ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Ο Κιθ Ρίτσαρντς γίνεται 75 και αποφάσισε «περίπου» να κόψει το αλκοόλ

Ο Κιθ Ρίτσαρντς γίνεται 75 και αποφάσισε «περίπου» να κόψει το αλκοόλ
Nigel Roddis/ΑΠΕ ΜΠΕ

Όταν σκέφτεσαι sex, drugs & Rock'n'Roll, ο πρώτος που σου έρχεται στο μυαλο είναι ο Κιθ Ρίτσαρντς. Ο κιθαρίστας των Rolling Stones, γίνεται στις 18 Δεκεμβρίου 75 ετών και ανακοίνωσε ότι έκοψε το αλκοόλ. Ή, τέλος πάντων, «περίπου»...

«Ήταν καιρός να σταματήσω», εξήγησε ο 745χρονος μουσικός, που είναι γνωστό ότι λατρεύει το ουίσκι, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο αμερικανικό περιοδικό Rolling Stone. «Πάει ένας χρόνος τώρα», διευκρίνισε. «Είχα βαρεθεί. Δεν βλέπω κάποια διαφορά όμως», συνέχισε. Πάντως, ο φίλος και συνάδελφός του, Ρόνι Γουντ, που και ο ίδιος σταμάτησε να πίνει αλκοόλ από το 2010, είπε ότι πλέον ο Ρίτσαρντς είναι πιο «πράος». «Είναι χαρά να δουλεύεις μαζί του. Είναι ανοιχτός σε περισσότερες ιδέες», είπε. Ο Ρίτσαρντς, που στο παρελθόν έχει συλληφθεί πολλές φορές για κατοχή ναρκωτικών, παραδέχτηκε ότι δεν έκοψε το ποτό με το μαχαίρι. Καμιά φορά, είπε, πίνει μια μπίρα ή ένα ποτήρι κρασί.

Ο Κιθ Ρίτσαρτς είναι αυτοδίδακτος στην κιθάρα. Θεωρείται ένας από τους καλύτερους κιθαρίστες που έχουν περάσει από την παγκόσμια μουσική ιστορία, ενώ 15 από τα τραγούδια που έχει συνθέσει συγκαταλέγονται στη λίστα με τα 500 καλύτερα τραγούδια όλων των εποχών. Η κοινωνική του φήμη, βέβαια, ήταν πάντα αντιστρόφως ανάλογη με της μουσικής… Στα τέλη της δεκαετίας του 1960 τόσο η σχέση του με το μοντέλο Anita Pallenberg όσο και η αλόγιστη χρήση ναρκωτικών τον έφερναν διαρκώς στο προσκήνιο, με αρνητικό πρόσημο πάντα. Δεν υπήρχε καμία αμφιβολία εξ αρχής ότι ο Ρίτσαρντς ήταν αποφασισμένος να είναι το κακό παιδί της ροκ.

Πέτρα που κυλάει

Στις 6 Ιανουαρίου του 1964 ξεκίνησε η πρώτη μεγάλη περιοδεία των Rolling Stones. Τους συνόδευε το συγκρότημα Ronettes, που αποτελούνταν από τρεις R&B τραγουδίστριες από την Αμερική. Το όνομα της περιοδείας ήταν «Group Scene ’64» και θα ξεκινούσε από το Λονδίνο. Μετά από έξι συναυλίες θα έφτανε στη Σκωτία. Οι νεαροί ρόκερς ήταν «ψάρια» σε όλα. Ακόμα και στο αεροπλάνο έμπαιναν για πρώτη φορά. Λίγους μήνες μετά, τον Ιούλιο, οι Rolling Stones ξεκίνησαν την πρώτη περιοδεία τους στην Αμερική, η οποία κατέληξε σε παταγώδη αποτυχία. Όσες φορές έκαναν τηλεοπτικές εμφανίσεις, οι παρουσιαστές τούς χλεύαζαν για τα μαλλιά και το ντύσιμό τους. Τότε, ελάχιστα από τα κομμάτια που έπαιζαν ήταν δικά τους. Αρκούνταν στο να διασκευάζουν διάσημα blues και R&B τραγούδια μεγάλων καλλιτεχνών. Ένας από αυτούς τους καλλιτέχνες ήταν και ο Muddy Waters, απ’ τον οποίο εμπνεύστηκαν και το όνομα του συγκροτήματος.

Screenshot 254

Τζάγκερ και Ρίτσαρντς υπήρξαν συμμαθητές και πολύ καλοί φίλοι από τα 7 μέχρι τα 11 τους χρόνια. (Credit: www.instagram.com/therollingstones)

Σύμφωνα με τον Μπράιαν Τζόουνς, ένας δημοσιογράφος τούς ρώτησε ποιο ήταν το όνομα του συγκροτήματος κι εκείνοι βρέθηκαν σε αμηχανία, γιατί δεν είχαν καταλήξει ακόμα. Τότε ο Τζόουνς κοίταξε στο πάτωμα, όπου υπήρχε ένα δίσκος του Muddy Waters και ο τίτλος ενός τραγουδιού ήταν «Rolling Stones Blues». Η πρώτη μεγάλη επιτυχία των Rolling Stones κυκλοφόρησε το 1965 και ήταν το πασίγνωστο τραγούδι «I Can’t Get No Satisfaction». Έμεινε στην κορυφή των τσαρτς σε Βρετανία και Αμερική για έναν μήνα και ήταν το κομμάτι που τους έκανε γνωστούς σε όλο τον κόσμο. Ήταν, όπως αποδείχθηκε και αντιπροσωπευτικό της προσωπικής νοοτροπίας των μελών του συγκροτήματος.

Όλα έγιναν τυχαία

Ο Μικ Τζάγκερ γεννήθηκε στις 26 Ιουλίου 1943 και μεγάλωσε σε γειτονικά σπίτια με τον Κιθ Ρίτσαρντς, στο Κεντ της Αγγλίας. Υπήρξαν συμμαθητές και πολύ καλοί φίλοι από τα 7 μέχρι τα 11 τους χρόνια. Το 1954 όμως, η οικογένεια Τζάγκερ μετακόμισε και οι δύο φίλοι χωρίστηκαν. Ίσως ένα από τα πιο διάσημα και πετυχημένα συγκροτήματα του κόσμου να μην είχε υπάρξει ποτέ, αν οι δύο παλιοί συμμαθητές δεν είχαν συναντηθεί και πάλι, εντελώς τυχαία, το 1960.

Ο Τζάγκερ και ο Ρίτσαρντς ήταν 17 χρονών, όταν έτυχε να δουν ο ένας τον άλλον στο σταθμό του τρένου στο Ντάρτφορντ. Ο Τζάγκερ είχε μαζί του μερικους δίσκους blues, τους οποίους παρατήρησε ο Ρίτσαρντς. Το κοινό τους γούστο στη μουσική έκανε τον Ρίτσαρντς να επιδιώξει να κάνει παρέα ξανά με τον Τζάγκερ και η τυχαία αυτή συνάντηση οδήγησε στη δημιουργία ενός από τα μεγαλύτερα γκρουπ όλων των εποχών.

Screenshot 252

Η πρώτη τους περιοδεία στην Αμερική ήτραν παταγώδης αποτυχία και όλοι τους κορόιδευαν για τα μαλλιά και το ντύσιμό τους (Credit: www.instagram.com/therollingstones)

Η επεισοδιακή συναυλία στην Αθήνα

Στις 17 Απριλίου του 1967, λίγες μέρες πριν επιβληθεί η στρατιωτική δικτατορία στην Ελλάδα, οι Rolling Stones ήρθαν για μια συναυλία στην Αθήνα. Η συναυλία, που περίμεναν ανυπόμονα οι νέοι της εποχής, έμεινε στην ιστορία επειδή διεκόπη, όταν οι αστυνομικοί άρχισαν να ξυλοφορτώνουν τους θεατές και τους καλλιτέχνες, αδιακρίτως. Παρά τις αντιδράσεις, τα ειρωνικά σχόλια, αλλά και την κακοκαιρία που επικρατούσε εκείνη τη μέρα, η συναυλία ξεκίνησε κανονικά. Με τις πρώτες νότες των Stones, το κοινό ενθουσιάστηκε. Την ώρα που το κοινό άρχισε να ξεσηκώνεται, οι αστυνομικοί παρακολουθούσαν, περιμένοντας μια αφορμή για να επέμβουν. Την αφορμή έδωσε, χωρίς να το επιδιώξει, ο ίδιος ο Μικ Τζάγκερ, όταν την ώρα που τραγουδούσε το Satisfaction, κάποιος του έδωσε ένα μπουκέτο με κόκκινα γαρίφαλα. Ο τραγουδιστής τα πέταξε πίσω στον κόσμο. Ο Τζάγκερ αγνοούσε ότι τα πολιτικά της χώρας, το διχασμό ανάμεσα στην αριστερά και τη δεξιά, αλλά και τo συμβολισμό του κόκκινου γαρύφαλλου για την αριστερά. Η κίνησή του ερμηνεύτηκε πολιτικά. Η λέξη Satisfaction ακούστηκε στους αστυνομικούς, που δεν ήξεραν αγγλικά, «θα σας σφάξω». Η συναυλία διακόπηκε. Τα επεισόδια κλιμακώθηκαν άμεσα. Μέσα σε λίγα λεπτά, επικράτησε πανδαιμόνιο. Οι αστυνομικοί ξυλοκοπούσαν τους θεατές και φώναζαν στον Τζάγκερ «Στοπ ρε». Το μουσικό γεγονός της εποχής δεν ολοκληρώθηκε ποτέ…

Η ιστορία των Stones, όμως, συνεχίζεται ακόμα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ