ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Joker: Μια από τις πιο εμβληματικές σκηνές της ταινίας ήταν αυτοσχεδιασμός του Φοίνιξ

Joker: Μια από τις πιο εμβληματικές σκηνές της ταινίας ήταν αυτοσχεδιασμός του Φοίνιξ
Imdb

Ο Joker είναι μια ταινία γεμάτη από παράξενες και δυσερμήνευτες σκηνές. Κάθε μια, αποκομμένη από την άλλη, ίσως και να μην έβγαζαν νόημα. Αλλά και σαν μέρος του συνόλου πάλι βάζουν το θεατή μπροστά σε πολλά διλήμματα. Μια από αυτές τις σκηνές είναι εκείνη κατά την οποία ο Άρθουρ Φλεκ μπαίνει στο ψυγείο.

Η σκηνή ακολουθεί εκείνη κατά την οποία ο Άρθουρ έρχεται πρόσωπο με πρόσωπο με τον άντρα που πιστεύει ότι είναι ο πατέρας του, τον πολιτικό Τόμας Γουέιν. Η μητέρα του επιμένει ότι ο Γουέιν θα τους βοηθήσει, αλλά όταν ο Άρθουρ λέει στον πολιτικό ότι είναι γιος του, εκείνος του απαντάει ότι η μητέρα του είναι ψυχικά διαταραγμένη, έχει νοσηλευτεί και όλα αυτά δεν είναι παρά αποκύημα της φαντασίας της.

Ο Άρθουρ καταρρέει.

Επιστρέφει στο σπίτι και ακολουθεί η περίφημη σκηνή κατά την οποία αδειάζει το ψυγείο του, πετώντας έξω όλα τα φαγητά και τα ράφια, μπαίνει μέσα σε αυτό και κλείνει πίσω του την πόρτα:

Βλέποντας τη σκηνή από μόνη της, δυσκολεύεται κανείς να καταλάβει το νόημά της. Είναι, όμως, στην πραγματικότητα, η στιγμή που ο Άρθουρ κυλάει στην τρέλα. Η στιγμή που θέλει να εγκαταλείψει τα πάντα.

Και το κάνει με αυτό τον τρόπο, κλείνοντας τον εαυτό του στο ψυγείο του, ένα αυτοσχέδιο κλουβί.

Το πιο ενδιαφέρον, όμως, είναι ότι η σκηνή δεν υπήρχε καν στο σενάριο της ταινίας.

Την αυτοσχεδίασε ο ίδιος ο Χοακίν Φοίνιξ.

Μιλώντας στο CinemaBlend, ο κινηματογραφιστής και μέλος του συνεργείου του Joker, Λόρενς Σερ, εξήγησε ότι κάποιες από τις σκηνές της ταινίας γυρίστηκαν απρογραμμάτιστα και ότι ο σκηνοθέτης, Τοντ Φίλιπς, ήθελε να αφήνει τον Φοίνιξ να πειραματίζεται. Η σκηνή του ψυγείου ήταν μια από αυτές: «Όταν μπήκε στο ψυγείο δεν είχαμε ιδέα τι σκόπευε να κάνει. Στήσαμε δύο κάμερες και αφήσαμε το Χοακίν να κάνει αυτό που είχε στο μυαλό του».

Η σκηνή μπορεί να ερμηνευτεί με πολλούς τρόπους. Η μια εκδοχή είναι αυτή της απομόνωσης. Η άλλη είναι ότι ο Άρθουρ ήθελε να αυτοκτονήσει. Την πραγματική απάντηση ξέρει μόνο ο ίδιος ο Φοίνιξ... Ή ίσως ούτε και αυτός.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ