ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Ο Σπάικ Λι έφτιαξε το πιο συγκινητικό φιλμάκι για τη Νέα Υόρκη και τους ανθρώπους της

Ο Σπάικ Λι έφτιαξε το πιο συγκινητικό φιλμάκι για τη Νέα Υόρκη και τους ανθρώπους της
Elijah Nouvelage/Invision/AP

«New York - New York»... Πώς αλλιώς θα μπορούσε να λέγεται το διάρκειας τρισήμιση λεπτών, πολύ συναισθηματικό φιλμάκι που έφτιαξε ο Σπάικ Λι και το αφιέρωσε στην αγαπημένη του πόλη, τη Νέα Υόρκη, και τους ανθρώπους που παλεύουν σε αυτή να νικήσουν τον κορωνοϊό;

Για τον Σπάικ Λι η Νέα Υόρκη είναι η πόλη στην οποία γεννήθηκε, μεγάλωσε και αγαπά βαθιά, αλλά και η πόλη που δοκιμάστηκε σκληρά και συνεχίζει να δοκιμάζεται από την πανδημία του κορωνοϊού.

«Η μικρού μήκους ταινία μου New York New York είναι ένα γράμμα αγάπης για τους ανθρώπους της...», γράφει ο σκηνοθέτης και ακτιβιστής, στη λεζάντα του ποστ του στο Instagram, όπου και δημοσίευσε το ταινιάκι του.

Μέσα σε 3:30 λεπτά, με την πολύ χαρακτηριστική φωνή του Φρανκ Σινάτρα να τραγουδά τον ύμνο της πόλης που ποτέ δεν κοιμάται, ο Σπάικ Λι καταγράφει πλάνα από έρημους δρόμους, πάρκα, γέφυρες, σταθμούς του μετρό και γειτονιές, ουρές έξω από φαρμακεία και νοσοκομεία, ασθενοφόρα και Νεοϋρκέζους να χειροκροτούν τους εργαζόμενους στην Υγεία, σε ένα φιλμάκι που προκαλεί συγκίνηση, αλλά και ένα μήνυμα αισιοδοξίας:

https://www.instagram.com/p/B_6DwoVnz0u

Παράλληλα, ο δραστήριος σκηνοθέτης ανακοίνωσε την πρεμιέρα της νέας ταινίας του με τίτλο «Da 5 Bloods» στις 12 Ιουνίου από το Netflix, με μια ανάρτηση του στο twitter, δίνοντας στη δημοσιότητα για πρώτη φορά και την επίσημη αφίσα του φιλμ.

Σύμφωνα με την περίληψη, το «Da 5 Bloods» είναι η ιστορία τεσσάρων Αφροαμερικανών βετεράνων που επιστρέφουν στο Βιετνάμ για να βρουν τον πρώην αρχηγό της ομάδας τους κι ένα θαμμένο θησαυρό. Οι άνδρες αυτοί έχουν να αναμετρηθούν τόσο με ανθρώπινες όσο και με φυσικές δυνάμεις, καθώς αντιμετωπίζουν τις συνέπειες της ανηθικότητας του πολέμου στο Βιετνάμ.

Στην ταινία παίζουν οι Τσάντγουικ Μπόσμαν («Black Panther»), Τζόναθαν Μέιτζορς, Πολ Γουόλτερ Χάουζερ, Ντελρόι Λίντο και Κλαρ Πίτερς.

Η ταινία -τα γυρίσματα της οποίας έγιναν στο Βιετνάμ και την Ταϊλάνδη- είχε ήδη προγραμματιστεί να βγει στις αίθουσες αλλά λόγω πανδημίας δεν τα κατάφερε και θα βγει απευθείας στο Netflix. Όμως, σύμφωνα με τους νέους όρους που όρισε η Ακαδημία για τα Όσκαρ, το «Da 5 Bloods» έχει δικαίωμα υποψηφιότητας στη μεγάλη κούρσα για τα βραβεία του κινηματογράφου, στα οποία ο Σπάικ Λι είναι σταθερά παρών τα τελευταία χρόνια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ