ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Τι είναι το «Strawberry Field» που ενέπνευσε το ομώνυμο τραγούδι του Λένον και των Beatles

Τι είναι το «Strawberry Field» που ενέπνευσε το ομώνυμο τραγούδι του Λένον και των Beatles
AP Photo

Ο Τζον Λένον πέρασε τα παιδικά του χρόνια παίζοντας στον κήπο του ορφανοτροφείου «Strawberry Field». Το ονώνυμο τραγούδι έκανε την παιδική του ανάμνηση και το κτήριο, γνωστό σε όλον τον κοσμο. Και τώρα, το παλιό ορφανοτροφείο θα ανοιξει στο κοινό και μάλιστα για πολύ καλό σκοπό.  

Πρόκειται για το πιο διάσημο ορφανοτροφείο του κόσμου. Το Strawberry Field, το ορφανοτροφείο που έκανε τραγούδι ο Τζον Λένον, ανοίγει τις πύλες του στο κοινό, ενώ από τότε που έγινε διάσημο οι θαυμαστές των Μπιτλς δεν έπαψαν να συρρέουν στις κόκκινες πόρτες του.

Ο Τζον Λένον έγραψε το «Strawberry Fields Forever» στην Ισπανία το 1966, σε μια δύσκολη περίοδο της ζωής του, νοσταλγώντας την απλότητα των παιδικών του χρόνων που πέρασε παίζοντας στον κήπο του ορφανοτροφείου «Strawberry Field» το οποίο βρισκόταν στη γειτονιά του. Το τραγούδι κυκλοφόρησε το 1967 και έγινε μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του συγκροτήματος.

Ο Λένον μεγάλωσε στο Γούλτον, ένα προάστιο του Λίβερπουλ. Το ορφανοτροφείο είχε ένα μεγάλο και πολύ περιποιημένο κήπο ο οποίος προσέλκυε πολλά απ’ τα παιδιά της γειτονιάς. Κάθε απόγευμα μετά το σχολείο, ο Λένον πήγαινε στον κήπο και περνούσε ατελείωτες ώρες μαζί με τους φίλους του. Στον ίδιο κήπο κάθε καλοκαίρι η κοινότητα οργάνωνε συναυλίες που παρακολουθούσε ανελλιπώς. Εκεί ανακάλυψε την αγάπη του για τη μουσική και με τους παιδικούς του φίλους δημιούργησε το πρώτο του συγκρότημα τους «Quarrymen». Το ορφανοτροφείο έκλεισε τον Ιανουάριο του 2005, αλλά τώρα ανοίγει για πρώτη φορά στο κοινό με μια διαδραστική έκθεση.

AP 01120202403

@AP Photo/Paul Ellis

Η αδερφή του Τζον Λένον, Τζούλια Μπερντ, είναι επίτιμη πρόεδρος του έργου και δήλωσε ότι για πρώτη φορά ο καθένας θα μπορέσει να βαδίσει στα βήματα του θρύλου της μουσικής. Εκτός από την έκθεση, στο κήπο άνοιξε ένα καφέ και ένα κατάστημα αναμνηστικών.

Το ορφανοτροφείο χτίστηκε το 1878 και το 1934 αγοράστηκε από το Στρατό της Σωτηρίας και μετατράπηκε σε στέγη για ορφανά παιδιά. Ο Λένον έζησε στη γειτονιά του με το θείο του, Τζορτζ, και τη θεία του, Μίμι. Το γοτθικό κτίσμα του Strawberry Field κατεδαφίστηκε τη δεκαετία του ’70 και αντικαταστάθηκε από ένα πιο μικρό κτίριο που μπορεί να έκλεισε το 2005, αλλά στις πόρτες του προσελκύει περισσότερους από 60.000 επισκέπτες το χρόνο. Ανήκει ακόμα στο Στρατό Σωτηρίας και τα έσοδα που θα έχει από τους επισκέπτες θα χρηματοδοτήσουν το πρόγραμμα Steps to Work του φιλανθρωπικού οργανισμού, το οποίο βοηθά τους νέους με μαθησιακές δυσκολίες να βρουν απασχόληση μέσω της κατάρτισης, της καθοδήγησης και της εργασιακής τους εμπειρίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ