο στις πόλεις. Οι εικόνες από τις απομονωμένες περιοχές του Αμαζονίου ήταν πολύ σπάνιες. Το ταξίδι του Φρις ήταν η πρώτη επιτυχημένη φωτογραφική εξόρμηση στην περιοχή.

Παρότι ο ίδιος ο Φρις αργότερα πούλησε τις φωτογραφίες του, αρχικά στόχος του ήταν να απαθανατίσει την πανίδα και τη χλωρίδα της περιοχής. Γι’ αυτό και στις φωτογραφίες του απεικονίζονται πολλά ψάρια αλλά και πάνω από 35 είδη φυτών της περιοχής. Επίσης, στη συλλογή υπάρχουν και πολύ σπάνιες εικόνες των γηγενών του Αμαζονίου.

http cdn.cnn.com cnnnext dam assets 190923085557 05 amazon photography

Η τεχνικές δυνατότητες της εποχής, έκαναν το έργο του Φρις πολύ δύσκολο, καθώς χρειαζόταν πολύς χρόνος για να βγει το αρνητικό. Γι' αυτό και συχνά φωτογράφιζε διαφορετικά αντικείμενα ή πρόσωπα χωριστά και μετά τα ένωνε σε μια φωτογραφία.

Παρά την αρχική εικόνα της αμόλυντης ομορφιάς του τοπίου, που παρουσιάζουν οι φωτογραφίες του Φρις, σ’ αυτές υπάρχουν και στοιχεία που φανερώνουν όσα θα ακολουθούσαν. Αποικιακοί οικισμοί, κάποια δέντρα που είναι πεσμένα -όχι από μόνα τους- τα πρώτα σημάδια της εκμετάλλευσης της περιοχής, που χρόνια αργότερα θα έπαιρνε ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Rare 19th-century photos show pristine beauty of the Amazon rainforest, Oscar Holland, CNNi

ΔΗΜΟΦΙΛΗ