ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Σαν σήμερα: η Αλίκη & ο μύθος της στο πρώτο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Σαν σήμερα: η Αλίκη & ο μύθος της στο πρώτο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Σαν σήμερα, στις 20 Σεπτεμβρίου 1960 η Θεσσαλονίκη ξεκινάει την ανάδειξη της σε κινηματογραφική πρωτεύουσα της Ελλάδας και η Αλίκη Βουγιουκλάκη την καθιέρωση της ως Εθνική Σταρ ενός έθνους που την αποθέωσε.

Από τις 20 έως τις 26 Σεπτεμβρίου του 1960 το Ολύμπιον της Θεσσαλονίκης υποδέχθηκε στο πρώτο κόκκινο χαλί που στρώθηκε ποτέ στη Θεσσαλονίκη τους σταρ της εποχής στην πρώτη "Εβδομάς Ελληνικού Κινηματογράφου".

Πρόεδρος της 19μελούς κριτικής επιτροπής ορίστηκε ο ακαδημαϊκός Στρατής Μυριβήλης. Μάριος Πλωρίτης, Κατίνα Παξινού, Γιάννης Μόραλης ήταν ανάμεσα στα μέλη της εκλεκτής εκείνης παρέας.

Αν και πολλοί κινηματογραφικοί παραγωγοί δίστασαν να συμμετέχουν στο νέο θεσμό τα media και το κοινό καλωσόρισαν αυτό το "μέγα καλλιτεχνικό γεγονός" της πόλης.

Η τελετή απονομής των βραβείων διεξάγεται στην Λέσχη Αξιωματικών. "Η Θεσσαλονίκη θα αντιπροσωπευθεί από το άι-λάιφ (sic) των κοσμικών της κύκλων δια τούτο προβλέπεται επίσημο ένδυμα" σχολίαζε η εφημερίδα Μακεδονία με όλους να μιλούν για την πιο κοσμοπολίτικη στιγμή της μεταπολεμικής Θεσσαλονίκης.

Στη δεξίωση η Αλίκη Βουγιουκλάκη "βγαίνει" σε φιλανθρωπικό πλειστηριασμό και ο εφοπλιστής Νίκος Νομικός καταβάλει το ποσό των 30.000 για έναν χορό μαζί της.

Ο Νίκος Κούνδουρος είναι ο μεγάλος νικητής με το βραβείο σκηνοθεσίας για "Το ποτάμι". Αλίκη Βουγιουκλάκη και Δημήτρης Χορν κέρδισαν τα βραβεία για Α Γυναικείο και Α Αντρικό Ρόλο με τις συμμετοχές τους στις ταινίες "Μανταλένα" και "Μια του κλέφτη" αντίστοιχα.

Η διοργάνωση ξεκίνησε ως εθνικό φεστιβάλ το 1960 με την επωνυμία "Eβδομάδα Eλληνικού Kινηματογράφου" μέχρι και το 1965. Το 1966 ονομάστηκε "Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου" και λειτούργησε ως εθνικό φεστιβάλ μέχρι και το 1991.

Το 1992 το Φεστιβάλ έγινε Διεθνές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ