ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Ο Σι Τζινπίνγκ αφήνει τα μαλλιά του να ασπρίσουν και αυτό είναι μια βαθύτατα πολιτική κίνηση

Ο Σι Τζινπίνγκ αφήνει τα μαλλιά του να ασπρίσουν και αυτό είναι μια βαθύτατα πολιτική κίνηση
AP Photo/Ng Han Guan

O πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ αψηφώντας δεκαετίες πολιτικής παράδοσης αφήνει τα μαλλιά του να ασπρίσουν. Οι γκριζαρισμένες τρίχες του προέδρου έχουν προκαλέσει το έντονο ενδιαφέρον της κινεζικής κοινής γνώμης και ερμηνεύονται ως μια... «γκρίζα επανάσταση»... 

Τα επίσημα πορτραίτα των Κινέζων ηγετών, οι οποίοι συνήθως αναλαμβάνουν τα καθήκοντα τους μετά τα 60, για χρόνια τούς απεικόνιζαν με κατάμαυρα μαλλιά. Η παράδοση της βαφής μαλλιών έχει τις ρίζες της στην εποχή του Μάο Τσε Τούνγκ, ιδρυτή του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας –μόδα που έγινε ακόμη πιο έντονη στη δεκαετία του 1990.

«Οι ηγέτες της χώρας θέλουν να φαίνονται εντυπωσιακοί και να παρουσιάζουν μία αψεγάδιαστη εικόνα», εξηγεί στο CNNi ο Γουίλι Λαμ, καθηγητής στο Κινεζικό Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ και έμπειρος αναλυτής της κινεζικής πολιτικής σκηνής. «Ο Τζινπίνγκ θέλει να καταρρίψει αυτόν τον μύθο και να παρουσιαστεί σαν ένας καθημερινός Κινέζος, ένας άνθρωπος του λαού», προσθέτει ο Λαμ. Ο Τζινπίνγκ προσπαθεί να διατηρήσει την εικόνα του «απλού ανθρώπου» από το 2012, όταν και ανέλαβε την εξουσία της χώρας. Οι πρωτοβουλίες του για την καταπολέμηση της φτώχειας και η εκστρατεία του κατά της διαφθοράς, η οποία μέχρι στιγμής έχει στείλει στη φυλακή πάνω από ένα εκατομμύριο Κινέζους αξιωματούχους, τον έχει κάνει ιδιαίτερη δημοφιλή. Ωστόσο, η περσινή τροπολογία του συντάγματος η οποία του επιτρέπει να παραμείνει στην εξουσία, καθώς και η υπερβολική προπαγάνδα υπέρ της κυβέρνησής του, έχουν διχάσει τον κινεζικό λαό. «Το γεγονός ότι δεν βάφει τα μαλλιά του μπορεί να αποδειχθεί μία στρατηγική κατευνασμού της κριτικής που δέχεται ότι προσπαθεί να μοιάσει στον Μάο», προσθέτει ο Λαμ.

«Είναι ένας τρόπος να δείχνει λιγότερο αριστοκρατικός, με την κινεζική έννοια», καταλήγει.

AP 18077233887081

(AP Photo/Mark Schiefelbein)

Όταν οι Κινέζοι αξιωματούχοι άφησαν στην άκρη τις στολές τύπου Μάο και άρχισαν να φορούν δυτικά κοστούμια, στη δεκαετία του 1980, αυτό ήταν επίσης μια ξεκάθαρα πολιτική κίνηση που είχε ως στόχο να καταδείξει ότι η χώρα έκανε άνοιγμα στον έξω κόσμο. Στις μέρες μας, δεν είναι σπάνια η επιστροφή πολλών από αυτούς σε πιο παραδοσιακές κινεζικές ενδυμασίες, ιδιαίτερα όταν επισκέπτονται τις επαρχίες καταγωγής τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ