ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Dakota Johnson: μπαλαρίνα του θανάτου & oι αρχέγονες Μητέρες της ζωής της στο Suspiria

Dakota Johnson: μπαλαρίνα του θανάτου & oι αρχέγονες Μητέρες της ζωής της στο Suspiria

"Δεν ήταν δύσκολο για μένα να αξιοποιήσω αυτό το είδος της αρχέγονης θηλυκότητας γιατί στη ζωή μου μεγάλωσα με και από γυναίκες" λέει η μπαλαρίνα του αίματος της τρομακτικής κινηματογραφικής σοδειάς και νεότερο μέλος της δυναστείας του Χόλιγουντ των Τζόνσον. Η Ντακότα Τζόνσον πλέον ενηλικιώθηκε, άφησε τις Πενήντα Αποχρώσεις του Γκρι για τους πιτσιρικάδες και βουτάει στα βαθιά με τη συμμετοχή της σε μια ταινία που ίσως είναι ό,τι πιο εφιαλτικό παρελάσει από την οθόνη φέτος. Η Τζόνσον είναι πρωταγωνίστρια στην ταινία τρόμου Suspiria. 

Έχοντας ως γονείς των Ντον Τζόνσον του Miami Vice, την γοητευτικά καλτ και μούσα του Ντε Πάλμα μητέρα της Μέλανι Γκρίφιθ και την γιαγιά της, μούσα του Άλφρεντ Χίτσκοκ, Τίπι Χέντρεν η Τζόνσον είναι σύμμαχος του σκηνοθέτη Luca Guadagnino που μετά το πολυβραβευμένο "Call Me by Your Name" κάνει μακροβούτι στον εφιάλτη του Ντάριο Αρτζέντο έχοντας ήδη αιματοκυλίσει τη Μόστρα της Βενετίας.

"Πάντα αγαπούσα τις ταινίες που έχουν να κάνουν με κορίτσια" λέει η Τζόνσον στη συνέντευξη της για το περιοδικό Another Magazine. Το Suspiria, βασισμένο στο αριστούργημα ιταλικού τρόμου Αρτζέντο, είναι μια ταινία για γυναίκες, με γυναίκες, γεμάτη εφιάλτες -μερικές από τις εμμονές της.

"Υπάρχει αυτό το αρχέτυπο μιας γυναίκας στο κεφάλι μου που είναι συνάμα συνατή, μαγευτική και σχεδόν τρομακτική. Αυτός ο χαρακτήρας υπάρχει στο Suspiria" λέει για τη μάγισσα όλων, τη Mother Suspiriorum, τη μητριάρχη των μαγισσών, των ονειρικών εκρήξεων και εφιαλτικών χορογραφιών που θυμίζουν τη Γερμανία του Bauhaus.

"Για μένα, η Mother Suspiriorum αντιπροσωπεύει την απόλυτη μητρική φιγούρα. Μια γυναίκα που ζει διαρκώς παίνοντας σε αγώνες για να ζλησει την ήττα, τη νίκη, την αγάπη και την οργή, τη χάρη και τη σοφία και τη συμπόνια. Αυτό είναι μαγεία" λέει.

"Έχουν περάσει από τη ζωή μου απίστευτες γυναίκες, μερικές πολύ ντροπαλές, πολύ υποτονικές, γυναίκες που δεν έχουν καμία σχέση με την αίσθηση του εαυτού τους ή της αξίας τους ή της εξουσίας και οι άλλες, οι γυναίκες που είναι τόσο ισχυρές που είναι δύσκολο να τις δεις στα μάτια. Η υπέρτατη μάγισσα, η Mother Suspiriorum συνδέεται με όλους αυτούς τους διαφορετικούς τύπους γυναικών. Είναι σκληρή και ταυτόχρονα είναι ευγενική. Απαιτεί γενναιότητα για να διαχειριστείς μια τέτοια Μητέρα" προσθέτει η Τζόνσον.

Φωτογραφημένη αππό τον Craig McDean σε στάιλινγκ της Katie Shillingford η Τζόνσον, φορώντας δημιουργίες των Gucci, Alexander McQueen, Paco Rabanne, Olivier Theyskens και άλλων, δεν θα μπορούσε παρά να μιλήσει για τις δύο, εκ διαμέτρου αντίθετες, γυναίκες της ζωής της.

Εκείνη και εκείνες

"Η μητέρα μου πιστεύει ότι πρέπει να αγαπάς άνευ όρων. Είναι η πιο συμπονετική γυναίκα που έχω γνωρίσει. Πραγματικά μαθαίνω πώς να χειρίζομαι τους ανθρώπους δίπλα της, είναι πάντα τόσο ευγενική, τόσο ανοιχτή. Από την άλλη η γιαγιά μου μου έμαθε ότι δεν χρειάζεται να δίνεις εξηγήσεις για τη συμπεριφορά σου. Ίσως αυτό την κάνει ψυχρή αλλά είναι οι πιο αριστοκρατική γυναίκα όλων των αριστοκρατικών γυναικών" λέει για τις Μέλανι Γκρίφιθ και την Τίπι Χέντρεν αντίστοιχα.

Για την Τζόνσον η μαγεία της θυληκότητας είναι εκρηκτική και αυτό υπόσχεται να μας το αποδείξει με την ταινία όπου εκμεταλλεύεται τα χρόνια μπαλέτου, την ιππασία και όλα όσα την κάνουν μια δύναμη από μόνη της.

Αν οι Πένήντα Αποχρώσεις του Γκρι ήταν η πρεμιέρα της στο Χόλιγουντ η Τζόνσον δείχνει σίγουρη ότι αυτά ήταν παιχνιδάκια για παιδάκια. Τώρα αρχίζει το σκληρό παιχνίδι των εντυπώσεων και δηλώνει έτοιμη να χορέψει μέχρι θανάτου για αυτό.

Η χορογραφία του θανάτου

Η ταινία που προβλήθηκε στο Φεστιβάλ Βενετίας ήδη έχει αρχίσει να δείχνει τα δόντια της στους κινηματογράφους με τις τελευταίες κριτικές να κάνουν λόγο για ένα βαθιά ενοχλητικό, στοιχειωμένο όνειρο σε σελιλόιντ.

Σε παραγωγή Amazon Studios η ταινία που δεν είναι remake όπως έχει διευκρινιστεί αλλά ένα νέο κεφάλαιο στο σκοτεινό σύμπαν της Suspiria έχει ήδη το πρώτο trailer και τίποτα δεν θυμίζει την πρώτη ιστορία ιταλικού γοτθικού τρόμου που μας χάρισε ο μαέστρος του εφιαλτικού κινηματογράφου Αρτζέντο, πατέρας της Άσια Αρτζέντο.

Στην ταινία που υπογράφει ο Guadagnino που ανυπομονούσε να δημιουργήσει κάτι "ψυχρό, σατανικό και πολύ σκοτειν" πρωταγωνιστεί η Ντακότα Τζόνσον ως μία νεαρή Αμερικανίδα μπαλαρίνα που εγγράφεται σε φημισμένη σχολή χορού -αλλά κυρίως μαγείας.

Του τρέιλερ προηγήθηκε προβολή αποσπάσματος του Suspiria στο CinemaCon και ενόχλησε με ενθουσιασμό κοινό και κριτικούς.

Στην ταινία συμμετέχουν οι Τίλτα Σουίντον, Chloe Grace Moretz, Mia Goth αλλά και η πρωταγωνίστρια της original ταινίας, η Jessica Harper.

CwTyJwVWIAAC72m

O σκηνοθέτης και οι πρωταγωνίστριες του στα γυρίσματα

Το soundtrack του Suspiria υπογράφει ο τραγουδιστής των Radiohead, Thom Yorke.

Η ταινία θα βγει στις αίθουσες στις 2 Νοεμβρίου.

Ο Αρτζέντο δεν ξέρει τι να περιμένει

Πριν την προβολή της ταινίας ωστόσο ο συμπατριώτης του Γουαντανίνο, Αρτζέντο και μάστορας του gialo δεν δήλωνε ενθουσιασμένος από την επιλογή του σκηνοθέτη να αλλάξει το μύθο της Suspiria.

Ο σκηνοθέτης που αγαπάει η Ιταλία από το "Io Sono l' Amore" του 2009 και κέρδισε τους πάντες με το "A Bigger Splash" και το "Call me By Your Name" Γουαντανίνο κινηματογράφησε, όπως ο ίδιος έχει διευκρινίσει, έναν φόρο τιμής στο Αρτζέντο και την ταινία του 1977 αλλά...

"Η ταινία έχει μια συγκεκριμένη διάθεση. Είτε πρέπει να την κάνεις ακριβώς με τον ίδιο τρόπο, οπότε δεν μιλάς για ριμέικ αλλά για αντιγραφή, κάτι που δεν έχει κανένα νόημα, είτε πρέπει να την αλλάξεις και να κάνεις μια άλλη ταινία. Σ' αυτήν την περίπτωση, γιατί να τη λες Suspiria;" αναρωτιέται σε συνέντευξη του στο Indiewire.

suspiria

"Εκείνο όμως που είναι αληθινά παράλογο - πραγματικά απίστευτο - είναι ότι ποτέ, ποτέ, κανείς δε με ρώτησε κάτι σχετικά. Θέλω να πω, δε με πήραν τηλέφωνο ή κάτι τέτοιο, να με ρωτήσουν για το καστ, τα locations, οτιδήποτε. Δεν ξέρω τίποτα γι' αυτή την καινούρια ταινία, πέρα απ' όσα διαβάζω στον Τύπο. Το ξαναλέω: ποτέ, μα ποτέ, δε μ' έχουν ρωτήσει κάτι γι' αυτό" είπε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ