ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Golden Globes 2018: Big Little Lies & Τime's Up θριαμβεύουν -όλοι οι νικητές

Golden Globes 2018: Big Little Lies & Τime's Up θριαμβεύουν -όλοι οι νικητές

Στην τελετή απονομής των 75ων Χρυσών Σφαιρών (Golden Globes) o οικοδεσπότης της βραδιάς Σεθ Μέγιερς  στοχοποίησε τους Σπέισι & Γουάινστιν, η Όπρα Γουίνφρεϊ καθήλωσε με τον πύρινο λόγο της μιλώντας για τη γυναικεία επανάσταση στις ΗΠΑ και τα πάντα ήταν στα μαύρα σε ένδειξη διαμαρτυρίας κατά των σεξουαλικών παρενοχλήσεων και αλληλεγγύης στα θαρραλέα θύματα που μιλάνε ανοιχτά για τους εφιάλτες μετά τη σιωπή που τους είχε επιβληθεί από το σύστημα της βιομηχανίας του θεάματος που προστατεύει τα "αρπακτικά". Ήταν οι Χρυσές Σφαίρες αλλιώς.

Το σκάνδαλο σεξουαλικής παρενόχλησης κυριάρχησε στην 75η τελετή των πολυπόθητων βραβείων όπου η αφρόκρεμα του Χόλιγουντ επέλεξε να θρηνήσει το έγκλημα και να πιέσει για αλλαγή. Έμα Γουάτσον, Νάταλι Πόρτμαν, Αντζελίνα Τζολί, Έμα Στόοουν και άλλες ντύθηκαν με σκοτεινές δημιουργίες οίκων ανταποκρινόμενες στην έκκληση της πρωτοβουλίας Time's Up να περάσουν το μήνυμα και να υπερασπιστούν χρηματοδοτώντας με τη νομική εκπροσώπηση των θυμάτων σεξουαλικής βίας στους χώρους εργασίας.

Στον κινηματογράφο το Three Billboards Outside Ebbing, Missouri του Martin McDonagh αναδείχθηκε σε μεγάλο νικητή με τέσσερα βραβεία (Καλύτερης ταινίας, σεναρίου αλλά και γυναικείας ερμηνείας Α' ρόλου στην πρωταγωνίστρια Frances McDormand και ανδρικής ερμηνείας β' ρόλου στον Sam Rockwell) ενώ στην τηλεόραση η εξαιρετική σειρά του ΗΒΟ Big Little Lies απέσπασε τις διακρίσεις για καλύτερη μίνι σειρά ενώ έφερε ακόμη μια νίκη στη Νικόλ Κίντμαν (α' γυναικείο ρόλο), Λόρα Ντερν (β'γυναικείο) και Alexander Skarsgard.

Η Πόρτμαν έδωσε το βραβείο στον ντελ Τόρο αφού πρώτα σχολίασε το "αυστηρά αντρικό βραβείο" της καλύτερης σκηνοθεσίας -σχολιάζοντας την απουσία έστω και μιας γυναίκας στις υποψηφιότητες για καλύτερη σκηνοθεσία- φέρνοντας στο The Shape of Water τη διάκριση και η ταινία In the Fade του Τούρκου σκηνοθέτη Φατίχ Ακίν κέρδισε το βραβείο καλύτερης ταινίας σε ξένη γλώσσα.

Η "δύναμη των γυναικών" αποθεώθηκε, η βράβευση του δυστοπικού The Handmaid's Tale ως καλύτερη τηλεοπτική σειρά έδωσε αφορμή στο δημιουργό της Μπρους Μίλερ να καταγγείλει τις επιθέσεις εναντίον των δικαιωμάτων των γυναικών στις ΗΠΑ και η Γουίνφρεϊ που τιμήθηκε με ειδικό βραβείο για το συνολικό της έργο έφερε το #MeToo στη σκηνή.

"Μια νέα μέρα είναι στον ορίζοντα" είπε. "Όλοι μας σε τούτη την αίθουσα βραβευόμαστε για τις ιστορίες που λέμε—αλλά φέτος, γίναμε εμείς η ιστορία. Κι αυτή δεν είναι μια ιστορία που αφορά απλά τη βιομηχανία του θεάματος. Θέλω να εκφράσω ευγνωμοσύνη σε όλες τις γυναίκες που υπέμειναν χρόνια κακοποίησης και επιθέσεων, επειδή—όπως η μητέρα μου—είχαν παιδιά να μεγαλώσουν, είχαν λογαριασμούς να πληρώσουν, είχαν όνειρα να κάνουν πραγματικότητα".

Ο οικοδεσπότης Μέγιερς στοχοποίησε τον Kέβιν Σπέισι και Χάρβεϊ Γουάινστιν λέγοντας "έχουμε 2018, η μαριχουάνα επιτέλους είναι νόμιμη, η σεξουαλική παρενόχληση επιτέλους δεν είναι" στον εναρκτήριο μονόλογο του -"για τους άνδρες υποψήφιους στην αίθουσα απόψε, αυτή πρέπει να είναι η πρώτη φορά εδώ και τρεις μήνες που δεν θα σας τρομοκρατήσει το ενδεχόμενο να ακούσετε το όνομά σας να προφέρεται δυνατά δημόσια" πρόσθεσε- και στο ξενοδοχείο Beverly Hilton στο Μπέβερλι Χιλς της Καλιφόρνια εχθές γράφτηκε ιστορία.

Όλοι οι νικητές

Κινηματογράφος

Καλύτερη Ταινία - Δράμα: Three Billboards Outside Ebbing, Missouri

Καλύτερη Ταινία - Κωμωδία ή Μιούζικαλ: Lady Bird

Καλύτερη Σκηνοθεσία: Guillermo del Toro, The Shape of Water

Καλύτερο Σενάριο: Three Billboards Outside Ebbing, Missouri

Καλύτερος Ηθοποιός - Δράμα: Gary Oldman, Darkest Hour

Καλύτερη Ηθοποιός - Δράμα: Frances McDormand, Three Billboards Outside Ebbing, Missouri

Καλύτερος Ηθοποιός - Κωμωδία ή Μιούζικαλ: James Franco, The Disaster Artist

Καλύτερη Ηθοποιός - Κωμωδία ή Μιούζικαλ: Saoirse Ronan, Lady Bird

Καλύτερη Ηθοποιός Β' Γυναικείου Ρόλου: Allison Janney, I, Tonya

Καλύτερος Ηθοποιός Β' Ανδρικού Ρόλου: Sam Rockwell, Three Billboards Outside Ebbing, Missouri

Καλύτερη Ξενόγλωσση Ταινία: In the Fade

Καλύτερη Ταινία Κινουμένων Σχεδίων: Coco

Καλύτερο Τραγούδι: “This Is Me,“ The Greatest Showman

Καλύτερη Μουσική Επένδυση: Alexander Desplat, The Shape of Water

Τηλεόραση

Καλύτερο Δράμα: The Handmaid’s Tale

Καλύτερη Κωμωδία ή Μιούζικαλ: The Marvelous Mrs. Maisel

Καλύτερη Μίνι Σειρά ή Τηλεταινία: Big Little Lies

Καλύτερος Ηθοποιός - Δράμα: Sterling K. Brown, This Is Us

Καλύτερη Ηθοποιός - Δράμα: Elisabeth Moss, The Handmaid’s Tale

Καλύτερος Ηθοποιός - Κωμωδία ή Μιούζικαλ: Aziz Ansari, Master of None

Καλύτερη Ηθοποιός - Κωμωδία ή Μιούζικαλ: Rachel Brosnahan, The Marvelous Mrs. Maisel

Καλύτερη Ηθοποιός - Μίνι Σειρά ή Τηλεταινία: Nicole Kidman, Big Little Lies

Καλύτερος Ηθοποιός - Μίνι Σειρά ή Τηλεταινία: Ewan McGregor, Fargo

Καλύτερος Ηθοποιός Β' Ανδρικού Ρόλου - Μίνι Σειρά ή Τηλεταινία: Alexander Skarsgard, Big Little Lies

Καλύτερη Ηθοποιός Β' Γυναικείου Ρόλου - Μίνι Σειρά ή Τηλεταινία: Laura Dern, Big Little Lies



ΔΗΜΟΦΙΛΗ