ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Voyager: σε βινύλιο ο πιο εμβληματικός δίσκος oλόκληρου του σύμπαντος

Voyager: σε βινύλιο ο πιο εμβληματικός δίσκος oλόκληρου του σύμπαντος

Έχουν ακοή οι εξωγήινοι; Ίσως ναι, ίσως όχι. Εαν ισχύει το πρώτο η μουσική που ανέκαθεν προοριζόταν για εξωγήινα αυτιά χαρίζεται πλέον και τους Γήινους και δη, τους εραστές του βινυλίου.

Το θρυλικό ηχογραφημένο μήνυμα που είχε τοποθετήσει η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA) στα δύο διαστημόπλοια "Voyager" που εκτοξεύθηκαν το 1977 θα κυκλοφορήσει σε ειδική έκδοση και αυτό είναι ένα γεγονός που έχει ενθουσιάσει το μουσικόφιλο σύμπαν.

Μέχρι και σήμερα τα "Voyager" συνεχίζουν το ταξίδι τους στέλνοντας ακόμη επιστημονικά στοιχεία. Το "Voyager 1" βγήκε από τα όρια του ηλιακού συστήματος και εισήλθε σε διαστρικό χώρο από το 2014, αποτελώντας έτσι το κατασκεύασμα που η ανθρωπότητα έχει στείλει πιο μακριά από κάθε άλλο. Το "Voyager 2", που είχε ακολουθήσει διαφορετική πορεία, εξακολουθεί να εξερευνά τις εσχατιές του ηλιακού μας συστήματος.

Μέχρι σήμερα, εκτός από τις πλάκες που ταξιδεύουν, υπάρχουν μόνο δέκα αντίγραφά τους στη Γη, τα περισσότερα εκ των οποίων εκτίθενται σε εγκαταστάσεις της NASA. Ακόμη και ο ίδιος ο Σέιγκαν δεν είχε καταφέρει να πάρει στα χέρια του ένα από αυτά.

Για πρώτη φορά, η ιστορική ηχογράφηση θα είναι διαθέσιμη για όλους τους εραστές του βινυλίου, του σύμπαντος, των τεχνών και της επιστήμης. Τα σχεδόν ακριβή αντίγραφα του δίσκου, για να τιμήσουν την επερχόμενη 40ή επέτειο από την εκτόξευση των "Voyager" το 2017.

Πέρυσι το καλοκαίρι η NASA είχε "ανεβάσει" το ηχητικό περιεχόμενο του χρυσού δίσκου των "Voyager" στην μουσική υπηρεσία SoundCloud. Το 1992, η Warner New Media είχε κυκλοφορήσει ένα CD με το περιεχόμενό του ωστόσο αντίγραφο του δίσκου σε βινύλιο δεν υπήρχε. Μέχρι σήμερα και το Kickstarter φταίει για αυτό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ