ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Mini chef: βιβλίο συνταγών για παιδιά από τον εθνικό σεφ της Γαλλίας

Mini chef: βιβλίο συνταγών για παιδιά από τον εθνικό σεφ της Γαλλίας

Ο σεφ Γκιγιόμ Γκομέζ, επικεφαλής της κουζίνας του Μεγάρου των Ηλυσίων, ντυνόταν μάγειρας από την ηλικία των 3 ετών, στο προνήπιο, την εποχή που το επάγγελμα "δεν είχε τόση λάμψη όσο σήμερα", όπως δηλώνει.

Ο 40χρονος λάτρης των προϊόντων, που παράγει η γαλλική γη, μόλις κυκλοφόρησε (στις 14 Νοεμβρίου) ένα βιβλίο συνταγών για παιδιά από ηλικίας 9 ετών, από τις εκδόσεις Chene.

"O στόχος είναι να δείξω πώς παρασκευάζονται παραδοσιακά φαγητά με τρόπο δημιουργικό και διασκεδαστικό: μους σοκολάτα και hachis parmentier (γαλλικό πιάτο του φούρνου αντίστοιχο του αγγλικού shepherd's pie, με κιμά, ντομάτα και μαϊντανό, που καλύπτεται από πουρέ πατάτας), όπως και ψιλοκομμένα ψητά λαχανικά και μπαϊλντί από ρατατούιγ (μια ποικιλία από το αντίστοιχο γαλλικό μπριάμ), "που είναι ακόμη καλύτερο από αυτό της ομώνυμης ταινίας κινουμένων σχεδίων".

"Υπάρχει ανάγκη να εκπαιδευτεί μια κατηγορία παιδιών για να τρώει καλύτερα. Η κουζίνα δεν είναι ούτε ελιτίστικο θέμα ούτε οικονομικό. Ετοιμάζουμε πεντανόστιμα φαγητά με πράσα και ντομάτες όταν είναι η εποχή τους", υπογραμμίζει ο σεφ εκφράζοντας λύπη που μερικά παιδιά φεύγουν το πρωί για το σχολείο με "ένα πακέτο τσιπς αντί για πρόγευμα" που στοιχίζει πιο ακριβά από "μια φέτα ψωμί αλειμμένη με λίγο βούτυρο".

"Όταν τα παιδιά αγγίζουν τα προϊόντα, τα θέλουν πολύ", εκτιμά. "Ένας μικρός που σας λέει, 'δεν μου αρέσει το σπανάκι', βάλτε τον να φτιάξει σπανακόπιτα".

ΔΗΜΟΦΙΛΗ