ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Τα πολιτικά σκίτσα του Τζιμ Κάρεϊ εξοργίζουν την Αλεσάντρα Μουσολίνι

Τα πολιτικά σκίτσα του Τζιμ Κάρεϊ εξοργίζουν την Αλεσάντρα Μουσολίνι
Chris Pizzello/Invision/AP

Τι κοινό μπορεί να έχουν ο Τζιμ Κάρεϊ και η εγγονή του Μπενίτο Μουσολίνι, Αλεσάντρα; Κανένα εκτός από το γεγονός ότι ασχολούνται και οι δύο με την πολιτική: Με άλλο τρόπο και με εντελώς άλλη ιδεολογική αφετηρία. Κάτι που τους έφερε σε κόντρα, ή μάλλον, για να ακριβολογούμε, εξόργισε την εγγονή του Ιταλου δικτάτορα

Ο Τζιμ Κάρεϊ, αποφάσισε τους τελευταίους μήνες να ξεκινήσει μια νέα καριέρα, ποστάροντας -δικά του- πολιτικά σκίτσα στο twitter, όπου έχει μαζέψει ήδη πάνω από 18 εκατομμύρια ακολούθους. Η καλλιτεχνική αξία των σκίτσων του αμφισβητείται έντονα, όμως τα πολιτικά του μηνύματα είναι σαφή: Συχνότατος πρωταγωνιστής του και πάντα αρνητικός, είναι ο Ντόναλντ Τραμπ, τα μέλη της κυβέρνησής του, αλλά και οι υποστηρικτές του.

Σε ένα από τα τελευταία του tweets, ο Κάρεϊ άφησε για λίγο στην άκρη την επικαιρότητα και ασχολήθηκε με ένα θέμα του παρελθόντος, θέλοντας να στείλει ένα μήνυμα κατά του φασισμού. Ζωγράφισε τον Ιταλό δικτάτορα Μπενίτο Μουσολίνι μαζί με την ερωμένη του, νεκρούς και κρεμασμένους ανάποδα, συνοδεύοντας το σκίτσο με την εξής λεζάντα: «Αν αναρωτιέστε πού οδηγεί ο φασισμός, απλά ρωτήστε τον Μπενίτο Μουσολίνι και την ερωμένη του Κλαρέτα». Η σκηνή είναι στην ουσία μια καλλιτεχνική απεικόνιση της τελευταίας φωτογραφίας το Ιταλού δικτάτορα, ο οποίος πράγματι εκτέθηκε κρεμασμένος ανάποδα με την ερωμένη του, μετά την εκτέλεσή του.

D26 oRkU4AIRLwL

Twitter

Ο Μουσολίνι συνελήφθη, μαζί με την Κλαρέτα Πετάτσι, στις 27 Απριλίου 1945, λίγο πριν την είσοδο των συμμαχικών στρατευμάτων στο Μιλάνο, κι ενώ το ζευγάρι κατευθυνόταν στην πόλη Κιαβένα με σκοπό τη διαφυγή του στην Ελβετία. Την επόμενη μέρα, αφού δικάστηκαν με συνοπτικές διαδικασίες και εκτελέστηκαν, τα πτώματά τους μεταφέρθηκαν και κρεμάστηκαν στην Πιατσάλε Λορέτο του Μιλάνου όπου και παρέμειναν για αρκετό διάστημα, ώστε να εξευτελίζονται από τους περαστικούς.

9580724796333527310

(AP Photo/Str)

Το σκίτσο και η αναφορά του Κάρεϊ στον Μουσολίνι εξόργισαν την Αλεσάντρα Μουσολίνι, εγγονή του Ιταλού δικτάτορα, η οποία με μια σειρά οργισμένων tweets τον χαρακτήρισε «μπάσταρδο» και τον κατηγόρησε ότι, ενώ εκθέτει τα «λάθη» της Ιταλίας, δεν βγάζει άχνα για το παρελθόν των ΗΠΑ, για τις σφαγές των Ινδιάνων και το ρατσισμό της αμερικανικής κοινωνίας.

AP 08041409922

AP Photo/Gregorio Borgia

Η 56χρονη Αλεσάντρα, πρώην μοντέλο και ηθοποιός που πλέον ασχολείται με την πολιτική, ως μέλος του δεξιού κόμματος Forza Italia, συνέχισε να απαντά για αρκετή ώρα με tweets στον Κάρεϊ, ποστάροντας φωτογραφίες από το ένοχο παρελθόν των ΗΠΑ. Μόνο που τα δικά της tweets, δεν έκαναν τίποτε άλλο από το να ενισχύουν το αρχικό επιχείρημα του Κάρεϊ, ο οποίος έτσι κι αλλιώς έχει θίξει πολλές φορές με τα έργα του τα κακώς κείμενα της Αμερικής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ