ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Στα αζήτητα το μεγαλύτερο διαμάντι

Στα αζήτητα το μεγαλύτερο διαμάντι
REUTERS/Dylan Martinez

Χωρίς αγοραστή έμεινε τελικά το «Lesedi la Rona» των 1.109 καρατίων, το μεγαλύτερο ακατέργαστο διαμάντι του κόσμου, το οποίο τέθηκε σε δημοπρασία από τον οίκο Sotheby’s την Τετάρτη στο Λονδίνο.

Το διαμάντι σε μέγεθος μπάλας του τένις είναι το μεγαλύτερο που έχει ανακαλυφθεί εδώ και πάνω από 100 χρόνια ωστόσο κανείς βαθύπλουτος δεν μοιάζει να ενδιαφέρθηκε να δώσει το αστρονομικό ποσό που απαιτούνταν. Η τιμή εκκίνησης είχε οριστεί 70 εκατ. δολάρια (περίπου 63 εκατ. ευρώ).

Το ακατέργαστο διαμάντι έφερε στο «φως» η καναδική εταιρεία εξόρυξης διαμαντιών Lucara Diamond Corp. τον Νοέμβριο του 2015 στο ορυχείο Karowe στην Μποτσουάνα.

Ούτε η ονομασία του «Lesedi la Rona» («Το Φως Μας» στη γλώσσα Tswana που χρησιμοποιείται στη Μποτσουάνα) που χρονολογείται στα 2,5 με 3 δισεκατομμύρια χρόνια, ούτε η λάμψη του δεν κατάφεραν να πείσουν κάποιον κροίσο ώστε να διεκδικήσει το πέτρωμα από το οποίο θα μπορούσε πιθανώς να προκύψει το μεγαλύτερο κατεργασμένο διαμάντι υψηλής ποιότητας στον κόσμο.

Πριν τη δημοπρασία ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας εξόρυξης, Ουίλιαμ Λαμπ, υπερασπιζόταν ότι «το ακατέργαστο διαμάντι είναι πιο παλιό και από την ίδια τη ζωή» και έλπιζε ότι ο νέος ιδιοκτήτης να το αφήσει ακατέργαστο, ως έχει.

Αυτός ο νέος ιδιοκτήτης δεν βρέθηκε καθώς κατά τη διάρκεια του πλειστηριασμού η μεγαλύτερη προσφορά που έγινε ήταν στα 61 εκατ. δολάρια (περίπου 55 εκατ. ευρώ), 9 εκατ. δολάρια λιγότερα από την εκτιμώμενη αξία του.

Αυτή ήταν η πρώτη φορά που ένα πέτρωμα τέτοιας αξίας βγήκε σε δημοπρασία. Η αποτυχία προοιωνίζει ότι ήταν ένα πείραμα που ίσως δεν επαναληφθεί στο μέλλον.

diamond2

Το ρεκόρ που δεν καταρρίφθηκε

Τον Νοέμβριο του 2015 δημοπρατήθηκε από τον οίκο Christie’s το μεγαλύτερο μπλε διαμάντι του κόσμου για το ποσό των 57,5 εκατομμυρίων δολαρίων.

Το «The Oppenheimer Blue» που εξακολουθεί να κρατάει και επίσημα τον τίτλο του πιο ακριβού διαμαντιού στον κόσμο είναι 14,62 καρατίων, έχει σχήμα τραπεζιού και κοσμήθηκε πάνω σε πλατίνα, δημιουργώντας το πιο όμορφο μπλε δαχτυλίδι και το καλύτερο ποιότητας μπλε διαμάντι που έχει εμφανιστεί σε δημοπρασία.

Πήρε το όνομά του από τον προηγούμενο ιδιοκτήτη του, Φίλιπ Οπενχάιμερ (Philip Oppenhaimer), έμπορο διαμαντιών και ιδιοκτήτη της εταιρείας «De Beers».

Ο πολύτιμος λίθος πήρε τον τίτλο και τη δόξα του «Blue Moon of Josephine», το διαμάντι 16,08 καρατίων που αγόρασε σε δημοπρασία του οίκου Sotheby’s ο μεγιστάνας της Κίνας Τζόσεφ Λο για την 7χρονη κόρη του αντί του ποσού των 28,5 εκατ. δολαρίων.

Τα μπλε διαμάντια είναι εξαιρετικά σπάνια, καθώς αποτελούν το 0,0001% από το σύνολο όλων των διαμαντιών που υπάρχουν στον κόσμο. Συγκεκριμένα, τοποθετούνται στη δεύτερη θέση σπανιότητας, ακριβώς μετά από τα κόκκινα διαμάντια, τα οποία υπολογίζονται περίπου στα 100 σε ολόκληρο τον κόσμο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ