ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

«Ελπίζω να το έκαναν για καλό σκοπό»: Η αντίδραση του δημιουργού της κλεμένης χρυσής τουαλέτας

«Ελπίζω να το έκαναν για καλό σκοπό»: Η αντίδραση του δημιουργού της κλεμένης χρυσής τουαλέτας
AP Photo

Ο Ιταλός καλλιτέχνης Μαουρίτσιο Καστελάν, μια χρυσή λεκάνη τουαλέτας του οποίου κλάπηκε το Σάββατο από το ανάκτορο Μπλένιμ της Βρετανίας, ελπίζει οι δράστες να το έκαναν για... καλό σκοπό, να είναι οι σύγχρονοι «Ρομπέν των Δασών».

Το γλυπτό, που τιτλοφορείται «Αμερική», είναι από μασίφ χρυσό 18 καρατίων και η αξία του εκτιμάται σε πολλά εκατομμύρια ευρώ. Περιλαμβάνει λεκάνη, κάθισμα και καζανάκι και είναι απολύτως λειτουργική. Μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί ούτε ίχνος της.

«Στην αρχή, όταν με ξύπνησαν (...) με την είδηση αυτή, νόμιζα ότι μου κάνουν φάρσα: ποιος είναι τόσο βλάκας για να κλέβει τουαλέτες; Για μια στιγμή είχα ξεχάσει ότι ήταν χρυσή», αντέδρασε ο εκκεντρικός καλλιτέχνης σε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που στάλθηκε στη New York Times.

«Θέλω να είμαι θετικός και να πιστεύω ότι αυτή η κλοπή είναι κάποιου είδους ενέργεια εμπνευσμένη από τον Ρομπέν των Δασών», σχολίασε, αναφερόμενος στον θρυλικό ήρωα που έκλεβε τους πλούσιους και μοίραζε τη λεία του στους φτωχούς.

Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του ανακτόρου Μπλένιμ, τον Ντόμινικ Χέιρ, η τουαλέτα αξίζει περί τα 4,5-5,5 εκατομμύρια ευρώ. Δεν αποκλείεται οι δράστες να την έχουν ήδη λιώσει.

Η βρετανική αστυνομία ανακοίνωσε ότι κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να εντοπιστεί η λεκάνη, η οποία περιλαμβανόταν στην έκθεση που ήταν αφιερωμένη στον Μαουρίτσιο Κατελάν και θα διαρκέσει μέχρι τις 27 Οκτωβρίου.

Το Σάββατο συνελήφθη ένας 66χρονος ύποπτος, ο οποίος παραμένει υπό κράτηση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ