ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Όσκαρ 2017: Ρουβάς, Πυρπασόπουλος και άλλοι στη μάχη για ξενόγλωσση ταινία

Όσκαρ 2017: Ρουβάς, Πυρπασόπουλος και άλλοι στη μάχη για ξενόγλωσση ταινία

Μετά από την (φημολογούμενη) μάχη ανάμεσα στις δύο ταινίες, την σάτιρα της Αθηνάς Τσαγγάρη "Chevalier" και το δράμα του Χριστόφορου Παπακαλιάτη "Ένας Άλλος Κόσμος", η πρώτη είναι αυτή που θα μας εκπροσωπήσει την Ελλάδα στα Όσκαρ του 2017 στην κατηγορία της ξενόγλωσσης ταινίας.

Κουβαλώντας τρόπαια και διακρίσεις η ταινία της Τσαγγάρη έχει ήδη κερδίσει το βραβείο καλύτερης ταινίας στο φεστιβάλ κινηματογράφου του Λονδίνου, ανδρικής ερμηνείας (για όλο το καστ) στο φεστιβάλ του Σεράγεβο και το βραβείο σεναρίου (για την Τσαγγάρη και τον Ευθύμη Φιλίππου) ΙΡΙΣ από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου.

Άλλες ταινίες που φέρεται να έπεσαν στο τραπέζι των προτάσεων ήταν τα "Suntan" του Αργύρη Παπαδημητρόπουλου, το "Smac" του Ηλία Δημητρίου και το "Interruption" του Γιώργου Ζώη.

Πληροφορίες θέλουν τη μάχη σκληρή ανάμεσα στις ταινίες των Τσαγγάρη και Παπακαλιάτη, με νικητή το "Chevalier" που τελικά κέρδισε 4 ψήφους έναντι 3 από την ειδική επιτροπή του Υπουργείου Πολιτισμού ως πρόταση προς τον Υπουργό για την ταινία που θα διεκδικήσει μία από τις υποψηφιότητες στα Oscars.

Tα μέλη που συναποφάσισαν για την τελική επιλογή ήταν ο σκηνοθέτης Τώνης Λυκουρέσης, ο κριτικός κινηματογράφου Ρόμπι Εκσιέλ, ο διευθυντής φωτογραφίας Ανδρέας Σινάνος, η σκηνοθέτις Αγγελική Αντωνίου, η ηθοποιός Ηρώ Μανέ, ο κριτικός κινηματογράφου Παναγιώτης Τιμογιαννάκης και ο διανομένας Βασίλης Σουραπάς.

Kάθε χρόνο, όλες οι χώρες στέλνουν μια ταινία ως πρόταση προς την Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου για την τελική πεντάδα υποψηφιοτήτων στην κατηγορία της καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας.

Τελευταία φορά που ελληνική παραγωγή μπήκε στην πολυπόθητη λίστα των πέντε και διεκδίκησε το βραβείο ήταν το 2010 όταν ο "Κυνόδοντας" του Γιώργου Λάνθιμου καθιέρωσε τον σκηνοθέτη στο πάνθεον των auteur σήμερα.

Ο άντρας στη μεγάλη οθόνη

“To ΄Chevalier΄ είναι μια σπουδή του ανδρικού ανταγωνισμού, μέσα από το βλέμμα μιας θαρραλέας και αυθεντικής δημιουργού. Με υπέροχη αυστηρότητα και ακαταμάχητο πνεύμα, η Αθηνά Ραχή Τσαγγάρη κατάφερε να φτιάξει μια ταινία που είναι ταυτόχρονα μια ξεκαρδιστική κωμωδία και μια ενοχλητική δήλωση για την κατάσταση του δυτικού ανθρώπου”.

Με αυτά τα λόγια ο Πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του 59ου Φεστιβάλ του Λονδίνου, Πάβελ Παβλικόφσκι (νικητής του ίδιου βραβείου το 2013 με το “Ida”) παρέδωσε το βραβείο του 59ου Φεστιβάλ του Λονδίνου στην Αθηνά Τσαγγάρη για το “Chevalier”, που μετά την πρεμιέρα του στο Διεθνές Φεστιβάλ του Λοκάρνο και την ειδική μνεία για το ανδρικό του καστ στο Φεστιβάλ του Σαράγεβο συνέχισε τη νικηφόρα πορεία του.

Βαγγέλης Μουρίκης, Γιώργος Πυρπασόπουλος, Πάνος Κορώνης, Μάκης Παπαδημητρίου, Γιώργος Κέντρος και Σάκης Ρουβάς οι πρωταγωνιστές της ταινίας σε σενάριο της ίδιας και Ευθύμη Φιλίππου. Επίκεντρο της ιστορίας μια παρέα αντρών που επιστρέφει από χειμερινή εκδρομή ψαρέματος και όταν μια μηχανική βλάβη τους εγκλωβίζει στο σκάφος, κάπου στον Σαρωνικό, θα σκοτώσουν την ώρα τους με ένα αυτοσχέδιο παιχνίδι ναθιά ανταγωνιστικό αλλά και διασκεδαστικό. “Κανείς δεν θα κατέβει από το σκάφος, αν δεν ανακηρυχτεί ο νικητής” υπερασπίζεται η ταινία που αναζητά τον “καλύτερο σε όλα”. Οι ήρωας θα αναμετρηθούν στις επιδόσεις τους. Από το πώς φτιάχνεται μια καλή αχινοσαλάτα μέχρι τα επίπεδα της χοληστερίνης.

Ερωτηθείσα εάν υπήρξε και ένα σχόλιο για την Ελλάδα της κρίσης η σκηνοθέτης απάντησε ότι δεν ήταν ηθελημένο κάποιο μήνυμα, αλλά ότι δουλεύει κάτω από τις συνθήκες που επικρατούν στην Ελλάδα. Η ταινία αφορά στην ανδρική αλλά και τη γυναικεία ταυτότητα, είπε. Το "Chevalier" είναι παραγωγή της Faliro House Productions (παραγωγός: Χρήστος Β. Κωνσταντακόπουλος) και της Haos Film (παραγωγός: Μαρία Χατζάκου), ενώ στη συμπαραγωγή συμμετείχε η Nova, με την υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.

Ο “Ιππότης” της Τσαγγάρη, η τρίτη ταινία μεγάλου μήκους της μετά τα "The Slow Business of Going" και του "Attenberg", βγήκε νικητής σε ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό φεστιβάλ και έτσι θα ήθελε να συνεχίσει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ