ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

«Ο Πρόεδρος αγνοείται»: Το πολιτικό θρίλερ του Μπιλ Κλίντον είναι η εκδοτική επιτυχία της χρονιάς

«Ο Πρόεδρος αγνοείται»: Το πολιτικό θρίλερ του Μπιλ Κλίντον είναι η εκδοτική επιτυχία της χρονιάς
TANNEN MAURY/AΠΕ ΜΠΕ

O πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον και ο συγγραφέας Τζέιμς Πάτερσον συνέπραξαν στη συγγραφή ενός πολιτικού θρίλερ, με τον τίτλο «Ο πρόεδρος αγνοείται». Και είναι ένα πολύ καλό θρίλερ

Κανείς δεν ξέρει με βεβαιότητα πως ακριβώς προέκυψε αυτή η συνεργασία, όμως στις ευχαριστίες τους οι δύο συγγραφείς βάζουν πάνω πάνω τον Ρόμπερτ Μπάρνετ, έναν από τους πιο γνωστούς «υπερπράκτορες» της Ουάσινγκτον. Η Χίλαρι Κλίντον έρχεται μόλις τρίτη στη σχετική λίστα, με τον Μπιλ να την ευχαριστεί για «τη διαρκή ενθάρρυνσή της».

Το «Ο πρόεδρος αγνοείται» δεν είναι το πρώτο βιβλίο μυθοπλασίας από χέρια πρώην Αμερικανού προέδρου. Ο Τζίμι Κάρτερ είχε εκδώσει ένα μυθιστόρημα για τον πόλεμο της ανεξαρτησίας και ο Ντόναλντ Τραμπ έχει γράψει ερωτική λογοτεχνία. Το βιβλίο των Κλίντον και Πάτερσον όμως έχει μια ιδιαιτερότητα, καθώς χαρακτηρίστηκε ως το πρώτο μυθιστόρημα με «λεπτομέρειες και εσωτερική πληροφόρηση που μόνο ένας πρόεδρος μπορεί να κατέχει». Αυτό δεν σημαίνει ότι αποκαλύπτει κρατικά μυστικά βέβαια, όσο κι αν παρασύρει τον αναγνώστη να πιστέψει ότι το κάνει.

11861014 copy

Ο συγγραφέας Τζέιμς Πάττερσον έχει πουλήσει πάνω από 350 εκατομμύρια βιβλία στην καριέρα του (MICHAEL NELSON/ΑΠΕ ΜΠΕ)


Ο πρόεδρος Τζόναθαν Ντάνκαν, πρώην κυβερνήτης της Βόρειας Καρολίνας και αιχμάλωτος πολέμου στο Ιράκ, με κλονισμένη υγεία, είναι αφοσιωμένος στη μοναχοκόρη του Λίλι μετά το θάνατο της συζύγου του, δεν εμπιστεύεται την αντιπρόεδρο Κάθριν Μπραντ, εκτιμά την προσήλωση της επιτελάρχου του Λευκού Οίκου Κάρολιν Μπροκ και δεν κρύβει την περιφρόνησή του για τον πρόεδρο της Βουλής Λέστερ Ρόουντς, ο οποίος μηχανορραφεί με απώτερο σκοπό την καθαίρεσή του. Ο Ντάνκαν βρίσκεται αντιμέτωπος με μια εφιαλτική απειλή ασφαλείας, ικανή να καταστρέψει τη χώρα του. Δεν πρόκειται για εισβολή στρατού ή επίθεση με πυρηνικά όπλα, αλλά για έναν αόρατο εχθρό με τη μορφή ενός φονικού ιού που έχει διεισδύσει στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές που συνδέουν τα δίκτυα ηλεκτρισμού, υδροδότησης, συγκοινωνιών, επικοινωνιών, υγείας, άμυνας και τραπεζών, έτοιμου να επιτεθεί όταν δοθεί η εντολή, προκαλώντας χάος, τρόμο, βία και αναρχία στην Αμερική με αλυσιδωτές επιπτώσεις και στο εξωτερικό.

O PROEDR0S AGNOEITAI HARD copy copy

Την επιχείρηση έχει αναλάβει, έναντι αδράς αμοιβής, ο πιο επικίνδυνος κυβερνοτρομοκράτης στον κόσμο, ο Τούρκος ακραίος εθνικιστής Σουλιμάν Τζιντορούκ, επικεφαλής των «Υιών της Τζιχάντ», που στρατολογεί δύο ιδιοφυΐες από αυτόνομες φιλορωσικές περιοχές, τη Νίνα από την Αμπχαζία και τον σύντροφό της Άουγκι, από το Ντονέτσκ της ανατολικής Ουκρανίας. Η πρώτη έχει επιφορτισθεί με τη δημιουργία του ιού και ο δεύτερος με τη διασπορά του. Καθώς όμως οι δυο τους συνειδητοποιούν το μέγεθος της επικείμενης καταστροφής, αυτομολούν και προσφέρονται να αδρανοποιήσουν τον ιό, με την κωδική ονομασία «Σκοτεινοί αιώνες», ζητώντας ως αντάλλαγμα τη μεσολάβηση της Ουάσιγκτον, ώστε να χορηγηθεί αμνηστία στη Νίνα από την κυβέρνηση της Γεωργίας. Για να αποκτήσουν μάλιστα αξιοπιστία στον Λευκό Οίκο επικαλούνται μια βραχεία, δοκιμαστική μόλυνση των ηλεκτρονικών υπολογιστών του Πενταγώνου και του δικτύου υδροδότησης στο Λος Άντζελες, που προκαλούν πανικό.

Πολλοί χαρακτήρισαν το μυθιστόρημα ως «σχεδόν αυτοβιογραφικό», καθώς ο Ντάνκαν έχει εκπληκτικές ομοιότητες με τον Κλίντον, μόνο που είναι σαφέστατα η πολύ εξωραϊσμένη του εκδοχή. Και οι δύο έχασαν τον πατέρα τους νωρίς, δούλεψαν σκληρά για ν ανέβουν στην πολιτική ιεραρχία, γνώρισαν τις συζύγους τους στη Νομική Σχολή και έχουν μια κόρη.

Υπάρχουν και διαφορές βέβαια:

Ο Ντάνκαν -σε αντίθεση με τον Κλίντον- δεν απέφυγε το στρατό και είναι ήρωας πολέμου. Επίσης είναι εντελώς αφοσιωμένος στη γυναίκα του, παρ’ ότι αυτή έχει πεθάνει και το βιβλίο δεν έχει καθόλου σεξ. Καθόλου όμως, κάτι που δεν μπορεί να πει κανείς και για τη ζωή του Μπιλ Κλίντον.

Το μυθιστόρημα εκτείνεται σε 500 σελίδες γεμάτες δράση και αγωνία και ήδη η Showtime έχει αγοράσει τα δικαιώματα προκειμένου να το κάνει τηλεοπτική σειρά.

* Το βιβλίο των Μπιλ Κλίντον - Τζέιμς Πάτερσον «Ο πρόεδρος αγνοείται» (μτφρ. Γιάννη Σπανδωνή, σελ. 544) κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ωκεανίδα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ