ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Όσκαρ 2016: H Sandy Powell είναι η γυναίκα που έντυσε την Κέιτ Μπλάνσετ στο Carol

Όσκαρ 2016: H Sandy Powell είναι η γυναίκα που έντυσε την Κέιτ Μπλάνσετ στο Carol

Το βιογραφικό της Sandy Powell μιλάει από μόνο του. Έχει βραβευτεί 3 φορές με Όσκαρ, καθώς έχει σχεδιάσει τα κοστούμια για όλες τις ταινίες του Μάρτιν Σκορσέζε από το “Gangs of New York” του 2002 και μετά. Η Powell έχει συνεργαστεί στο παρελθόν με τον Todd Haynes και την Κέιτ Μπλάνσετ, καλλιτέχνες με τους οποίους συνεργάστηκε στην παραγωγή του Carol, την κινηματογραφική απόδοση του ομώνυμου μυθιστορήματος της Πατρίσια Χάισμιθ.

Με τρόπο διακριτικό και συγκρατημένο τα κοστούμια της Powell συμπληρώνουν τόσο το ύφος όσο και την πλοκή της ταινίας και αναδεικνύουν την Carol Aird σε μια φιγούρα που παραδίδει μαθήματα διαχρονικού στιλ.

Έχοντας ντύσει την Κέιτ Μπλάνσετ για τον ρόλο της στη ταινία The Aviator (η οποία της χάρισε το 2ο Όσκαρ της) και την Cinderella (για την οποία είναι υποψήφια στα φετινά βραβεία Όσκαρ), η σχέση που αναπτύχθηκε μεταξύ τους τις κατέστησε ικανές να αποδώσουν με μεγάλη επιτυχία τον χαρακτήρα της Χάισμιθ.

“Η Κέιτ και εγώ κάναμε εκτενείς συζητήσεις ως προς το πιο στιλ θεωρούμε ερωτικό και πιο όχι”, σημειώνει η Powell. "Δεν αποκαλύπτουμε σχεδόν καθόλου δέρμα, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν υπάρχουν σημεία του σώματος στα οποία δίνεται έμφαση – για παράδειγμα τα μανίκια σε όλα τα φορέματα τελειώνουν λίγο κάτω από τους αγκώνες, αφήνοντας γυμνούς τους καρπούς" προσθέτει.

“Σημεία όπως οι καρποί, ο λαιμός και τα αυτιά υπερτονίζονται. Ακουμπάει τα αυτιά της, παίζει με τα σκουλαρίκια της και αμέσως η προσοχή πάει στο λαιμό. Σε τέτοιες λεπτομέρειες δώσαμε έμφαση. Και το κάναμε επίτηδες – ο σκοπός ήταν να μην παρουσιαστεί κανείς υπέρ του δέοντος ερωτικός.”

“Πρόκειται για μια συνεργασία: Παράγω τα κοστούμια και ύστερα δουλεύω πολύ κοντά με τους ηθοποιούς,” λέει η Powell. “Το θέμα δεν είναι μόνο πως θα μοιάζει το κοστούμι αλλά και πως θα κινηθεί η ηθοποιός μέσα σ’ αυτό. Τα ρούχα μου είναι μόνο ένα εργαλείο στα χέρια των ηθοποιών, για να μάθουν και να εξελίξουν τον χαρακτήρα τους.”

Χωρίς να υποτιμά την εμφανώς συγγενική σχέση της μόδας με το σχεδιασμό κοστουμιών, η Powell, διστάζει να υποστηρίξει την θεωρία ότι ο κινηματογράφος επηρεάζει την μόδα.

“Συχνά μου λένε ‘Θεωρείς πως τα κοστούμια σου επηρεάζουν τη μόδα;’ και η απάντηση μου είναι ‘'Οχι, καθόλου’. Αλλά αν το καλοσκεφτείς,” συμπληρώνει η σχεδιάστρια, “μπορεί και να επηρεάζουν τελικά.”

“Εγώ αντλώ σίγουρα έμπνευση από το χώρο της μόδας... ίσως τελικά να πρόκειται για μια αλληλεπίδραση. Άλλες φορές πάλι το βλέπω σαν ένα φαινόμενο των καιρών -σαν οι μεν και οι δε να σκέφτονται το ίδιο πράγμα, ταυτοχρόνως.”

Για μια καταξιωμένη και πολυβραβευμένη σχεδιάστρια σαν την Powell σίγουρα υπάρχουν σημεία αναφοράς κατά τη διαδικασία δημιουργίας. Για να καταφέρει να αποδώσει το στιλ της Μπλάνσετ η Powell ξεφύλλισε παλιές εκδόσεις της Vogue. Ωστόσο, σχεδιαστές κλασικοί και οίκοι διαχρονικοί σαν τους Balenciaga, Dior αλλά και πιο σύγχρονοι όπως οι Jean-Paul Galtier και Alexander McQueen λειτουργούν διαχρονικά ως πηγές έμπνευσης για την ταλαντούχα σχεδιάστρια.

Ωστόσο οι πασαρέλες δεν είναι οι μόνες αναφορές της. Έχοντας ζήσει στο Μπρίξτον του νότιου Λονδίνου για πολλά χρόνια, η Powell έχει αδυναμία στα Αφρικανικά prints που πωλούνται σε τοπικές αγορές, μερικά από τα οποία έκαναν την εμφάνιση τους στο βραβευμένο με Όσκαρ Young Victoria.

“Πάντοτε αγαπούσα την πολυ-πολιτισμικότητα,” σχολιάζει ενώ συνεχίζει λέγοντας πως αυτή η ποιότητα δεν είναι κάτι που μέχρι τώρα εκτιμούσε ιδιαίτερα η Ακαδημία.

“Υποστηρίζω ακράδαντα την ανάγκη για μεγαλύτερη συμμετοχή των γυναικών στην βιομηχανία του θεάματος αλλά και την αναγνώριση επαγελματιών διαφορετικές εθνικότητες,” λέει η Powell. “Θα έπρεπε το σύστημα να είναι απολύτως ανοιχτό, μικτό στη σύνθεση του. Δεν είναι. Αυτό είναι κάτι που ξέρουμε πολύ καιρό τώρα. Η βιομηχανία θα πρέπει να προετοιμαστεί να προσλάβει περισσότερους ανθρώπους που προέρχονται από εθνικές μειονότητες” συμπληρώνει περιμένοντας την ανάδειξη των νικητών στην 88η τελετή των Όσκαρ 2016.

Τα Όσκαρ θα διεξαχθούν στο Dolby Theatre στο Χόλιγουντ στις 28 Φεβρουαρίου και θα προβληθούν από το Novacinema.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ