ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Βήμα-βήμα πώς τυπώνονται τα πλαστά χαρτονομίσματα που χρησιμοποιούνται στις ταινίες

Βήμα-βήμα πώς τυπώνονται τα πλαστά χαρτονομίσματα που χρησιμοποιούνται στις ταινίες
Lewis Jacobs / Sony Pictures Television

«Μόλις βγήκα από μια συνάντηση με τη Μυστική Υπηρεσία. Είμαι ακόμη στο παρκινγκ»: με τα λόγια αυτά ξεκίνησε η τηλεφωνική συνέντευξη του Rich “RJ” Rappaport στο CNNi.

Και ποιος ήταν ο λόγος της συνάντησης με τη Μυστική Υπηρεσία; Η δημιουργία ψεύτικου χρήματος για κάποια ταινία ή σειρά…

Ο Rappaport είναι ο ιδρυτής της εταιρείας RJR Props, με έδρα την Ατλάντα, μια επιχείρηση που ειδικεύεται στην τύπωση ψεύτικων χαρτονομισμάτων που χρησιμοποιούνται για τις ανάγκες γυρισμάτων στο Χόλιγουντ. Τα «χρήματά» του έκαναν την εμφάνισή τους σε ταινίες όπως «Ο Λύκος της Wall Street», «The Fast and the Furious», τη σειρά του Netflix «Ozark» αλλά και βίντεο κλιπ των 50 Cent και Kendrick Lamar.

Όπως εξηγεί, όμως, η τύπωση ψεύτικου χρήματος είναι μια σύνθετη και ευαίσθητη διαδικασία, κάτι που τον αναγκάζει να συναντάται τακτικά με τους πράκτορες της Μυστικής Υπηρεσίας. Και αυτό γιατί θέλει κάθε κίνηση της επιχείρησής του να είναι νόμιμη, ώστε να μην βρεθεί αντιμέτωπος με πρόστιμα-μαμούθ ή ακόμη και ποινή φυλάκισης.

Ιδιαίτερα αληθοφανή

Βάσει της αμερικανικής νομοθεσίας, η τύπωση ψεύτικου χρήματος πρέπει να πληροί συγκεκριμένες προϋποθέσεις που ορίζονται στον νόμο (Counterfeit Detection Act of 1992). Ωστόσο δεν ακολουθούν όλοι τους κανόνες αυτούς, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι όλα όσα ακολούθησαν των γυρισμών της ταινίας «Rush Hour 2» στο Λας Βέγκας το 2001. Για τις ανάγκες της ταινίας, οι υπεύθυνοι ανατίναξαν αρκετές δεσμίδες από ρεαλιστικά ψεύτικα χαρτονομίσματα, ορισμένα εκ των οποίων παρασύρθηκαν από τον αέρα και τελικώς κυκλοφόρησαν στην αγορά.

Και τότε η Μυστική Υπηρεσία αποφάσισε πως έχει έρθει η ώρα να παρέμβει…

Δείτε βήμα-βήμα πώς τυπώνονται τα ψεύτικα χαρτονομίσματα στη gallery του CNN Greece

Where does fake movie money come from?, CNNi, by Jacopo Prisco

ΔΗΜΟΦΙΛΗ