ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο πρώην διευθυντής του Λούβρου ύποπτος για συμμετοχή σε δίκτυο αρχαιοκαπηλίας

Ο πρώην διευθυντής του Λούβρου ύποπτος για συμμετοχή σε δίκτυο αρχαιοκαπηλίας
ΑP Photo

Επί τρεις μέρες ανέκριναν οι γαλλικές αρχές τον Ζαν-Λικ Μαρτινέζ, πρώην διευθυντή του Μουσείου του Λούβρου, ο οποίος είναι ύποπτος για συμμετοχή σε υπόθεση παράνομης εμπορίας αιγυπτιακών αρχαιοτήτων.

Οι αρμόδιες αρχές τού απήγγειλαν ήδη κατηγορίες για απόκρυψη της προέλευσης αιγυπτιακών αρχαιοτήτων, που αποκτήθηκαν από το Μουσείο κατά τη διάρκεια της Αραβικής Άνοιξης.

Ο ίδιος ο Μαρτινέζ αρνείται κάθε κατηγορία και μόλις τελείωσε η ανάκρισή του, έφυγε από το Παρίσι και βρίσκεται ήδη στην Αθήνα, προκειμένου να λάβει μέρος στο συνέδριο της εφημερίδας «Le Figaro», που πραγματοποιείται εδώ.

Τεράστιο και παγκόσμιο σκάνδαλο

Δικαστική πηγή, που μίλησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ειδήσεων, εξήγησε ότι ο Μαρτινέζ κατηγορείται για συμμετοχή σε απάτη και απόκρυψη της προέλευσης αγαθών που αποκτήθηκαν παρανόμως, με ψευδή αναγνώρισή τους. Μαζί του ανακρίνονταν από την αρχή της εβδομάδας δύο Γάλλοι ειδικοί σε αιγυπτιακές αρχαιότητες: ο διευθυντής του Τμήματος Αιγυπτιακών Αρχαιοτήτων του Μουσείου του Λούβρου Βενσάν Ροντό και ο διάσημος αιγυπτιολόγος Ολιβιέ Περντί. Οι δικηγόροι του Μαρτινέζ δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι ο πρώην πρόεδρος και διευθυντής του Μουσείου του Λούβρου «προς το παρόν κρατά τις δηλώσεις του για τις δικαστικές αρχές και δεν αμφιβάλει ότι θα αναγνωριστεί η καλή του πίστη».

Ο Μαρτινέζ απομακρύνθηκε από τη θέση του διευθυντή του Λούβρου τον περασμένο Νοέμβριο, με πρωτοβουλία του Μακρόν. Αποχώρησε από τη θέση με τον τιμητικό τίτλο του πρεσβευτή της Γαλλίας για θέματα πολιτιστικής κληρονομιάς, με περιοχή δράσης την Αφρική και αντικείμενο, μεταξύ άλλων, τον επαναπατρισμό αρχαιοτήτων και έργων Τέχνης που είχαν παρανόμως αποκτηθεί από γαλλικά μουσεία και συλλογές.

Ο Μαρτινέζ είναι αρχαιολόγος και είχε εργαστεί στη Γαλλική Σχολή Αθηνών στη δεκαετία του '90, ενώ είχε λάβει μέρος σε ανασκαφές στους Δελφούς και στη Δήλο.

Η υπόθεση ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2018, όταν το παράρτημα του Μουσείου του Λούβρου στο Άμπου Ντάμπι απέκτησε έναντι οκτώ εκατομμυρίων ευρώ μια σπάνια στήλη αφιερωμένη στον Τουταγχαμών, μαζί με τέσσερις ακόμα αρχαιότητες. Ο Γερμανολιβανέζος γκαλερίστας Ρομπέν Ντιμπ, που μεσολάβησε για την πώληση, συνελήφθη στο Αμβούργο τον Μάρτιο και εκδόθηκε στο Παρίσι για ανάκριση.

Κάποιοι από τους Γάλλους ειδικούς σε θέματα Τέχνης που πιστοποίησαν τη στήλη του Τουταγχαμών, επιβεβαίωσαν την προέλευση ενός ακόμα σπουδαίου αιγυπτιακού έργου, του επιχρυσωμένου φέρετρου του Nedjemankh, το οποίο αγοράστηκε από το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης προ πενταετίας.

Το ΜΕΤ δήλωσε ότι έπεσε θύμα ψευδών εγγράφων πιστοποίησης και συμφώνησε να επιστραφεί το επιχρυσωμένο φέρετρο στην Αίγυπτο.

Το Μουσείο του Λούβρου στο Άμπου Ντάμπι δηλώνει ότι δεν πρόκειται να κάνει ανακοινώσεις για την υπόθεση όσο βρίσκεται σε εξέλιξη η έρευνα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ