ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο αμφιλεγόμενος στολισμός της Αθήνας - Χαμός στα social media - Τι απαντά ο δήμαρχος

Ο αμφιλεγόμενος στολισμός της Αθήνας - Χαμός στα social media - Τι απαντά ο δήμαρχος
InTime

Μετά τη Βασιλίσσης Σοφίας και τις «θερμάστρες», όπως χαρακτήρισαν οι χρήστες των social τα -ομολογουμένως πρωτότυπα- φώτα στο δρόμο, ήρθε η σειρά της Πανεπιστημίου, που πλέον στολίζεται με φωτάκια που θυμίζουν σε πολλούς εξωγήινους, ή Space Invaders, το πάλαι ποτέ δημοφιλές ηλεκτρονικό παιχνίδι των 80s.

Προφανώς στο χριστουγεννιάτικο στολισμό, όπως και σε κάθε ζήτημα ντεκόρ, τα πάντα είναι θέμα γούστου και το γούστο ειναι πολύ μεγάλη κουβέντα. Καλόγουστος, λοιπόν, ή μη, ο φετινός στολισμός της Αθήνας κατάφερε αν μη τι άλλο να δημιουργήσει καταιγισμό τρολαρίσματος στα social media, οι χρήστες των οποίων αποδείχθηκαν για μια ακόμη φορά πολύ εφευρετικοί.

Τα φώτα της Βασιλίσσης Σοφίας παρομοιάστηκαν με θερμάστρες και μυγοσκοτώστρες, ή και με φωτόσπαθα του StarWars από τους πιο φουτουριστές. Και πριν κοπάσει ο θόρυβος, ήρθε και η Πανεπιστημίου και το πάρτι ξανάναψε.

Χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και πολίτες του δήμου Αθηναίων εκτιμούν ότι ο στολισμός ενός από τους κεντρικότερους δρόμους στην πρωτεύουσα είναι τουλάχιστον παράξενος. Τα φωτισμένα αστεράκια έχουν ένα περίεργο σχήμα και όπως εκτείνονται κατά μήκος της οδού θυμίζουν -πράγματι- εξωγήινα πλάσματα.

Θερμάστρες και εξωγήινοι, λοιπόν, σε έναν στολισμό ο οποίος κόστισε αρκετά χρήματα, δεν έπεισε -όχι ως τώρα τουλάχιστον- και επικρίθηκε σε εθεία αναλογία με το κόστος του. Τόσο που o Δήμαρχος της Αθήνας, Κώστας Μπακογιάννης, αλλά και η υπεύθυνη γιια το αποτέλεσμα, εκ μέρους του Ιδρύματος Ωνάση, αισθάνθηκαν την ανάγκη να τον υπερασπιστούν, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι δεν έχει ολοκληρωθεί.

Η απάντηση του δημάρχου και του Ιδρύματος Ωνάση

Μιλώντας το πρωί της Κυριακής στον ΣΚΑΪ, ο Κώστας Μπακογιάννης χαρακτήρισε «τολμηρή» την εν λόγω πρόταση, αλλά πρόσθεσε ότι «δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί».

«Ελπίζω πραγματικά όταν θα τη δείτε να δουλεύει, όπως έχει σχεδιαστεί, να αλλάξουν τα αρνητικά σχόλια», είπε και συμπλήρωσε ότι «αυτό που θέλουμε είναι να συνδυάσουμε το παραδοσιακό με το σύγχρονο». Ο δήμαρχος αναφέρθηκε και στους χορηγούς του φετινού στολισμού, λέγοντας πως χάρη σε αυτούς μπορέσαμε «για πρώτη φορά να φωτίσουμε δεκάδες δρόμους και πλατείες σε όλη την Αθήνα» και ότι υπάρχουν «πάρα πολλά μέρη όπου για πρώτη φορά οι άνθρωποι δεν αισθάνονται ξένοι μέσα στην πόλη που ζουν». Τέλος, δεν παρέλειψε να ενημερώσει πως το δέντρο που θα στολιστεί φέτος στην πλατεία Συντάγματος θα έρθει από το Καρπενήσι. Τα φώτα του θα ανάψουν στις 19:30 αυτή την Τρίτη.

Σύμφωνα πάντως με την διευθύντρια πολιτισμού του Ιδρύματος Ωνάση, Αφροδίτη Παναγιωτάκου, τα μηνύματα από τις νεότερες γενιές είναι πολύ θετικά για το συγκεκριμένο χριστουγεννιάτικο φωτισμό.

«Είναι πάρα πολλά τα θετικά μηνύματα που καταγράφουμε εμείς, κυρίως από τις νεότερες γενιές αλλά και από το κοινό της Στέγης, που είναι πολλές χιλιάδες ανθρώπων. Οι νεότερες γενιές έχουν μια τελείως διαφορετική άποψη. Η Ελευθερία Ντεκώ, η εθνική μας φωτίστρια, είπε μπράβο που επιτέλους τολμήσαμε να λειτουργήσουμε με ένα πνεύμα καινοτομίας και στο θέμα του φωτισμού», είπε η ίδια στο Ραδιόφωνο των Παραπολιτικών 90,1. «Δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα, τεστάρουμε τα σενάρια, μέχρι και την Τρίτη θα γίνονται δοκιμές για να δούμε ποια φώτα ταιριάζουν καλύτερα με τα κτίρια των Αθηνών. Στη Βασιλίσσης Σοφίας υπάρχουν νεοκλασικά κτίρια, μοντέρνα κτίρια. Σε όλες τις μεγάλες πρωτεύουσες πλέον οι φωτισμοί δεν είναι μόνο αγγελάκια και αστεράκια επειδή είναι το οικείο», είπε μεταξύ άλλων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ